Χ. Καραγιαννίδης: «Η ΝΔ αντέδρασε ως κόμμα των δανειστών» - Free Sunday
Χ. Καραγιαννίδης: «Η ΝΔ αντέδρασε ως κόμμα των δανειστών»

Χ. Καραγιαννίδης: «Η ΝΔ αντέδρασε ως κόμμα των δανειστών»

Παράλληλα, σημειώνει ότι εκλογές θα γίνουν το 2019 και υπογραμμίζει ότι η ΝΔ παγιδεύτηκε στο αίτημά της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε τι ακριβώς συμβαίνει με τους θεσμούς σε σχέση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την παροχή ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους…

Νομίζω –και με βάση αυτά που δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών– ότι δεν υπάρχει απόφαση του Eurogroup στο να «παγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Άρα δεν υφίσταται κάποια επίσημη αντίδραση από τους θεσμούς, όπως γράφτηκε τις τελευταίες μέρες. Προφανώς η δική μας αιτιολόγηση είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα πλεονάσματα –που είναι πραγματικά πλεονάσματα και όχι μόνο «στα χαρτιά»– όπως αυτή επιθυμεί. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θετική προς αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και τη στηρίζει. Νομίζω ότι ο θόρυβος δημιουργήθηκε στη χώρα κυρίως από την αντιπολίτευση και με τον πιο φαιδρό τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια κατάσταση μόνο για μικροκομματικά οφέλη. Αυτό όμως δεν ωφελεί την κοινή προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση.

Πώς σχολιάζετε τη στάση της αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία της τροπολογίας για την αποκαλούμενη «13η σύνταξη»;

Νομίζω ότι αντέδρασε ως κόμμα των δανειστών. Δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά να θέλει μια κυβέρνηση να βοηθήσει μια κοινωνική ομάδα που έχει πληγεί τα τελευταία έξι χρόνια από τα μνημόνια και να υπάρξει κόμμα που να διαφωνήσει με αυτή την εξέλιξη. Μάλιστα, γνωρίζοντας ότι το ΚΚΕ υπερψήφισε την τροπολογία αυτή, έχοντας τις διαφωνίες του και εκφράζοντας την κριτική του, νομίζω ότι η ΝΔ φαντάζει ως κόμμα που δεν ανήκει στη χώρα αλλά στο εξωτερικό, πιστεύοντας και ακολουθώντας την πολιτική γραμμή Σόιμπλε, η οποία όμως γραμμή δεν έχει καμία σχέση με τα κοινωνικά συμφέροντα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Από δω και πέρα, εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική των παροχών;

Δεν θα τις χαρακτήριζα παροχές: είναι η αναγνώριση των συγκεκριμένων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά στρώματα στη χώρα και όταν έχει τη δυνατότητα, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, να αποσοβήσει ή να επουλώσει τραύματα που έχουν δημιουργηθεί από τα έξι χρόνια κρίσης και μνημονίων, θα το κάνει. Όταν βρίσκει την ευκαιρία, τον οικονομικό και τον πολιτικό «χώρο», προφανώς θα το κάνει. Και νομίζω ότι είναι και δίκαιο και έχει και ένα κοινωνικό πρόσημο αυτή η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τι περιμένετε από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς; Έχετε εικόνα πότε θα κλείσει;

Οιοσδήποτε έκανε πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα κλείσει η διαπραγμάτευση θα διακινδύνευε. Όμως θεωρώ, με βάση και τις δηλώσεις των αξιωματούχων των θεσμών, ότι θα η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και ότι έχουμε καλύψει το 95%-96% των πραγμάτων που πρέπει να κάνουμε και αυτό είναι δηλωμένο δημοσίως απ’ όλους τους θεσμούς. Άρα δεν υπάρχει κάποιο επιχείρημα γιατί δεν κλείνει η αξιολόγηση. Καταλαβαίνουμε ότι στη διαπραγμάτευση πολλά πράγματα μπαίνουν εξαρχής και μάλιστα υπάρχει διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά αυτή τη στιγμή σοβαρό επιχείρημα δεν υπάρχει για να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθώς έχουμε ικανοποιήσει τη συντριπτική πλειονότητα των πραγμάτων που είχαν υπογραφεί πέρυσι τον Αύγουστο στη συμφωνία και θεωρώ ότι πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Θα δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάποια υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των εργασιακών;

Όχι, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Και το έχουμε πει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπάρχει ένα πόρισμα από τον ILO, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξουν παραχωρήσεις στα εργασιακά. Δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις στα εργασιακά όταν σήμερα όλοι βεβαιώνουν ότι πρέπει να κρατηθεί ό,τι υπάρχει, αλλά και να πάμε ένα βήμα μπροστά, γιατί η αγορά εργασίας μοιάζει με ζούγκλα. Προσωπικά θεωρώ ότι τα εργασιακά πρέπει να τα πάμε πολύ πιο μπροστά, να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις, να υπάρξει αγορά εργασίας με τους όρους που υφίστανται και στην υπόλοιπη Ε.Ε. Και, εν πάση περιπτώσει, οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που παράγουν τον πλούτο και πρέπει να στηριχτούν.

Στην περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, θεωρείτε ότι μπορούν να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και πρόωρες εκλογές;

Όχι. Κατ’ αρχάς κάνουμε μια υπόθεση, η οποία θα πρέπει να αποδειχθεί για να τη συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εκλογές στον ορίζοντα. Έχουμε πει ότι εκλογές θα γίνουν το 2019 και τυχόν προσκόμματα που μπορεί να μπουν στη διαπραγμάτευση, και άρα στην αξιολόγηση, θα εξετάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν για δύο, τρεις ή τέσσερις μήνες, αλλά αυτή τη στιγμή στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να κλείσει η αξιολόγηση.

Έχετε καταλάβει γιατί η ΝΔ ζητά εκλογές;

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά εκλογές από την επομένη των εκλογών και αυτό είναι ένα ζήτημα πολιτικό που πρέπει να συζητηθεί στη χώρα: με ποιον τρόπο θα βρούμε ένα modus vivendi ώστε να υπάρχει σταθερότητα και, εν πάση περιπτώσει, όταν ένα κόμμα χάνει τις εκλογές να αποδέχεται την πραγματικότητα και να προχωρούμε παραγωγικά, κάνοντας και κριτική και αντιπολίτευση. Αυτό το έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια. Οι εκλογές που ζητά η αντιπολίτευση νομίζω ότι είναι κάτι από το οποίο δεν μπορεί να κάνει πίσω, οπότε θα το επαναλαμβάνει συνεχώς –σέρνεται, δηλαδή, από μια λαθεμένη αντίληψη και άποψη που διαμόρφωσε εδώ και αρκετό καιρό–, προφανώς μέχρι να γίνουν εκλογές, το 2019.

Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου περί «εκδημοκρατισμού» της Χρυσής Αυγής…

Δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, να εκδημοκρατιστεί ένα ναζιστικό κόμμα, το οποίο μάλιστα είναι υπόδικο στο σύνολό του. Αυτό που πιστεύω είναι ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί ως έναν βαθμό να πολεμηθεί με επιχειρήματα, όμως σε έναν βαθμό πρέπει να πολεμηθεί με τον τρόπο αντίδρασης που ακολουθείται όλο αυτό το διάστημα. Δεν αναγνωρίζω καμία δημοκρατικότητα στη Χρυσή Αυγή: τη δημοκρατία τη χρησιμοποιούν ως κάλυμμα όσο τους χρησιμεύει, όμως το πραγματικό τους πρόσωπο βρίσκεται στα γραπτά τους και στους λόγους που έχουν εκφωνήσει. Μάλιστα, στα περιστατικά στα οποία ενέχονται, τα οποία περιλαμβάνουν δολοφονίες και τραυματισμούς ανθρώπων, κανένας δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια. Δεν μπορεί να υπάρξει εκδημοκρατισμός της Χρυσής Αυγής.