Ε. Σταματάκη: «Καμία σκέψη για οικουμενική κυβέρνηση» - Free Sunday
Ε. Σταματάκη: «Καμία σκέψη για οικουμενική κυβέρνηση»

Ε. Σταματάκη: «Καμία σκέψη για οικουμενική κυβέρνηση»

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε ποιο αναμένετε να είναι το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στις 20 Απριλίου ο κ. Γιούνκερ επισήμανε σε συνέντευξή του ότι δεν συντρέχει λόγος για νέα μέτρα. Ασφαλώς αυτό δεν μας καθησυχάζει, γνωρίζουμε ότι το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, όμως είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρόοδο που έχει γίνει, η οποία επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Eurostat. Επειδή λοιπόν φαίνεται ότι πλέον υπάρχει πρόθεση να δοθεί λύση, είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα υποδηλώνει ότι πια η χώρα μας αλλάζει σελίδα και ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση συμφώνησε ήδη για ΦΠΑ 24%. Θεωρείτε ότι αυτό ανταποκρίνεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Αυτό το είπαμε στον ελληνικό λαό όταν ζητήσαμε την ψήφο του τον Σεπτέμβρη. Είπαμε δηλαδή ότι φτάσαμε σε μια συμφωνία που υπογράψαμε «με το πιστόλι στον κρόταφο», η οποία δεν μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, αυτό που εξαγγείλαμε πριν από τις εκλογές του Γενάρη, γίνονται όμως προσπάθειες να προστατευτούν οι πιο ευπαθείς ομάδες και να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις.
Η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη, αλλά πολλές φορές αναγκαζόμαστε να κάνουμε υποχωρήσεις, προκειμένου να κερδίσουμε έδαφος σε άλλα πεδία της διαπραγμάτευσης. Είναι ένα θέμα ανοιχτό, είναι ένα θέμα της διαβούλευσης και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια μέχρι τέλους για να μην υπάρξει παραπάνω αύξηση του ΦΠΑ.

Από τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες. Πιστεύετε ότι μπορούν πλέον να ανταποκριθούν;

Αναμφίβολα η οικονομική κρίση πλήττει τον ελληνικό λαό τα τελευταία έξι χρόνια και αυτό το βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως εξαιτίας επιλογών του παλιού πολιτικού συστήματος τόσο πριν από την κρίση όσο και κατά τη διάρκεια και διαχείρισή της. Οι πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Το σημαντικότερο όμως είναι αν οι θυσίες τους πιάνουν τόπο, αν φαίνεται η έξοδος του τούνελ στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας. Από το 2010 μέχρι το 2014 η μείωση του ΑΕΠ ήταν 25%, από το 2015 ως το 2016 ήταν 0,3%. Υπήρξε μείωση δηλαδή κι αυτό δεν το αρνούμαστε, αλλά ο ρυθμός της ύφεσης ανακόπηκε.

Επίσης, ποιο είναι το σχόλιό σας για το νομοσχέδιο σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος;

Κατ’ αρχάς η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν έτσι κι αλλιώς απαραίτητη, καθώς δεν υπήρχε ποτέ ένας συνεκτικός σχεδιασμός κοινωνικής πολιτικής. Δυστυχώς, γίνεται σε μια συγκυρία που δεν έχουμε δυνατότητα να έχουμε ένα δικό μας πλαίσιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε και έχει ανοίξει ένας διάλογος με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς με σκοπό να συνδιαμορφώσουμε την τελική του μορφή. Ό,τι βελτιώσεις μπορούν να ενσωματωθούν θα γίνουν.

Θεωρείτε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει συμπαγώς τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή;

Όπως είπα και προηγουμένως, δεν υπάρχουν βεβαιότητες χωρίς να γνωρίζουμε τα δεδομένα. Όλη η Κ.Ο. όμως αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας και σε αυτή τη βάση, εφόσον σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο της εποπτείας τα συγκεκριμένα νομοσχέδια είναι σε μια κατεύθυνση ταξικά μεροληπτική και διασφαλίζουν κάποια πράγματα, πιστεύω ότι δεν θα τεθεί θέμα διαρροών ή ρήξεων εντός της Κ.Ο. Διαφορετικές προσεγγίσεις και προβληματισμοί στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου και της δημοκρατίας πάντα υπάρχουν και είναι θεμιτό να υπάρχουν, γιατί καταλήγουν, συνθέτοντας όλες τις απόψεις, σε συλλογικές αποφάσεις.

Πώς σχολιάζετε την εκπεφρασμένη άρνηση της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει τα συγκεκριμένα νομοσχέδια;

Καθένας δεν αρκεί να κάνει κριτική, χρειάζεται και η αυτοκριτική. Η ΝΔ καλλιεργεί τον μύθο ότι δήθεν η διαπραγμάτευση ευθύνεται για την καταστροφή της οικονομίας και ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα θα ήταν αχρείαστα αν έμενε στην κυβέρνηση η ίδια. Αυτό το διαψεύδουν και οι ίδιες οι εκθέσεις του ΔΝΤ. Πέρα από αυτό το θέμα όμως, η στάση της αντιπολίτευσης, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, που καλούμαστε να υπερασπιστούμε το ελληνικό πρόγραμμα, δίνει επιχειρήματα στους δανειστές και υποσκάπτει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ληφθεί μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας. Αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εθνική υπευθυνότητα που επικαλείται τόσο συχνά ο κ. Μητσοτάκης.

Πιστεύετε ότι οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μπορεί να φέρουν και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, όπως, π.χ., πρόωρες εκλογές;

Πιστεύω ότι, παρά τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα, δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι θα βρεθούμε μπροστά σε τέτοιου είδους εξελίξεις. Άλλωστε με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου έχουμε εκπληρώσει τους στόχους μας και λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα δεν διαφαίνεται ότι θα έχουμε εξελίξεις που θα πυροδοτήσουν τέτοιες διεργασίες.

Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή;

Αν αναφέρεστε στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Αυτό όχι λόγω κάποιας ιδεοληψίας, αλλά διότι σχεδόν το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία διαπερνάται από διαφοροποιήσεις που σκιαγραφούν και τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με το προηγούμενο πολιτικό σύστημα. Υπάρχει χαοτική διαφορά με τη ΝΔ, τόσο στην οικονομική πολιτική όσο και σε ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Αυτό υποδηλώνεται με έμφαση και στο προσφυγικό ζήτημα. Εκεί εμείς κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση με επίκεντρο την ανθρώπινη ζωή, κόντρα σε όλες τις συντηρητικές δυνάμεις που μιλούσαν για έξοδο από τη Σένγκεν και ήθελαν επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Και δεν ήταν μόνο η ΝΔ που τα υποστήριζε αυτά, τα ίδια έλεγαν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Δεν έχουμε μόνο διαφορετικές πολιτικές αλλά και διαφορετικό αξιακό σύστημα.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι με το τέλος της αξιολόγησης θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος. Τι προσδοκάτε από αυτήν;

Ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι αυτό δεν το θεωρεί τόσο σημαντικό όσο τις μεταρρυθμίσεις. Τι γίνεται όμως τόσο καιρό; Στο όνομα του χρέους επιβάλλονται συνεχώς μέτρα λιτότητας για τους πολίτες. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι καίριας σημασίας για να αποδώσουν οι θυσίες του λαού. Σε αυτή την κατεύθυνση θα ανοίξει η συζήτηση το επόμενο διάστημα και θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε πολύ θετικό δρόμο. Έχουν ανοίξει οι όροι για την ουσιαστική διαπραγμάτευση του συνολικού χρέους, το οποίο, για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνω, δεν είναι βιώσιμο.