«Στο τέλος του 2021, 1 εκατ. Έλληνες να έχουν σβήσει μια για πάντα το τσιγάρο» - Free Sunday
«Στο τέλος του 2021, 1 εκατ. Έλληνες να έχουν σβήσει μια για πάντα το τσιγάρο»

«Στο τέλος του 2021, 1 εκατ. Έλληνες να έχουν σβήσει μια για πάντα το τσιγάρο»

«Έχουμε την ευθύνη να δώσουμε καλύτερες εναλλακτικές για όσους συνεχίζουν να καπνίζουν κι έχουμε περάσει στην πράξη, πάντα με την υποστήριξη της επιστήμης» δηλώνει στην F.S. o αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α. επιβεβαίωσε ότι το IQOS είναι κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και αδειοδότησε το προϊόν ως διαφοροποιημένου κινδύνου. Γιατί χρειάστηκε τόσος καιρός για την απόφαση αυτή, από την στιγμή που είχατε υποβάλει το σχετικό αίτημα ήδη από το 2016;

Η απόφαση του FDA αποτελεί αδιαμφισβήτητα ιστορικό ορόσημο στην προσπάθεια που γίνεται για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Μετά από ενδελεχή επιστημονική αξιολόγηση, το IQOS έγινε το πρώτο και μοναδικό ηλεκτρονικό προϊόν νικοτίνης που λαμβάνει αδειοδότηση ως καπνικό προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου (Modified Risk Tobacco Product). Είναι μια απόφαση που ελήφθη μετά από αξιολόγηση περισσότερων από ένα εκατομμύριο σελίδων, με το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων της Philip Morris International (PMI) και άλλων ανεξάρτητων μελετών, που έχουν γίνει για το IQOS. Σαφώς η διαδικασία πήρε πολύ χρόνο, όμως, το κύρος και η αξιοπιστία αυτού του Οργανισμού επιβάλλουν οι αποφάσεις του να λαμβάνονται με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή και να αποτελούν παράδειγμα και για τις εθνικές Αρχές δημόσιας υγείας άλλων κρατών.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η απόφαση και γιατί είναι σημαντική για τη βιομηχανία σας;

Το πόρισμα του FDA αναγνωρίζει ότι το IQOS λειτουργεί με απουσία καύσης - το μεγαλύτερο πρόβλημα στο κάπνισμα των συμβατικών τσιγάρων - και αναφέρει ότι η πλήρης μετάβαση από τα τσιγάρα στο IQOS μειώνει σημαντικά την πρόσληψη επιβλαβών ή δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών από τον χρήστη του προϊόντος και ότι αυτό αναμένεται να ωφελήσει την υγεία του πληθυσμού στο σύνολό του.

Θεωρούμε κομβικής σημασίας ότι ο FDA αναγνωρίζει πως οι πληροφορίες αυτές - που στηρίζονται σε προσβάσιμα σε όλους επιστημονικά δεδομένα - θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στους ενήλικους καπνιστές για να τους βοηθήσουν στις επιλογές τους. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο τις ΗΠΑ, αλλά αποτελεί παράδειγμα για το πώς κυβερνήσεις και οργανισμοί δημόσιας υγείας μπορούν να ρυθμίσουν τα μη καιόμενα προϊόντα ώστε να τα διαφοροποιήσουν από τα τσιγάρα προκειμένου να βοηθήσουν τους ενήλικες καπνιστές να επιλέξουν καλύτερες εναλλακτικές και κατ’ επέκταση να προστατεύσουν και να προαγάγουν τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς σας, περίπου 15 εκατ. καπνιστές έχουν εγκαταλείψει μέχρι σήμερα το συμβατικό τσιγάρο για το IQOS.Θα αυξηθεί αυτός ο αριθμός μετά την πρόσφατη απόφαση του FDA;

Mέχρι σήμερα οι καπνιστές σε όλο τον κόσμο που έχουν στραφεί στο IQOS ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια. Τα 11,2 εκατομμύρια από αυτούς έχουν αφήσει πίσω τους τελείως το τσιγάρο. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2025, συνολικά 40 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν κάνει αυτή την αλλαγή.

Στόχος μας είναι να σταματήσει εντελώς η κατανάλωση τσιγάρων μέσα στα επόμενα 10 με 20 χρόνια σε κάποιες χώρες. Είναι επιτεύξιμος ο στόχος, εφόσον Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, Κοινωνία των Πολιτών και βιομηχανία ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ο καθένας αναλάβει το μερίδιο ευθύνης του.

Καταλύτης σε αυτή την προσπάθεια είναι ο εκσυγχρονισμός των ρυθμιστικών πλαισίων σε χώρες που σήμερα είτε δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε καλύτερες εναλλακτικές είτε την ενημέρωση γύρω από αυτές. Η απόφαση του FDA μπορεί να αποτελέσει πυξίδα για το πώς η μείωση της βλάβης μπορεί να ενταχθεί ως ένας τρίτος πυλώνας διαχείρισης του καπνίσματος μαζί με τη διακοπή και την πρόληψη.

Πόσοι είναι αυτή τη στιγμή οι χρήστες IQOS στην Ελλάδα και ποιος είναι ο ευρύτερος στόχος σας όσον αφορά την ελληνική αγορά;

Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προσπάθεια για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Ενδεικτικό είναι ότι η χώρα μας έχει το 2ο υψηλότερο μερίδιο πωλήσεων θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 230.000 ενήλικοι καπνιστές έχουν στραφεί μέχρι σήμερα στη νέα τεχνολογία.

Τι επιπτώσεις είχαν για την Παπαστράτος τα μέτρα εγκλεισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Παρά το γεγονός ότι αναγκαστήκαμε να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά, η υγειονομική κρίση μάς έδωσε την ευκαιρία να βγάλουμε προς τα έξω τον καλύτερό μας εαυτό. Συνεργαστήκαμε με αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Μάθαμε να ακούμε την επιστήμη. Επανακτήσαμε την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς. Η πραγματική νίκη θα είναι να συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη φιλοσοφία της συνεργατικότητας ως βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα χτίσουμε το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της επόμενης ημέρας.

Συγκεκριμένα για την Παπαστράτος είναι γεγονός ότι τα συστήματα και οι διαδικασίες μας δοκιμάστηκαν σε μια περίοδο που η εφοδιαστική αλυσίδα δέχτηκε τεράστιες πιέσεις. Τα προβλήματα και οι αδυναμίες που αναδείχθηκαν μας βοήθησαν να αναπτύξουμε σε χρόνο ρεκόρ νέες, καινοτόμες λύσεις που στοχεύουν στην ικανοποίηση του πελάτη, ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι οι πλέον αντίξοες. Οι νέες δομές που δημιουργήσαμε, και τις οποίες έχουμε εντάξει οργανικά στο επιχειρησιακό μας μοντέλο, δίνουν περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές τόσο στους καταναλωτές, όσο και σε εμάς τους ίδιους προκειμένου να ενισχύσουμε την κοινή εμπειρία και την αλληλεπίδραση του οικοσυστήματός μας.

Τι συμπεράσματα έχετε βγάλει έως τώρα από το project της Αστυπάλαιας, του πρώτου Smoke Free νησιού, παγκοσμίως και πώς εντάσσεται αυτό στο συνολικό όραμά σας για ένα κόσμο απαλλαγμένο από το τσιγάρο;

Η Αστυπάλαια αποτελεί εδώ και δύο χρόνια το πρώτο Smoke-Free νησί παγκοσμίως. Μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε σε μία περίοδο που ο αντικαπνιστικός νόμος δεν είχε πρακτική εφαρμογή. Στο πλαίσιο της ριζικής αναβάθμισης της εμπειρίας που παρέχει στους επισκέπτες του το νησί, τέθηκε και το θέμα του καπνίσματος. Για εμάς η Αστυπάλαια λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί ως φωτεινό παράδειγμα πρωτοποριακής στρατηγικής και για αυτό το λόγο την υποστηρίξαμε. Θεωρώ πως έχει βοηθήσει σημαντικά το νησί στο να κερδίσει πολλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των τουριστικών προορισμών.

Όταν το 2019 δώσατε μετοχές 1.000.000 ευρώ στους εργαζόμενους της εταιρείας είχατε πει ότι «γινόμαστε όλοι συνδιαμορφωτές και (συμ)μέτοχοι στο κοινό μας μέλλον». Πώς θα διατηρήσετε αυτόν τον στόχο της συνδιαμόρφωσης του κοινού μέλλοντος;

Η Παπαστράτος είναι οι άνθρωποί της. Έχουμε κάνει μια τεράστια επιχειρηματική στροφή στην οποία δεν έχει μείνει κανένας πίσω. Αλλάξαμε ριζικά το εργοστάσιό μας, εντάξαμε νέες τεχνολογίες και πάλι δεν αφήσαμε κανέναν πίσω. Φροντίσαμε όλοι να έχουν τη θέση τους μέσα στη νέα εποχή για την εταιρεία, εκπαιδεύοντάς τους ή δίνοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία. Πιστεύουμε απόλυτα ότι η συμπερίληψη είναι απαραίτητο συστατικό βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικής λογικής. Η απόφαση να δώσουμε μετοχές σε όλους τους εργαζόμενους ήταν μια συμβολική κίνηση να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους μας που πιστεύουν στο φιλόδοξο όραμα που έχουμε και εργάζονται με αποφασιστικότητα για να το επιτύχουμε.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της προσπάθειας για ένα «κόσμο χωρίς τσιγάρο», δικαιώθηκε η επιλογή σας για τη συγκεκριμένη επένδυση; Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην προσπάθεια σας;

Σήμερα αισθανόμαστε πιο σίγουροι από ποτέ. Μπορεί το όραμα να έμοιαζε αρχικά φιλόδοξο, σήμερα, ωστόσο, αποδεικνύεται απόλυτα αναγκαίο και, παράλληλα, ζητούμενο της ίδιας της κοινωνίας. Έχουμε την ευθύνη να δώσουμε καλύτερες εναλλακτικές σε όσους συνεχίζουν να καπνίζουν.

Και δεν μένουμε στα λόγια. Έχουμε περάσει στην πράξη, πάντα με την υποστήριξη της επιστήμης. Στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας θέσαμε ήδη τον επόμενο τολμηρό στόχο μας: Έως το τέλος του 2021, ένα εκατομμύριο Έλληνες να σβήσουν μια για πάντα το τσιγάρο. Και καλέσαμε ανοιχτά την Πολιτεία και την κοινωνία να συμβάλλει σε αυτό. Για ένα μέλλον προς το καλύτερο, για εμάς και τα παιδιά μας.