Ένας 34χρονος κεντροδεξιός επιχειρηματίας απειλεί το πιο πράσινο κάστρο της Ελλάδας - Free Sunday
Ένας 34χρονος κεντροδεξιός επιχειρηματίας απειλεί το πιο πράσινο κάστρο της Ελλάδας

Ένας 34χρονος κεντροδεξιός επιχειρηματίας απειλεί το πιο πράσινο κάστρο της Ελλάδας

Το νέο πολιτικό τοπίο που δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2019 αποτυπώνει η προσπάθεια ενός 34χρονου υποψηφίου από τον χώρο της κεντροδεξιάς να αμφισβητήσει την κυριαρχία ενός από τους πιο ισχυρούς και σχεδόν εμβληματικούς δημάρχους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για τον Ηλία Ζάχαρη, ο οποίος στις εκλογές της 26ης Μαΐου αμφισβητεί την κυριαρχία του Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται δήμαρχος από το 1994, δηλαδή έχει κλείσει 25 χρόνια στο αξίωμα.

«Η προσπάθεια του Ζάχαρη είναι γενναία» λέει τοπικό αυτοδιοικητικό στέλεχος, το οποίο επισημαίνει ότι η γενιά των 35άρηδων σήμερα δεν γνώρισε άλλον δήμαρχο από τον 60χρονο σήμερα Σίμο Δανιηλίδη.

Ουσιαστικά, όμως, δεν είναι μόνο η γενιά των 35άρηδων. Ο συγκεκριμένος δήμος είναι αυτό που χαρακτηρίζεται προπύργιο της Αριστεράς.

Τα τρία από τα τέσσερα διαμερίσματά του –οι Συκιές, η Νεάπολη και ο Άγιος Παύλος– είναι λαϊκές προσφυγικές γειτονιές που δημιουργήθηκαν και μεγάλωσαν τη Θεσσαλονίκη «εκτός των τειχών» μετά το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι δήμαρχοι της περιοχής –και πριν γίνει «καλλικρατικός» δήμος το 2010– προέρχονταν όλοι από την Αριστερά.

Στις Συκιές από το 1964 με την υποστήριξη του –παράνομου τότε– ΚΚΕ εκλεγόταν ο Παναγιώτης Αφαλής, ο οποίος μετά τη δικτατορία κέρδισε άλλες τέσσερις θητείες.

«Γνωρίζω ότι ο συγκεκριμένος δήμος αποτελεί προνομιακό χώρο της Αριστεράς, αλλά νομίζω ότι πρέπει να διεκδικήσουμε την ευκαιρία να πείσουμε τους ανθρώπους ότι αυτή η πρόταση που εφαρμόστηκε στη διοίκηση δεκαετίες τώρα έχει δώσει ό,τι είχε να δώσει και έχει χάσει την προωθητική της δύναμη, δεν μπορεί να είναι πλέον χρήσιμη στην κοινωνία» λέει ο κ. Ζάχαρης.

Στα 34 του, δεν είναι χθεσινός στην πολιτική. Εξελέγη για πρώτη φορά στον Δήμο Συκεών το 2006, σε ηλικία μόλις 21 ετών. «Η πρόταση αρχικά δεν ήταν για μένα, ήταν για τον μπαμπά, ο οποίος έχει έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών και είναι πολύ αγαπητός στην περιοχή» διευκρινίζει.

Ο πατέρας του κ. Ζάχαρη, ένας –συνταξιούχος σήμερα– πυροσβέστης, είναι ένας λαϊκός άνθρωπος. Με τη βοήθεια του οικογενειακού ονόματος, τη βοήθεια των φίλων από τη γειτονιά, την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ, ο κ. Ζάχαρης εξελέγη και ήταν και εξακολουθεί να είναι από τους νεότερους εκλεγμένους στην ελληνική αυτοδιοίκηση.

Το 2006 η ΝΔ είχε συμμετάσχει σε ένα κοινό σχήμα με στελέχη από την Αριστερά, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί ο κ. Δανιηλίδης. «Δεν τα καταφέραμε, αλλά για μένα ήταν μια πολύτιμη εμπειρία, γιατί γνώρισα και συνεργάστηκα με ανθρώπους από διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο. Με ανθρώπους που σκέφτονταν διαφορετικά από μένα, αλλά έπρεπε να συνθέσουμε τις θέσεις μας, και σε αυτή τη βάση οικοδόμησα μαζί τους σχέσεις προσωπικής εμπιστοσύνης και φιλίας, που διαρκούν και θα διαρκέσουν» λέει, για να προσθέσει: «Άλλωστε σε μια γειτονιά ζούμε, όσα κι αν μας χωρίζουν, πρέπει να συνυπάρξουμε».

Η επανεκλογή του το 2010 του τόνωσε την αυτοπεποίθηση, αλλά στο μεταξύ είχε δημιουργηθεί ένα τελείως διαφορετικό τοπίο με τις συνενώσεις των δήμων που είχαν επέλθει με τον «Καλλικράτη». Οι «αριστερές» Συκιές είχαν ενωθεί με την «αριστερή» Νεάπολη και τον επίσης «αριστερό» Άγιο Παύλο σε έναν μεγάλο δήμο, στον οποίο είχε προστεθεί και η διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή των Πεύκων, που τη δεκαετία του 2000 συγκινούσε τη μεσαία τάξη, η οποία ήθελε σπίτι στα προάστια. Αυτοί, όμως, που είχαν μετακομίσει στα Πεύκα ήταν λίγοι σε σχέση με το μέγεθος του δήμου και δεν είχαν μεταφέρει και εκλογικά δικαιώματα.

Η κυριαρχία του «όλου» ΠΑΣΟΚ και του Σίμου Δανιηλίδη επιτεύχθηκε από τον πρώτο γύρο, με άνεση.

Το 2014, όμως, το ΠΑΣΟΚ είχε καταρρεύσει και συγκυβερνούσε ως μικρότερος εταίρος της κυβέρνησης Σαμαρά. «Αν ο Σαμαράς δεν μας κάνει ένα-δυο δώρα, δεν μας βλέπω καλά» φέρεται να είχε πει η κυρία Γεννηματά σε προσωπικές συζητήσεις που έκανε στο πλαίσιο μιας επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο του 2013.

Ένα από τα δώρα ήταν η διευκόλυνση της επανεκλογής Δανιηλίδη. Η ΝΔ υποστήριξε έναν υποψήφιο, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πήρε περίπου 8% και ο Δανιηλίδης πήρε μία ακόμη θητεία.

Ο Ηλίας Ζάχαρης προτίμησε να είναι υποψήφιος με την «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου και εξελέγη, πρώτος σε σταυρούς στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών.

«Μπορώ να καταλάβω τις πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβάλω στην υλοποίησή τους» λέει ο κ. Ζάχαρης, ο οποίος δηλώνει ότι η περιφέρεια στη διοίκηση Τζιτζικώστα ήταν ένα μεγάλο σχολείο.

Η προσπάθεια της ΝΔ για ανασυγκρότηση μετά την εκλογή Μητσοτάκη έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για μια νέα γενιά. «Δεν μπορούσα να αρνηθώ την πρόταση να είμαι υποψήφιος πρόεδρος της οργάνωσης της ΝΔ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ήταν μεγάλη τιμή για μένα το μεγάλο ποσοστό με το οποίο περιβλήθηκε η υποψηφιότητα» εξηγεί ο κ. Ζάχαρης, ο οποίος το 2018 δεν επιδίωξε την επανεκλογή του στη θέση.

«Είχαμε αρχίσει ήδη τα σχέδια για την υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές. Μια παρέα νέων ανθρώπων, που αποφασίσαμε να προτείνουμε στην τοπική κοινωνία μιαν άλλη πρόταση, με βάση τις δικές μας ιδέες. Δεν μπορεί οι ιδέες μας, οι οποίες δικαιώθηκαν παγκόσμια, να μην έχουν την ευκαιρία να εφαρμοστούν, εκεί όπου μπορούμε να τις εφαρμόσουμε» λέει ο νεαρός υποψήφιος, ο οποίος στο μεταξύ έχει εμπειρία δεκατριών χρόνων στην αυτοδιοίκηση. Περίπου την ίδια εποχή με την έναρξη της αυτοδιοικητικής παρουσίας του ανέλαβε και την οικογενειακή επιχείρηση.

Στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η ΝΔ πήρε σχεδόν 21%, περίπου 7 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο, ενώ στη μεγάλη νίκη του 2004, όταν το κόμμα είχε πάρει 45,5%, ήταν περίπου 9 μονάδες κάτω.

Όμως την ίδια στιγμή το πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ, που το 2009 ήταν στο 44%, τον Σεπτέμβριο του 2015 έπεσε 40 μονάδες κάτω, στο 5%, και ο ΣΥΡΙΖΑ, από το 6% του 2009, εκτινάχθηκε στο 38,5%.

«Χάσαμε, αλλά ήμασταν φοβικοί, είχαμε απέναντί μας μια ρητορεία που έλεγε ότι όλα ήταν εύκολα και μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς κόπο και προσπάθεια. Στο μεταξύ, αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν μια μεγάλη ανοησία, που έβαλε τη χώρα και τους πολίτες της σε μια μεγάλη ταλαιπωρία. Ο δήμος-πατερούλης που μοιράζει πακεταρισμένα γεύματα στα ΚΑΠΗ πρέπει να τελειώσει, αν δεν θέλουμε να πάθουμε στον δήμο αυτό που υπέστη η χώρα» λέει ο κ. Ζάχαρης σε μια συζήτηση στο διάλειμμα των περιοδειών του στους δρόμους του δήμου.

«Βλέπω μια οργή στους δρόμους για την αντίθεση που δεν εξέφρασαν στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών» συνοψίζει την κατάσταση ο υποψήφιος δήμαρχος, καθώς ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών έβγαλε ένα ψήφισμα λίγες ώρες προτού ψηφιστεί η συμφωνία στη Βουλή. «Μας επιδοκιμάζουν για τη σταθερή μας θέση στο θέμα των Πρεσπών, αλλά εμείς θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους σε όλα. Τρεις ημέρες χιόνισε τον Ιανουάριο και έκλεισαν οι δρόμοι μία εβδομάδα. Προφανώς η διοίκηση ήθελε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί ο τρόπος της σκέψης τους είναι ξεπερασμένος. Ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν, τώρα πρέπει να προλάβουμε την κατάρρευση» προσθέτει, για να καταλήξει: «Η συμμετοχή μας στις εκλογές δεν είναι γενναιότητα, είναι η ωριμότητα μιας παράταξης που δεκαετίες έχει μείνει εκτός διοίκησης. Είμαστε ενωμένοι, γι’ αυτό έχουμε μόνο ένα ψηφοδέλτιο από τον χώρο μας, δικαιωμένοι από την ιστορία και αποφασισμένοι να προλάβουμε την κατάρρευση».