Μακάριος Λαζαρίδης: «Οι καθυστερήσεις οδηγούν πάντα σε νέα επώδυνα μέτρα» - Free Sunday
Μακάριος Λαζαρίδης: «Οι καθυστερήσεις οδηγούν πάντα σε νέα επώδυνα μέτρα»

Μακάριος Λαζαρίδης: «Οι καθυστερήσεις οδηγούν πάντα σε νέα επώδυνα μέτρα»

Ταυτόχρονα, εκφράζει την ανησυχία του για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-δανειστών, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις πάντα φέρνουν νέα μέτρα.

Θα ήθελα τον απολογισμό σας από την επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα. Είναι θετικός ή αρνητικός;
Η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβίσι είναι σημαντική. Εξέφρασε την πάγια θέση της Κομισιόν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλίνει στα εργασιακά του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Παράλληλα, ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κάτι που η ελληνική κυβέρνηση τη μια επικροτεί και την άλλη καταριέται. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι, μεταξύ άλλων, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε από την Αθήνα ότι «δεν είναι δουλειά της Κομισιόν να φτιάχνει τους φορολογικούς συντελεστές». Η υπερφορολόγηση που «στραγγαλίζει» την ελληνική οικονομία είναι αποκλειστική ευθύνη και πολιτική επιλογή της ιδεοληπτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επανέλαβε, δε, κάτι που έχουν πει κατά καιρούς πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως την περασμένη Κυριακή ο κ. Ρέγκλινγκ, ότι «την περίοδο Βαρουφάκη ήταν αδύνατο να διαπραγματευτούμε». Την ευθύνη για το καταστροφικό για την ελληνική οικονομία πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ την έχουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος.

Καθώς βαίνουμε προς την 5η Δεκεμβρίου, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση και να επιτύχει, τουλάχιστον, άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος;
Η έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος είναι αβέβαιη. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους πολίτες. Και αυτό γιατί έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις οδηγούν πάντα σε νέα επώδυνα μέτρα. Δεκατέσσερις μήνες διήρκεσε η πρώτη αξιολόγηση και μας προέκυψαν τελικά πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, ο δημοσιονομικός «κόφτης» σε μισθούς και συντάξεις και ένα αιώνιο υπερταμείο για τη δημόσια περιουσία. Και κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει κι άλλο την απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η κυβέρνηση αναζητά μια σανίδα σωτηρίας. Έχει αναγάγει το χρέος σε ένα προπέτασμα για να κρύψει την ανικανότητά της. Όταν μάλιστα ο κ. Τσίπρας δύο φορές απεμπόλησε τη δυνατότητα του ονομαστικού «κουρέματος» (Ιούλιος 2015) και της λύσης πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος (Μάιος 2016). Και κάτι επιπλέον. Η ρύθμιση του χρέους από μόνη της δεν λέει τίποτα, αν δεν συνοδεύεται από μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και ανάπτυξη, που αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει.  

Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ουσιαστικά σαμποτάρει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Το σχόλιό σας;
Η κυβέρνηση βλέπει καθημερινά ότι ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει. Και γι’ αυτό, αντί να διαπραγματεύεται για το καλό της χώρας, επιλέγει να σπείρει τον διχασμό στους πολίτες. Κατηγορεί τη ΝΔ ότι σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για να κρύψει την ανικανότητά της. Έφτασε μάλιστα στο σημείο, ενώ το σύνηθες είναι οι κυβερνήσεις να κατηγορούν τις προηγούμενες, ο κ. Τσίπρας να κατηγορεί την επόμενη. Και είναι, νομίζω, η μόνη αλήθεια που λέει, μια και η ΝΔ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, που θα αναλάβει το βαρύ φορτίο να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα ζητήσει εκλογές. Γιατί;
Σήμερα η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στα σχέδια μιας ανίκανης να ανατάξει την οικονομία και ιδεοληπτικής κυβέρνησης. Ανήμπορη να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί εμφανώς να λειτουργήσει ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι ως μια φράξια που διχάζει τους Έλληνες και δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο. Έχουν προηγηθεί τα «παιχνίδια» με την οικονομία, που έβλαψαν βαριά το κύρος της χώρας και την τσέπη των Ελλήνων πολιτών. Η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης, σε κάθε τομέα, αφήνει πίσω της μεγάλα βάρη για κάθε ελληνική οικογένεια. Και τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δοκιμάζει επικίνδυνα «παιχνίδια» με τους θεσμούς. Δεν είναι η πρώτη τυχοδιωκτική επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Πρέπει, όμως, να είναι η τελευταία. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Ο λόγος πρέπει να δοθεί στους πολίτες, για να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Το μαύρο που σήμερα σκεπάζει τη χώρα από τις επιλογές της κυβέρνησης δεν αρμόζει στους Έλληνες και πρέπει πολύ σύντομα να αποτελέσει παρελθόν.

Αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, τι διαφορετικό θα έκανε, δεδομένων των συνθηκών;
Η ΝΔ και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει στον ελληνικό λαό τη Συμφωνία Αλήθειας, έναν οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στη Συμφωνία Αλήθειας περιγράφεται το εντελώς διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, που στηρίζεται στο τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι ιδιωτών και επιχειρήσεων, λιγότερες κρατικές δαπάνες και αποτελεσματικότερο κράτος», που θα ενθαρρύνει και δεν θα αποθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, η ΝΔ έχει δεσμευτεί για προώθηση των μεταρρυθμίσεων και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, δύο τομείς όπου η παρούσα κυβέρνηση κωλυσιεργεί εγκληματικά. Η αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ θα δώσει στη χώρα την απαραίτητη αξιοπιστία για να διαπραγματευτεί μια ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους. Με την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και στο κράτος η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% για την επόμενη πενταετία, δημιουργώντας κάθε χρόνο 120.000 νέες και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, η μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% μετά το 2018 θα δημιουργήσει περίπου 2,6 δισ. ευρώ ετήσιο δημοσιονομικό περιθώριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη νέα «σκιώδη κυβέρνηση» της ΝΔ έκανε λόγο για «ανακύκλωση παμπάλαιων προσώπων». Τι απαντάτε;
Το πρωτοφανές πολιτικό θράσος και η προκλητική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν όρια. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μου προκαλεί την παραμικρή εντύπωση το γεγονός ότι σχολιάζει ανέξοδα, ρηχά και «ξύλινα» το κυβερνητικό man-to-man που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης στα στελέχη της. Από κει και πέρα, ο έλεγχος της κυβέρνησης γίνεται πρωτίστως στη Βουλή και γι’ αυτό οι υπεύθυνοι των Τομέων δεν μπορεί παρά να είναι βουλευτές. Έχουμε, επομένως, μια αναδιάταξη των μελών της ίδιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τρόπο που μπορεί να αποδώσει ακόμη περισσότερα. Τόσο στον έλεγχο της κυβέρνησης όσο και στη διάδοση του μηνύματός μας στην κοινωνία. Άλλωστε η ανανέωση της ΝΔ περνάει μέσα από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πόσο πιθανό θεωρείτε να έχουμε πολιτικές εξελίξεις, αν τελικά υπάρξουν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η κυβέρνηση για αξιολόγηση και χρέος;
Οι πολιτικές εξελίξεις είναι κάτι που ζητούν πλέον έντονα οι Έλληνες πολίτες. Δεν αποτελεί αίτημα μόνο της ΝΔ. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται στη λάθος κατεύθυνση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Το κόστος παραμονής της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο κόστος μπορεί να έχουν οι εκλογές. Η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής, με λιγότερους φόρους και μείωση των κρατικών δαπανών. Χρειάζεται μια κυβέρνηση προσηλωμένη στον στόχο της επιτάχυνσης των τομών και των μεταρρυθμίσεων, που θα καταστήσουν και πάλι την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική.