Φωτεινή Βάκη: «Ο προϋπολογισμός του 2017 δεν αντικατοπτρίζει αυτά που θα θέλαμε» - Free Sunday
Φωτεινή Βάκη: «Ο προϋπολογισμός του 2017 δεν αντικατοπτρίζει αυτά που θα θέλαμε»

Φωτεινή Βάκη: «Ο προϋπολογισμός του 2017 δεν αντικατοπτρίζει αυτά που θα θέλαμε»

Παράλληλα, αν και παραδέχεται ότι ο προϋπολογισμός του 2017 δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι η κυβέρνηση φρόντισε να συμπεριλάβει δαπάνες ανακούφισης όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα τον απολογισμό σας από την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Θετικός ή αρνητικός και γιατί;
Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα αποτελεί ένα θετικό γεγονός και από πολιτικής και από σημειολογικής άποψης. Η επίσκεψη αυτή προέβαλε την εικόνα της χώρας διεθνώς και δημιούργησε τη βάση για θετικές συνέργειες στις προσπάθειες για επίλυση των κρίσιμων ευρύτερων γεωπολιτικών ζητημάτων που μας αφορούν. Προφανώς και η επίσκεψη αυτή δεν έλυσε ως διά μαγείας όλα μας τα προβλήματα, όμως ενίσχυσε τις πολιτικές και διπλωματικές μας προσπάθειες. Στη διεθνή διπλωματία οι σχέσεις χτίζονται μεθοδικά και σε αυτή την κατεύθυνση και η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου και οι αντίστοιχες άλλων μεγάλων ηγετών το προηγούμενο διάστημα δημιουργούν ουσιαστικό υπόβαθρο για την ενίσχυση των εθνικών θέσεων.

Πάντως, το Βερολίνο, διά στόματος του κ. Σόιμπλε, απέρριψε άμεσα τις παραινέσεις του κ. Ομπάμα για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Γιατί τόση βιασύνη;
Στις διεθνείς σχέσεις είναι προφανές ότι δεν συμφωνούν όλοι με όλους, ούτε όλοι οι παίκτες έχουν τις ίδιες προτεραιότητες. Η γερμανική πλευρά ακολουθεί τις δικές της στοχεύσεις και δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε εκφράζει ένα συντηρητικό γερμανικό ακροατήριο, το οποίο δεν επιθυμεί την ανατροπή της λιτότητας. Αυτά τα δεδομένα είναι γνωστά και η εθνική μας πολιτική τα λαμβάνει υπόψη. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, εμείς από την πρώτη μέρα προσπαθούμε να ανατρέψουμε το δόγμα Σόιμπλε στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και να δομήσουμε συμμαχίες με τους υπέρμαχους της ανάπτυξης.

Για να γυρίσουμε στα καθ’ ημάς, κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2017 και προκαλεί αντιδράσεις για τις νέες επιβαρύνσεις που περιλαμβάνει. Εσείς πώς τον κρίνετε;
Ο προϋπολογισμός του 2017 κινείται σε δεδομένα πλαίσια, σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στο οικονομικό πρόγραμμα της Ευρωζώνης. Αυτό το πλαίσιο, δυστυχώς, δεν είναι αναπτυξιακό. Δηλαδή ο προϋπολογισμός του 2017 δεν αντικατοπτρίζει αυτά που θα θέλαμε, αλλά αυτά στα οποία σε πολλές περιπτώσεις είμαστε δεσμευμένοι. Εντούτοις, σε κρίσιμα σημεία καταφέραμε να εντάξουμε στον προϋπολογισμό και ορισμένες από τις προτεραιότητές μας. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τις αυξήσεις στις δαπάνες για την παιδεία και την υγεία, τις αυξήσεις στις δαπάνες για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τη διεύρυνση του κοινωνικού προϋπολογισμού. Αυτές οι παρεμβάσεις προφανώς δεν μεταβάλλουν μια δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, ωστόσο είναι χαρακτηριστικές των διαφορετικών πολιτικών προτεραιοτήτων που έχουμε με προηγούμενες κυβερνήσεις.

Θεωρείτε ότι με αυτή την οικονομική πολιτική μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση;
Η ερώτηση για το ποια οικονομική πολιτική είναι η πιο κατάλληλη για την αντιστροφή της λιτότητας έχει απαντηθεί στον διεθνή πολιτικό και επιστημονικό διάλογο με σαφήνεια. Επιθετικές παρεμβάσεις, με αύξηση των δημοσίων δαπανών, με ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών και με στήριξη της εργασίας. Αυτή είναι η οικονομική πολιτική που χρειάζεται και στην περίπτωση της Ελλάδας. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξεχωρίσουμε ποιες πολιτικές δυνάμεις συντάσσονται με αυτές τις προτεραιότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και είναι μία από αυτές τις δυνάμεις. Είναι κρίσιμο να αναρωτηθούμε όμως και ποιες από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης περιλαμβάνονται σε αυτό το μέτωπο. Η αίσθησή μου είναι ότι η ΝΔ, δυστυχώς, δεν περιλαμβάνεται.

Από την άλλη, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με «ορόσημο» το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Θεωρείτε ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης;
Ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι επαρκής, αρκεί να το επιθυμούν όλοι οι συντελεστές της. Η ελληνική κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι το επιθυμεί. Μένει να δούμε τις προθέσεις και των υπολοίπων και ιδιαίτερα εκείνων που συνηθίζουν να κωλυσιεργούν σε αντίστοιχες διαδικασίες.

Το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης συνδέεται και με μέτρα για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους της χώρας. Με ποια μέτρα θα ήταν ικανοποιημένη η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο στόχος είναι τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους να είναι επαρκή, ώστε να μπορέσει η χώρα να δανειστεί ξανά από τις διεθνείς αγορές και να μη χρειάζεται πλέον τον δανεισμό μέσω των προγραμμάτων διάσωσης για να εξυπηρετεί τα παλιότερα δάνειά της. Αυτή ακριβώς η δυνατότητα είναι που καθιστά μια παρέμβαση στο χρέος επιτυχημένη.

Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη νέα «σκιώδη κυβέρνηση» της ΝΔ.
Αν θα θέλατε το σχόλιό μου σχετικά με τη θεσμική αρχιτεκτονική αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει η ΝΔ, θα έλεγα ότι, εφόσον αυτή συμβάλλει στον γόνιμο διάλογο και στην αντιπαράθεση επιχειρημάτων, είναι καλοδεχούμενη. Έχω την αίσθηση όμως ότι η «σκιώδης» αυτή κυβέρνηση πολιτικά παραπέμπει στον εθισμό των στελεχών της ΝΔ στη «καρέκλα». Διαβάσαμε μάλιστα και γραφικές ανακοινώσεις περί παράδοσης-παραλαβής «σκιωδών» υπουργείων, οι οποίες μάλλον δείχνουν μια πολιτική μεγαλομανία και μια αδημονία για αξιώματα, τα οποία, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν, η ΝΔ δεν διστάζει να τα κατασκευάζει στο φαντασιακό της.

Θεωρείτε ότι οι εξελίξεις στο ζήτημα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και του δημόσιου χρέους προοιωνίζονται και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα;
Η απάντηση είναι κατηγορηματική και σαφής. Περίπτωση εκλογών πριν από το 2019 δεν υπάρχει. Όσοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αμφισημίες και να χτίσουν δημοσιογραφικά ή άλλα σενάρια ανατροπής της κυβέρνησης είναι εκτός πραγματικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις της για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και στην οικονομία και στα υπόλοιπα κρίσιμα μέτωπα της καθημερινότητας. Οι πολιτικές εξελίξεις όμως θα είναι απολύτως ομαλές και θα εντάσσονται στις συνταγματικές προβλέψεις για τετραετή κυβερνητική θητεία.