Νάσος Αθανασίου: «Η Ευρώπη ακολούθησε λάθος δρόμο με τις πολιτικές λιτότητας» - Free Sunday
Νάσος Αθανασίου: «Η Ευρώπη ακολούθησε λάθος δρόμο με τις πολιτικές λιτότητας»

Νάσος Αθανασίου: «Η Ευρώπη ακολούθησε λάθος δρόμο με τις πολιτικές λιτότητας»

Τονίζει, δε, ότι η ρύθμιση αυτή δεν πρόκειται να επιφέρει –βάσει του ίδιου του τρίτου μνημονίου– νέες περικοπές.

Θα ήθελα τον απολογισμό σας από την επίσκεψη του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα. Θεωρείτε ότι είναι θετικός ή αρνητικός;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα δοθεί στις 5 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες με τον πιο επίσημο τρόπο. Ήδη όμως ο κ. Μοσκοβισί έχει αποδειχθεί καλός γεφυροποιός. Βρίσκω ιδιαίτερα ικανοποιητικό το ότι ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει κατά την εδώ άφιξή του ότι δεν ήρθε για να ζητήσει περισσότερη λιτότητα.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά παρατηρώ το εξής φαινόμενο: οι δανειστές πλέκουν το εγκώμιο της Ελλάδας για τις προσπάθειες που καταβάλλει να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της και μετά ζητούν κι άλλα μέτρα. Πού αποδίδετε εσείς το φαινόμενο αυτό;
Κυρίως στις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης. Γάλλος συνάδελφός μας με ρώτησε πρόσφατα πώς αξιολογώ το γεγονός ότι συχνά εκτοξεύονται απειλές εναντίον μας. Ψύχραιμα, του απάντησα. Δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που αντιμετωπίζουν δύσκολες διαπραγματεύσεις. Ακόμη και μεγάλες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα σαν της Ελλάδας. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι ο γνωστότερος οικονομολόγος της Γερμανίας, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, δήλωσε πρόσφατα στην «Die Welt» ότι είναι θέμα χρόνου η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Γιατί; Διότι, κατά τη γνώμη του, η χώρα αυτή δεν έκανε καμία σοβαρή προσπάθεια να ξαναγίνει ανταγωνιστική και δεν μπορεί πια να τα βγάλει πέρα.

Η ρύθμιση του χρέους θα συνοδευτεί από νέες περικοπές;
Το λεγόμενο τρίτο μνημόνιο έχει υπογραφεί από τη χώρα μας και είναι μια διεθνής υποχρέωσή της, η οποία προβλέπει τρία πράγματα: α) χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) δημοσιονομική σταθερότητα και γ) μεταρρυθμίσεις. Νέες περικοπές δεν πρόκειται να υπάρξουν, αλλά, προσέξτε, η επίλυση του θέματος της δημοσιονομικής υπερχρέωσης δεν έγκειται σε αυτές. Η Ελλάδα σήμερα είναι χρεωμένη σε κράτη της Ε.Ε. τα οποία και αυτά είναι ήδη υπερχρεωμένα (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.ά.). Συνεπώς, εκτός από τις συνεννοήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, θα χρειαστεί να υπάρξει και πανευρωπαϊκή απάντηση. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε πρόγραμμα, αλλά κάθε άλλο παρά είναι η μόνη υπερχρεωμένη στην Ε.Ε.

Θεωρείτε ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το κλείσιμο της αξιολόγησης και το άνοιγμα της συζήτησης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους παραμένουν εφικτά;
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης (ESM) επιβεβαίωσε την περασμένη Τετάρτη ότι ο επικεφαλής του θα παρουσιάσει έγγραφο με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Δευτέρας. Είναι η αρχή.

Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ουσιαστικά σαμποτάρει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Συμφωνείτε;
Σε μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας πρέπει να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση και θα μπορούσε σήμερα να υπάρχει συνεννόηση αν ο κ. Μητσοτάκης δεν βιαζόταν να γίνει πρωθυπουργός. Ιδίως στην κατάσταση πολιορκίας που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια, το εθνικό συμφέρον υπηρετούν οι θέσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος με λεπτότητα αλλά και με σαφήνεια τάχθηκε δημόσια υπέρ αυτής της συνεννόησης.

Είστε ικανοποιημένος από τον προϋπολογισμό του 2017 που κατέθεσε η κυβέρνηση;
Όποιος μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο ας ακουστεί στη Βουλή κατά τη συζήτηση που αρχίζει σε λίγες μέρες.

Γίνονται πράγματι μεταρρυθμίσεις;
Εφαρμόζουμε ένα από τα μεγαλύτερα, παγκοσμίως, προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και ρωτάτε αν γίνονται μεταρρυθμίσεις;

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό ως «υφεσιακού χαρακτήρα». Ποια μέτρα πιστεύετε ότι πρέπει να ληφθούν για να αντιστραφεί αυτή η εικόνα;
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε ότι η Ευρώπη ακολούθησε λάθος δρόμο με τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Ομπάμα, που έβγαλε τις ΗΠΑ από τη μεγαλύτερη μετά το 1929 οικονομική κρίση. Πώς το κατόρθωσε; Επανερχόμενος στις πολιτικές του Φρ. Ρούζβελτ και στις συνταγές του Κέινς.

Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη νέα «σκιώδη κυβέρνηση» της ΝΔ.
Καθένας δουλεύει με αυτούς που έχει. Το θλιβερό γι’ αυτόν είναι ότι είχε κι άλλους, αλλά τους περιφρόνησε.

Βλέπετε ενδεχόμενο εκλογών;
Θα σας καλούσα να διαβάσετε την πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλου, σύμφωνα με την οποία «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η αγορά είναι άλλη μια εκλογική διαδικασία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποφέρει ισχυρή κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακολουθηθεί από άλλες εκλογές, στις οποίες θα εφαρμοστεί πλήρως το αναλογικό εκλογικό σύστημα». Πρόκειται για μια πιθανολόγηση που πρέπει να προσέξει η ηγετική ομάδα της ΝΔ.