Ένα ελληνικό deli στο Παρίσι - Free Sunday
Ένα ελληνικό deli στο Παρίσι

Ένα ελληνικό deli στο Παρίσι

Οι Κρίτωνας Πουλής και Σταύρος Σερέτης, σεφ και έμπειρος ζαχαροπλάστης ο πρώτος, ηθοποιός και πολυπράγμων ο δεύτερος, δημιούργησαν στην καρδιά του Παρισιού ένα παραδοσιακό ελληνικό delicatessen. 


Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα;
Έπειτα από χρόνια συζητήσεων και έχοντας διανύσει πολύ διαφορετικές διαδρομές, καταλήξαμε στην επιθυμία να κάνουμε κάτι από κοινού. Έτσι, γεννήθηκε το KILIKIO. Ένα εγχείρημα που πηγάζει από τη βαθιά παιδική μας φιλία και την πίστη ότι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό.

Τι ακριβώς είναι το KILIKIO;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι αναγκαστικά διττή. Εμπορικά μιλώντας, πρόκειται για μια επιχείρηση με ποικίλες δραστηριότητες, που ξεκινούν από τον εξολοκλήρου έλεγχο των εξαγωγών από τους παραγωγούς μέχρι τη λιανική πώληση στο μαγαζί μας στο Παρίσι, το χονδρεμπόριο στη Γαλλία, τη συμμετοχή μας σε πολιτιστικά φεστιβάλ με τη μορφή catering ή μοντέρνας καντίνας, συνεργασίες με οίκους μόδας, γκαλερί τέχνης, πολυχώρους, μουσεία, το Κέντρο Ελληνικής Κουλτούρας στο Παρίσι κ.ά. Η κουζίνα είναι μία από τις δραστηριότητές μας που αξιοποιούμε περιστασιακά, ανάλογα με την περίπτωση και τη διαθεσιμότητά μας. Από την άλλη, κρίνοντας από την προσωπική μας επιθυμία, καθώς και από τις αντιδράσεις του κόσμου, το KILIKIO είναι νησίδα ελληνισμού σε μια άλλη χώρα. Πολλοί πελάτες-φίλοι μάς επισκέπτονται λέγοντας ότι σ’ εμάς νιώθουν σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα και αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι τηλεοπτικές εκπομπές και περιοδικά μάς ζητάνε να τους ξεναγήσουμε στη χώρα μας. Όλοι τους, όταν πλέον επιστρέφουν, μας ευχαριστούν με διάπλατα χαμόγελα και είναι αυτό που μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε, γιατί, κακά τα ψέματα, είναι δύσκολη η επιλογή μας.

Γιατί στο Παρίσι;
Το Παρίσι είναι επιλογή και ανάγκη. Επιλογή, γιατί, όπως προείπαμε, μας αρέσουν τα δύσκολα και το παριζιάνικο κοινό είναι απαιτητικό και ίσως το πιο δύσκολο στην Ευρώπη. Ανάγκη, γιατί ο ένας από τους δύο είναι μόνιμος κάτοικος εκεί.

Η ανταπόκριση του κόσμου; Βρίσκεστε σε μια μητρόπολη έντονα ανταγωνιστική.
Αυτό είναι μια πρόκληση. Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, με Ιταλούς και Ισπανούς να κατακλύζουν την αγορά εδώ και δεκαετίες, εμείς επιλέγουμε να σταθούμε όχι αντιδιαμετρικά και ανταγωνιστικά, αλλά ανεξάρτητα και αυτόνομα. Ίσως να μην είναι η πιο δόκιμη επιλογή ως προς το marketing, αλλά μας κάνει χαρούμενους και τη χαρά τη μοιράζεσαι, ενώ το marketing όχι.

Οι Έλληνες της Γαλλίας σας προτιμούν;
Αυτό που εισπράττουμε είναι καλύτερο από την προτίμηση, είναι εμπιστοσύνη.

Τι θα βρούμε στα ράφια σας;
Όλα όσα βρίσκονται στα ράφια μας έχουν φτάσει εκεί μετά από πολλές περιηγήσεις και αυστηρές δοκιμές, που ξεκίνησαν περίπου το 2012. Διαθέτουμε μια πλήρη γκάμα ελληνισμού! Πλέον μας απασχολούν προϊόντα που δεν έχουμε στα ράφια μας, είτε επειδή δεν είναι εύκολο να φτάσουν στο Παρίσι είτε επειδή δεν τα γνωρίζουμε ακόμα. Γι’ αυτό και οι περιηγητικές δοκιμές δεν θα σταματήσουν ποτέ. Επειδή θέλουμε να κάνουμε το αδύνατο δυνατό!

Πώς επιλέγετε τα προϊόντα; Είναι μόνο ελληνικά;
Στους τρόπους επιλογής αναφερθήκαμε ήδη. Όσο για την ελληνικότητα, το μόνο που δεν είναι εγχώριο στο KILIKIO είναι το μετάξι που ντύνει τους τοίχους. Ακόμα κι αυτό, όμως, απεικονίζει ελληνικό τοπίο.

Έχει δυναμική η ελληνική κουζίνα; Θα μπορούσε να θεωρηθεί, μαζί με τον τουρισμό, η δική μας βαριά βιομηχανία;
Ο όρος «βαριά βιομηχανία» είναι τεχνικός όρος, ξένος προς εμάς, τον οποίο δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε. Συναισθηματικά μιλώντας, όμως, η χώρα μας είναι πόλος έλξης για πολλούς λόγους. Ιστορία, κουλτούρα, κουζίνα, τοπία, φιλοξενία και αμέτρητες άλλες αρετές συγκεντρώνονται σε αυτό τον τόπο. Το σημαντικό για εμάς δεν είναι να αναφερόμαστε σε μια δυναμική, αλλά σε μια ταυτότητα γνήσια και ειλικρινή. Αυτό είναι που έκανε τον ελληνικό λαό να ξεχωρίσει στα βάθη των αιώνων και αυτό παραμένει η μεγαλύτερη αξία του.

Τους τελευταίους μήνες, μετά και την τρομοκρατική επίθεση, το Παρίσι, με τις απεργίες, τις διαδηλώσεις για το εργασιακό και το Euro, είναι συνέχεια στην επικαιρότητα. Έχει αλλάξει η ζωή στην πόλη;
Ναι. Έχει αλλάξει. Και, ναι, παραμένει ίδια. Πώς γίνεται να ισχύουν και τα δύο είναι μια άλλη ερώτηση που δεν χωρά στις γραμμές ενός άρθρου που αναφέρεται σε ένα μαγαζί. Αν ρωτούσαμε την Αθήνα κατά πόσο έχει αλλάξει μετά τον χαμό τόσων ανθρώπων στο Αιγαίο, τι απάντηση θα παίρναμε; Η απάντηση είναι πάντα προσωπική και επαφίεται στην ευαισθησία μας. Ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή και η πιο γενναία στάση είναι να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο έχουμε. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς στο KILIKIO.

INFO
KILIKIO, 34 rue Notre Dame de Nazareth, Paris 75003