Φωτεινή Βάκη: «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν άκρως επιτυχημένος» - Free Sunday
Φωτεινή Βάκη: «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν άκρως επιτυχημένος»

Φωτεινή Βάκη: «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν άκρως επιτυχημένος»

Ασκεί παράλληλα κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στον διαγωνισμό αλλά και στην αξιοποίηση των χρημάτων από τη δημοπρασία.

Νέο τηλεοπτικό τοπίο, μετά τη δημοπρασία για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Είστε ικανοποιημένη από τη διαδικασία και τα αποτελέσματα;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν άκρως επιτυχημένος και σε ό,τι αφορά τις διαδικαστικές του πτυχές και σε σχέση με το οικονομικό του σκέλος. Το Δημόσιο επέβαλε τη νομιμότητα και ταυτόχρονα μπαίνει στα ταμεία του κράτους ένα πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο θα στηρίξει άμεσα την κοινωνία που υποφέρει. Όλη αυτή η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλο κόπο και ενάντια σε ένα ολόκληρο μιντιακό και πολιτικό κατεστημένο που δεν ήθελε να πληρώσουν οι καναλάρχες.

Φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ «νέα διαπλοκή», όπως σας κατηγορεί η αντιπολίτευση;
Η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα η αξιωματική, παρουσίασε μια αξιοθρήνητη εικόνα από την αρχή της διαδικασίας για την αδειοδότηση των καναλιών μέχρι σήμερα. Έφτασε μάλιστα στο σημείο πρωτοκλασάτο στέλεχός της πρόσφατα να δηλώσει πως αν ποτέ η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα επιστρέψει τα λεφτά στους καναλάρχες. Αυτά είναι τα συμφέροντα που υπερασπίζεται η ΝΔ και οι πολίτες έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους.

Τι θα γίνει με τους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια; Υπάρχει κάποια πρόνοια για τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά;
Ο νόμος για την αδειοδότηση των παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες από τη Βουλή, ξεκαθαρίζει όλα αυτά τα θέματα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν πήραν άδεια έχουν μια σειρά από επιλογές. Είτε να εκπέμψουν συνδρομητικά είτε να εκπέμψουν θεματικά, εφόσον συμμετάσχουν σε επόμενο διαγωνισμό. Από αυτούς τους σταθμούς που δεν πήραν άδεια, κάποιοι ήδη από πριν είχαν δρομολογήσει το τέλος της λειτουργίας τους, αφήνοντας εδώ και μήνες απλήρωτους τους εργαζομένους τους. Άλλοι, με εξαιρετικά προβληματικά χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, επίσης είχαν προδιαγράψει το μέλλον τους. Όμως, επειδή η μέριμνα για τους εργαζόμενους είναι πρωταρχικός μας στόχος, επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι με τον νέο νόμο το σύνολο του αριθμού των εργαζομένων υπερβαίνει τον αριθμό που υφίσταται σήμερα. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν πριν από μερικές μέρες τα άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων των καναλιών που κλείνουν. Αιχμή των παρεμβάσεων αυτών είναι το μέτρο της «επιταγής επανένταξης», το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις εκείνες που θα επαναπροσλάβουν τους εργαζόμενους των καναλιών αυτών.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι τα χρήματα από τις άδειες θα δοθούν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ωστόσο η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση και θα πάνε στο χρέος. Τι συμβαίνει;
Είναι σχιζοειδής η στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό. Από τη μια θέλουν να επιστρέψουν τα λεφτά στους καναλάρχες, από την άλλη λένε ότι πρέπει με αυτά να πληρωθεί το χρέος. Εμείς λέμε ευθαρσώς ότι αυτά τα λεφτά θα χρηματοδοτήσουν τον κοινωνικό προϋπολογισμό. Τελεία και παύλα.

Τι προσδοκάτε να ακούσετε από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ;
Προσδοκώ να ακούσω το σχέδιο για την επόμενη μέρα από την έξοδό μας από το μνημόνιο. Πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε την επόμενη φάση, η οποία θα ξεκινήσει μετά το 2018. Είναι σημαντικό να είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στα πόδια μας. Νομίζω ότι θα ακούσουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα από τον πρωθυπουργό για το θέμα αυτό στη ΔΕΘ.

Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου προοιωνίζονται δύσκολη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Τι περιμένετε να πράξει η κυβέρνηση;
Εγώ θα σας επαναλάβω αυτό που εύστοχα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος είπε ότι κάθε αξιολόγηση από δω και πέρα θα είναι ευκολότερη από την προηγούμενη. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση δεν κατέρχεται παθητικά σε αυτή την αξιολόγηση. Παλεύει για την κοινωνία και για την Ευρώπη των εργαζομένων και αυτό θα συνεχίσει να πράττει.

Υπάρχουν κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον των απαιτήσεων των δανειστών για τα εργασιακά;
Κόκκινη γραμμή στο θέμα αυτό είναι το κοινοτικό κεκτημένο. Δηλαδή δεν θα πάμε ούτε εκατοστό πίσω από αυτά που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι γραμμένο άλλωστε και στην ίδια τη συμφωνία.

Έναν χρόνο μετά τις εκλογές, τι έχει απομείνει από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έφερε μεγάλες κοινωνικές νίκες. Σας απαριθμώ ορισμένες: Τα μέτρα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Δώσαμε δωρεάν ρεύμα, νερό, επιδότηση ενοικίου, δωρεάν μετακίνηση σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Νομοθετήθηκε η δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια υγεία για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους και βεβαίως επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, που είχε βυθιστεί στο σκοτάδι. Επιπλέον, ψηφίστηκε η απλή αναλογική, η ψήφος στα 17, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, η κατάργηση των κελιών τύπου Γ΄, οι άδειες των καναλιών, η επαναπρόσληψη των καθαριστριών, των εκπαιδευτικών και των σχολικών φυλάκων. Νομίζω ότι καμία κυβέρνηση δεν πέτυχε τόσο πολλά πράγματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με τόσο πόλεμο εναντίον της. Και συνεχίζουμε.

Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται σε αυτό που ονομάζουμε «ζητήματα της καθημερινότητας»;
Θα ήθελα να αναφερθώ στο όραμά μας για την παιδεία. Για τη χειραφέτηση των νέων μέσω της εκπαίδευσης, για την επαναστατική της δυναμική. Αν υπάρχει ένα πολύ μεγάλο όραμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν είναι άλλο από τη μεγάλη και ρηξικέλευθη αλλαγή στην εκπαίδευση, που μεταφράζεται σε ένα σχολείο ισότητας και ποιότητας, σε ένα σχολείο διαπολιτισμικό, που θα προάγει τη δημιουργικότητα και θα εμπεδώνει τις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, αλλά και σε ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο, που θα θεραπεύει τον κριτικό αναστοχασμό και θα είναι ανάχωμα στη μετανάστευση εκλεκτών νέων επιστημόνων. Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο μας στοίχημα.