Ηλίας Ζάχαρης: Ο Τσίπρας συκοφάντησε τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών - Free Sunday
Ηλίας Ζάχαρης: Ο Τσίπρας συκοφάντησε τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Ηλίας Ζάχαρης: Ο Τσίπρας συκοφάντησε τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Να ανακαλέσει το τμήμα της ανάρτησής του στο Facebook με το οποίο καταγγέλλει «φασίστες στη Θεσσαλονίκη» οι οποίοι «χαράκωσαν ένα προσφυγόπουλο που έκανε το λάθος να πάει στο σχολείο του» καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης Κοινωνική Συνεργασία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Ζάχαρης.

«Σήμερα αναρωτιέμαι πώς και εάν θα αντιδράσουν στην είδηση ότι φασίστες στη Θεσσαλονίκη χαράκωσαν ένα προσφυγόπουλο που έκανε το λάθος να πάει στο σχολείο του» είχε γράψει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε πρόσφυγας μαθητής σε σχολείο της Νεάπολης.

Ο κ. Ζάχαρης επικαλείται το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας, στο οποίο ανατέθηκε η έρευνα, από την οποία δεν προκύπτει έγκλημα ρατσιστικής βίας.

Όταν έγινε γνωστή η υπόθεση με την επίθεση στον μαθητή στο σχολείο της Νεάπολης, κάνατε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Δεν είναι ένα καταδικαστέο γεγονός;

Προφανώς κάθε άσκηση βίας είναι καταδικαστέα. Πολύ δε περισσότερο όταν στόχος της επίθεσης είναι ένας μαθητής. Η σχολική κοινότητα είναι μία πολύ ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, η οποία πρέπει να απολαμβάνει της πλήρους προστασίας μας και να αποφεύγονται οι παρεμβάσεις. Όμως, ακόμη περισσότερο, το ζήτημα για όλους μας είναι να μη βιαζόμαστε να καταδικάσουμε και, όταν το κάνουμε, να καταδικάζουμε σωστά.

Αναφέρεστε σε λάθος «καταδίκη» προφανώς πολιτικού γεγονότος…

Βεβαίως! Πριν από λίγους μήνες προκλήθηκε και πάλι μεγάλη αναταραχή στον δήμο μας, όταν πετάχτηκε μια βόμβα μολότοφ στο μπαλκόνι ενός πρόσφυγα ο οποίος κατοικεί στον δήμο μας. Βγήκαν οι γνωστές ανακοινώσεις, καταγγελίες, καταδίκες, αντιφασιστικές πορείες και μετά από λίγες ημέρες η αστυνομία ανακοίνωσε και κανείς δεν αμφισβήτησε ότι η μολότοφ ρίχτηκε στο πλαίσιο επίλυσης προσωπικών διαφορών σε υποθέσεις των οποίων η νομιμότητα είναι υπό αίρεση, για να το πω κομψά.

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι ήταν αδίκημα, αλλά δεν ήταν ρατσιστικό αδίκημα. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του δήμου στοχοποιήθηκαν ως ρατσιστές και φασίστες. Θα σας έλεγα ότι δεν στοχοποιήθηκαν απλώς. Συκοφαντήθηκαν.

Και τώρα; Τι έγινε με την επίθεση στον μαθητή;

Αμέσως μετά την επίθεση επικοινώνησα με το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας, που είχε αναλάβει την υπόθεση, και τους ζήτησα επίσημα και θεσμικά να με κρατούν ενήμερο για την πορεία των ερευνών. Η επίσημη ενημέρωση που έχω λοιπόν λέει ότι δεν είναι έγκλημα ρατσιστικής βίας και δεν θέλω να προχωρήσω άλλο. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην αστυνομία.

Δηλαδή ήταν λάθος η δήλωση Τσίπρα;

Ο κ. Τσίπρας μπορεί απλώς να βιάστηκε γιατί ήθελε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά ένα θλιβερό γεγονός. Όμως εδώ, ξέρετε, έχουμε μια κοινωνία. Είμαστε άνθρωποι που δουλεύουμε, έχουμε τις οικογένειές μας, τη ζωή μας, τις αξίες, αλλά και τις ανησυχίες μας. Ξέρετε τι σημαίνει για τις οικογένειες του δήμου μας, που τα παιδιά τους πάνε στα δημόσια σχολεία και όχι στα ακριβά κολέγια όπου στέλνει ο κ. Τσίπρας τα δικά του, η ανησυχία ότι αύριο μπορεί να είναι το δικό τους παιδί που θα πέσει θύμα επίθεσης και εκφοβισμού; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για τους μαθητές;

Σας ενόχλησε η δήλωσή του;

Εγώ αισθάνομαι ότι οι συνδημότες μας, ο δήμος μας, συκοφαντήθηκαν. Αν ο κ. Τσίπρας έμπαινε στον κόπο να ζητήσει να ενημερωθεί, δεν θα είχε συκοφαντήσει έναν ολόκληρο δήμο. Διότι μας συκοφάντησε και πρέπει να επανορθώσει. Μας χρωστά μια συγνώμη!