Απ. Τζιτζικώστας: «Η Κ. Μακεδονία είναι στον πυρήνα του σχεδιασμού του πρωθυπουργού» - Free Sunday
Απ. Τζιτζικώστας: «Η Κ. Μακεδονία είναι στον πυρήνα του σχεδιασμού του πρωθυπουργού»

Απ. Τζιτζικώστας: «Η Κ. Μακεδονία είναι στον πυρήνα του σχεδιασμού του πρωθυπουργού»

Την εκτίμηση ότι γίνεται μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα κάνει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναλύει τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει και επισημαίνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή την ώρα χρειάζονται πραγματική στήριξη, ενώ τονίζει ότι είναι σε στενή επαφή και συνεργασία με τον πρωθυπουργό για τα επόμενα βήματα.

 

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν από τις πλέον πληγείσες από τον κορονοϊό, διότι επλήγησαν τόσο οι διασυνοριακές δραστηριότητες όσο και ο τουρισμός. Έχετε εικόνα αν η ύφεση στην περιοχή διαφέρει από τον εθνικό μέσο όρο;

Είναι βέβαιο ότι η ύφεση θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Οι αρνητικές επιδόσεις στον τουρισμό και η αναπόφευκτη ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην τοπική μας οικονομία και οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, ενώ υποφέρουν και από έλλειψη ρευστότητας. Όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα του απολογισμού. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης μάχης σε όλα τα μέτωπα, και στην υγεία και στην οικονομία. Τώρα είναι η ώρα να ρίξουμε όλα μας τα όπλα για να νικήσουμε για δεύτερη φορά τον κορονοϊό. Ως διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κινούμαστε αποφασιστικά και με ταχύτητα, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουμε, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, την αγορά, τους εργαζόμενους και το σύστημα υγείας.

 

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσατε την απόφασή σας να ενισχύσετε τις επιχειρήσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με κεφάλαιο κίνησης. Ποιο ήταν το target group αυτής της χρηματοδότησης;

Πράγματι, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε τη δράση ενίσχυσης των επιχειρήσεων της περιοχής μας με συνολικούς πόρους ύψους 150 εκατ. ευρώ, που προέρχονται αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο στόχος μας, από τη σημαντική αυτή επιχορήγηση, είναι να ενισχυθούν περισσότερες από 7.500-8.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με έδρα την Κεντρική Μακεδονία που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό. Το χρηματικό ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι κυμαίνεται από 5.000 έως 50.000 ευρώ. Και βέβαια η επιχορήγηση δεν είναι δάνειο, είναι μη επιστρεπτέα, οι επιχειρήσεις δεν θα επιστρέψουν τα χρήματα αυτά. Συνεπώς, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, η χρηματοδότηση στοχεύει στην ενίσχυση των τοπικών μας επιχειρήσεων με έμφαση σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, αλλά και στην προστασία των θέσεων εργασίας. Είναι πάγια θέση μου, την οποία ως διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κάνουμε πράξη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ότι η κοινωνική συνοχή και η στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας είναι προτεραιότητά μας.

 

Όπως διευκρινίσατε, αυτή η χρηματοδότηση δεν είναι επιστρεπτέα. Δεν δημιουργεί αδικίες αυτό;

Όχι, δεν δημιουργεί αδικίες. Το αντίθετο θα ήταν αδικία. Πρόκειται για ένα ποσό που προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους, δεν επιβαρύνει τους πολίτες και είναι χρέος μας σε αυτή την συγκυρία να βοηθήσουμε αυτούς που επλήγησαν από την πανδημία. Άλλωστε, γι’ αυτή τη δράση ζητήσαμε και λάβαμε την έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Κοιτάξτε, αν η χρηματοδότηση ήταν επιστρεπτέα, δεν θα μιλούσαμε για βοήθεια, για «δίχτυ προστασίας», αλλά για δανεισμό. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή την ώρα χρειάζονται πραγματική στήριξη, χρειάζονται ρευστότητα, για να εξακολουθήσουν να είναι οικονομικά ζωτικές, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ώστε η επόμενη φάση μετά την πανδημία να μας βρει όλους όρθιους.

 

Είστε ικανοποιημένος από το εύρος των υποδομών που δημιουργεί η κυβέρνηση στην περιφέρεια;

Γίνεται μια πολύ μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα, που θέλω να σας θυμίσω πως ήταν και η βασική προεκλογική μας δέσμευση, την οποία δεν πρόκειται να αφήσουμε πίσω, παρά το γεγονός πως οι προτεραιότητες λόγω της πανδημίας έχουν μεταβληθεί. Πριν από λίγες ημέρες είχα μια αναλυτική σύσκεψη για θέματα υποδομών με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη. Ήδη προχωρούν τρία σημαντικά έργα ευθύνης της Εγνατία Οδός Α.Ε., που είναι το «ορφανό» χιλιόμετρο στην Ποτίδαια της Χαλκιδικής, η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ και ο δρόμος Θέρμης-Γαλάτιστας, που ταλαιπωρούν χρόνια τώρα τους πολίτες και τους επισκέπτες. Οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, έχουν δρομολογηθεί τα έργα, σύντομα, λοιπόν, θα υπάρξουν και οι λύσεις. Επίσης, είμαστε κοντά στη δημοπράτηση του Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, ένα έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, καθώς θα αναβαθμιστούν οι μεταφορές όλης της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τρέχουμε μαζί με το υπουργείο Υποδομών τα ΣΔΙΤ για τα 40 νέα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, για τα οποία σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ ετοιμάζουμε και τις προτάσεις μας για τα έργα που θα εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Ποιες θα θέλατε να είναι για την Κεντρική Μακεδονία οι «εφεδρείες» και «πολεμοφόδια» που ο πρωθυπουργός είπε ότι διαθέτει η κυβέρνησή του για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα;

Νομίζω πως η Κεντρική Μακεδονία είναι στον πυρήνα του σχεδιασμού του πρωθυπουργού. Αυτό διαπίστωσα και κατά την τελευταία συνάντηση που είχα μαζί του και πρέπει να σας πω πως είμαστε σε στενή επαφή και συνεργασία για τα επόμενα βήματα.

 

Πόσο έχει αλλάξει ο κορονοϊός την ατζέντα σας για την τρέχουσα θητεία της διοίκησής σας;

Ο κορονοϊός προφανώς και έχει επιφέρει αλλαγές στα δεδομένα. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως κορυφαίες προτεραιότητες την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας, την ενίσχυση των τοπικών μας επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας. Ήδη, μάλιστα, πέρα από τα 150 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, εξασφαλίσαμε ακόμα 80 εκατ. ευρώ τόσο για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε όλα τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας όσο και για την ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό για τα επόμενα δύο χρόνια όλων των μονάδων υγείας και στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες δράσεις μένουν πίσω. Δουλεύουμε ακόμα πιο εντατικά και μεθοδικά ώστε τα έργα, όπως, μεταξύ πολλών άλλων, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις, το ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το οδικό δίκτυο, η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, η ανάπτυξη της καινοτομίας, η επένδυση στην κυκλική οικονομία, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, η κατασκευή νέων σχολείων, να συνεχίσουν να υλοποιούνται και να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις. Συνεχίζουμε να χτίζουμε την Κεντρική Μακεδονία του 2030, μια περιφέρεια εξωστρεφή, καινοτόμα, πράσινη, σύγχρονη και ανθρώπινη.