Σωκράτης Φάμελλος: «Διεκδικούμε μια δίκαιη και κοινωνικά ωφέλιμη ανάπτυξη» - Free Sunday
Σωκράτης Φάμελλος: «Διεκδικούμε μια δίκαιη και κοινωνικά ωφέλιμη ανάπτυξη»

Σωκράτης Φάμελλος: «Διεκδικούμε μια δίκαιη και κοινωνικά ωφέλιμη ανάπτυξη»

Εξηγεί παράλληλα τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον εκλογικό νόμο.

Θα ήθελα να μου πείτε τι σηματοδοτεί, κατά την άποψή σας, το τέλος της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δημιουργεί νέα δεδομένα για τη χώρα μας. Πρώτα απ’ όλα, πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα, με χρηματοδότηση της οικονομίας και της εργασίας και απελευθέρωση ενός σημαντικού πολιτικού, κοινωνικού και αναπτυξιακού δυναμικού. Ουσιαστικά, δίνει προοπτική στη χώρα, δυνατότητα να βάλουμε τέλος στην ύφεση, στην ανεργία, στη φτώχεια, στη λιτότητα. Ταυτόχρονα, καθορίζει έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση του χρέους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την παραγωγική και αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Θεωρείτε ότι από τούδε η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε πραγματική αναπτυξιακή προοπτική;

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μας δίνει τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε στην αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών και στην ενεργοποίηση πολλών θεσμικών και οικονομικών εργαλείων, για την επιστροφή της ανάπτυξης και της εργασίας. Το νέο ΕΣΠΑ, όπου είμαστε πρώτοι στην ενεργοποίηση στην Ευρώπη, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η σταθερότητα των τραπεζών, το πακέτο Γιούνκερ, η αναμενόμενη είσοδος στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η σχεδιαζόμενη Αναπτυξιακή Τράπεζα, είναι ορισμένα από αυτά.
Εμείς όμως δεν μιλάμε για την ανάπτυξη των λίγων, ούτε για την ανάπτυξη με μισθούς Βουλγαρίας και στο περιβάλλον διαπλοκής που είχε η Ελλάδα επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Διεκδικούμε μια δίκαιη ανάπτυξη, η οποία όχι απλώς διαφυλάττει θέσεις εργασίας αλλά ενισχύει την εργασία, της δίνει δυνατότητα συμμετοχής στην ανάπτυξη, με καλύτερες αμοιβές, αλλά και με κοινωνικό όφελος. Μια ανάπτυξη που στοχεύει στο πραγματικό προϊόν, στο δημόσιο συμφέρον, στην αναδιανομή, και βάζει σε προτεραιότητα το περιβάλλον, τους πόρους της χώρας μας, την κυκλική οικονομία και την προστιθέμενη αξία που μας δίνει η εξωστρεφής οικονομία.

Το φθινόπωρο αναμένεται νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αυτή τη φορά για τα εργασιακά. Υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές που ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει εκ προοιμίου για τα ζητήματα αυτά;

Με δική μας πρωτοβουλία επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και η καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Διαρκής μας στόχος είναι σε κάθε διαπραγμάτευση να υπερασπιζόμαστε τα κεκτημένα δικαιώματα της κοινωνίας της χώρας μας και να προωθούμε περαιτέρω νέες κατακτήσεις.
Στη νέα διαπραγμάτευση θα αξιοποιήσουμε όλες τις προοδευτικές κατακτήσεις του ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά και τις προτάσεις διεθνών οργανισμών προστασίας της εργασίας, που έχουμε πλέον στο πλάι μας. Εξάλλου διαθέτουμε δύο νέα σοβαρά πλεονεκτήματα σε αυτή τη συζήτηση: την αύξηση των νέων θέσεων μισθωτής εργασίας, με νέο ρεκόρ για τον Μάιο, αλλά και τη σταθεροποίηση της χώρας μας και της κυβέρνησης στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Η κυβέρνηση ανοίγει ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης και αλλαγής του εκλογικού νόμου. Γιατί στην παρούσα φάση και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι προτάσεις της;

Τα ζητήματα δημοκρατίας είναι πάντα επίκαιρα. Τίθενται σήμερα στη δημόσια συζήτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν στοχεύουμε σε κανέναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Θα έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας να τα αποφασίσουμε. Έχουμε λάβει την εντολή για περισσότερη δημοκρατία και ισονομία. Αυτή είναι και η κατεύθυνση της συζήτησης.
Μας ενδιαφέρει κατά προτεραιότητα η θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής, η έκφραση της βούλησης της κοινωνίας των πολιτών και η ενίσχυση της συμμετοχής της στα μείζονα θέματα της διακυβέρνησης. Μέσα από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αναγνωστούν όλα τα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού νόμου.

Ο Έλληνας επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό. Πώς τοποθετείστε έναντι αυτής της ιδέας;

Προσωπικά, δεν θα το έθετα σε προτεραιότητα. Προέχουν τα ζητήματα της έκφρασης και της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις, της λειτουργίας της Βουλής, του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και τα ζητήματα του κοινοτισμού και των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης. Εξάλλου η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής Προέδρου χωρίς συζήτηση για τις αρμοδιότητες του Προέδρου είναι κενή περιεχομένου. Επίσης, οι αρμοδιότητες δεν εξαρτώνται από τον τρόπο εκλογής.
Σε κάθε περίπτωση, θέτω σε προτεραιότητα την ενίσχυση της δημοκρατίας στη βάση της κοινωνίας, τον εκλογικό νόμο με βάση την απλή αναλογική, τη θωράκιση των πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης –που αμφισβητούνται από τον φασισμό– και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις αποφάσεις.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα συλλαλητήριο κατά της κυβέρνησης με κεντρικό σύνθημα «Παραιτηθείτε». Το σχόλιό σας;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Οικολόγων Πρασίνων έχει λάβει πρόσφατη δημοκρατική και αδιαμφισβήτητη εντολή να σταματήσει τις παθογένειες και το φαύλο, καταστροφικό παρελθόν της χώρας και να χαράξει μια διαδρομή προόδου και ανάκαμψης της κοινωνίας.
Μπορεί η αντιπολίτευση και κάποιο κομμάτι της κοινωνίας να μη συμφωνεί και να μη συμπράττει σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει σαφώς το δικαίωμα της ελεύθερης άποψης. Είτε αυθόρμητη είτε όχι –γιατί στη Βουλή αποδείχθηκε η υποκίνηση της δράσης αυτής από την αντιπολίτευση–, εμείς θα θέλαμε να μας κατατεθεί οποιαδήποτε άλλη καλή πρόταση διεξόδου και θα την αξιοποιήσουμε.
Ωστόσο, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, γρήγορα βήματα στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση και μεγάλες δημοκρατικές τομές. Η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να εκφράσει και να υπηρετήσει αυτή την ανάγκη. Το να ζητά κάποιος παραίτηση της κυβέρνησης που εκλέχθηκε πριν από εννέα μήνες, που ολοκλήρωσε την πρώτη αξιολόγηση και που, επιτέλους, βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της χώρας ούτε των Ελλήνων πολιτών.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για «καταστροφικές» πολιτικές και ζητά την παραίτησή σας. Τι απαντάτε;

Είναι τουλάχιστον φαιδρό να ζητά η ΝΔ την παραίτηση της κυβέρνησης και μάλιστα να την κατηγορεί για καταστροφικές πολιτικές! Μιλάμε για τη ΝΔ των μνημονίων, της σκληρής λιτότητας, των ομαδικών απολύσεων, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, των δομημένων ομολόγων, των κουμπάρων, των «ημέτερων», της Siemens, των offshore εταιρειών, των σκανδάλων φοροδιαφυγής. Μιλάμε για τη ΝΔ που διέλυσε τη δημόσια διοίκηση και καταβαράθρωσε τον ιδιωτικό τομέα, στο όνομα του οποίου μιλά σήμερα με περισσό θράσος. Δυστυχώς, η ΝΔ έχει η ίδια παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν υπηρετεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που της έχει αναθέσει η κοινωνία.

Την ερχόμενη Πέμπτη οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίζουν για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Τι εκτιμάτε ότι θα συμβεί και ποια η σημασία του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος;

Προσωπικά, πιστεύω και διεκδικώ μια καλύτερη Ευρώπη, δημοκρατική και ισότιμη προς όλους τους πολίτες και όλα τα κράτη-μέλη. Αυτή η διεκδίκηση γίνεται μέσα στην Ευρώπη και σε αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα και οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι σύμμαχοί μας.
Ενδεχόμενο Brexit θα επηρεάσει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Και οι επιπτώσεις θα μας φέρουν πολύ πιο μακριά από τον στόχο της ενωμένης δημοκρατικής Ευρώπης των λαών και των ανοιχτών κοινωνιών. Ήδη τα ακροδεξιά φαινόμενα, που επηρεάζουν πλέον και κυβερνήσεις κρατών, μας απομακρύνουν από αυτό τον στόχο. Ίσως αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας Ευρώπης που ασχολούνταν μόνο με τη λιτότητα, τη λογιστική μετάφραση της ανθρώπινης ζωής, το σοβαρότερο λάθος που έχει γίνει από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης.
Θα προτιμούσα η Ευρώπη με αφορμή τους κλυδωνισμούς που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού, να συζητήσει νέες πολιτικές και μια ενοποίηση που θα έχει αναφορά στην κοινωνία. Αλλιώς, δεν θα υπάρχει η προοπτική που οι κοινωνίες θέλουν για την Ευρώπη.