Ν. Παπαδόπουλος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα του αγροτικού τομέα είναι αυτό του συνδικαλίζεσθαι» - Free Sunday
Ν. Παπαδόπουλος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα του αγροτικού τομέα είναι αυτό του συνδικαλίζεσθαι»

Ν. Παπαδόπουλος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα του αγροτικού τομέα είναι αυτό του συνδικαλίζεσθαι»

Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό; Έχουν δίκιο οι αγρότες;

Γενικά οι αγρότες έχουν προβλήματα, τα οποία τους αναγκάζουν να βγαίνουν στον δρόμο. Βέβαια γι’ αυτά που θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, πιστεύω ότι δεν έχουν δίκιο. Η κυβέρνηση τα έχει λύσει με τον καλύτερο τρόπο και προωθεί και άλλα ζητήματα, όπως είναι ο νόμος για τους συνεταιρισμούς, οι καλές υποδομές στον ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ. Μην ξεχνάμε ότι στην αγροτική οικονομία έπεσαν σε ρευστό χρήμα 3,7 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι αγρότες πήραν λεφτά, τα παλιά χρέη που τους είχε το κράτος τα πληρώνει και άρα δεν είχαν σοβαρά επίδικα για να κινητοποιηθούν. Προβλήματα στον αγροτικό χώρο έχουμε, όπως είναι το κόστος παραγωγής, το οποίο πρέπει να μειωθεί – όχι ότι αυξήθηκε υπέρμετρα, αλλά είναι γενικώς αυξημένο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κι άλλες κινήσεις. Επίσης, πρέπει να επιμείνουμε στην καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων όλων των μορφών, είτε του ζωικού είτε του φυτικού κεφαλαίου. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά προϊόντα που πωλούνται στην ελληνική αγορά σαν ντόπια ενώ είναι ξένα, έρχονται από άλλες αγορές και παίρνουν μερίδιο πλασματικό της αγοράς. Πρέπει να πω, πάντως, ότι με τον μηχανισμό που έχουμε γίνονται προσπάθειες, αλλά είναι ακόμη στην αρχή. Αυτή η ιστορία, όμως, πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί και να εκμηδενιστεί κάποια στιγμή.

Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Θα συμφωνούσατε σε κάτι τέτοιο;

Δεν ξέρω αν έχει ευκαιρία ο πρωθυπουργός για τώρα. Ξέρω όμως ότι πέρυσι είχε δει όλα τα μπλόκα και τους είχε πει «η πόρτα μου είναι ανοιχτή για όποτε θέλετε, αλλά δεν μπορώ να μιλάω με κάθε μπλόκο χωριστά. Πρέπει να υπάρχει ενιαία έκφραση και ανά πάσα στιγμή, όποτε θέλετε, μπορούμε να συζητάμε ζητήματα του αγροτικού χώρου». Αυτή είναι η πρόσκληση που ξέρω ότι έκανε πέρυσι ο πρωθυπουργός, γιατί ήμουν παρών σε αυτή τη συνάντηση. Άρα η πρόσκληση ήταν ανοιχτή, αλλά δεν μπορεί να μιλάει με δέκα μπλόκα. Πρέπει να υπάρχει ενιαία έκφραση.

Τα προβλήματα πρέπει να είναι παρόμοια…

Τα γενικά ζητήματα που θέτουν όλοι είναι παρόμοια. Κατά μόνας έχει δει ο υπουργός πάρα πολλούς αγρότες – και περιοχής και μεμονωμένους και συλλόγους. Απ’ ό,τι ξέρω, ο υπουργός τούς έχει καλέσει να ξανασυζητήσουν. Τα ζητήματα τα οποία βάζουν και που μπορεί να λύσει η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, τον ΕΦΚ πετρελαίου δεν μπορεί να τον μειώσει η κυβέρνηση, καθώς είμαστε σε επιτροπεία. Πρέπει να δούμε σε τι συνθήκες βρίσκεται η χώρα μας. Όταν τελείς υπό επιτροπεία και δεν μπορείς να μειώσεις τον φόρο ή τον ΦΠΑ, σημαίνει ότι υπάρχει μια δέσμευση. Όμως, απ’ ό,τι είπε ο πρωθυπουργός, θα μειώσει τον ΦΠΑ σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα, γιατί υπάρχει μια στρέβλωση την οποία θα συζητήσει με τους θεσμούς, όπως, για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες ζωοτροφές, όπως το άχυρο και η μηδική. Επίσης, συζητιέται και η μείωση του ΦΠΑ για το κρασί, γιατί το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο θετικό.

Ποιο είναι κατά την άποψή σας το μεγαλύτερο πρόβλημα του αγροτικού τομέα της χώρας;

Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ο αγροτικός τομέας είναι αυτό του συνδικαλίζεσθαι. Πάνω από το 85% των αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη διακινείται μέσω συνεταιρισμών, ενώ στην Ελλάδα κάτω από το 10% των αγροτικών προϊόντων. Οι αγρότες οι οποίοι είναι σε συνεταιρισμούς είναι πάνω από 80%-90%, σχεδόν όλοι είναι σε συνεταιρισμούς, ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις το 10%. Άρα πρέπει να κάνουμε συνεταιρισμούς για να βγούμε στην αγορά και να πάρουμε το μερίδιο που μας ανήκει, ενώ και οι τιμές θα είναι πιο προσιτές για τον καταναλωτή.

Η πρωτογενής παραγωγή θεωρείται μοχλός για την ανάπτυξη της χώρας. Η κυβέρνηση τι έχει κάνει για την πρωτογενή παραγωγή;

Έχει λύσει πολλά προβλήματα που είχαν σχέση με τις πληρωμές. Οι πληρωμές δεν γίνονταν στην ώρα τους, είχαμε χρέη από το 2008, λύσαμε το ζήτημα με τα λιβάδια, γιατί δεν μπορούσαν να αποτυπωθούν για να πάρουν οι αγρότες τα λεφτά και υπήρχαν στρεβλώσεις. Κάναμε το νομικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς στην αλληλέγγυα οικονομία, όπου δίνουμε τη δυνατότητα στον αγρότη να συνεταιριστεί, να κάνει ομάδες, για να μπορέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν, να πάρουμε το μερίδιο που μας ανήκει μέσω του συνεταιρισμού. Αν έχεις όγκο παραγωγής, διαπραγματεύεσαι καλύτερα το προϊόν σου, έχεις οικονομία κλίμακας στα εφόδιά σου. Επίσης, σημαντική είναι και η κάρτα αγρότη, με την οποία η κυβέρνηση έδωσε ρευστότητα, που είναι ένα μεγάλο ζητούμενο: η ρευστότητα του αγροτικού τομέα, γιατί χάσαμε τον πυλώνα μας στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία, παρά τα προβλήματά της, είχε βοηθήσει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Βεβαίως δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή, όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση της χώρας, να κάνουμε αυτοτελή τραπεζικό οργανισμό, γι’ αυτό η κυβέρνηση μίλησε για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα που μπορεί να βοηθήσει, τις συνεταιριστικές τράπεζες κ.λπ. Παράλληλα, προσπαθεί να βρει εργαλεία χρηματοδότησης μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων, ώστε να δώσει ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα.

Για να αλλάξουμε σελίδα, γιατί κατά τη γνώμη σας έχει μπλοκάρει η αξιολόγηση;

Πιστεύω ότι είναι πολιτικό το ζήτημα, διότι, όπως το αντιλαμβάνομαι, οι δανειστές επιδιώκουν να επιβάλουν μέτρα και μετά τη λήξη του προγράμματος. Δηλαδή πιστεύουν ότι δεν θα πάει καλά η οικονομία ή πιστεύουν ότι εμείς θα αλλάξουμε την πολιτική ή πιστεύουν ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο με αυτή την πολιτική που εμείς προωθούμε. Όμως εμείς κάναμε μια συμφωνία πριν από ενάμιση χρόνο που τηρούμε και η οποία έχει ημερομηνία λήξης. Όσον αφορά την επιμονή των θεσμών, πιστεύω ότι είναι πολιτικό ζήτημα, για να μην μπορεί η κυβέρνηση να κάνει τη δική της πολιτική.

Βλέπετε ότι θα υπάρξει λύση;

Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πάρα πολύ σε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, διότι και ο ίδιος μίλησε για πολιτική λύση του ζητήματος. Έτσι, θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ανησυχείτε ότι υπάρχει κίνδυνος, τόσο λόγω της αξιολόγησης που έχει μπλοκάρει όσο και λόγω γενικότερα της εσωτερικής κατάστασης, να πάμε σε εκλογές;

Όχι, δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάτι τέτοιο. Θα ήταν ολέθριο τώρα που η οικονομία άρχισε να παίρνει τα πάνω της. Απ’ ό,τι λέει η κυβέρνηση, πάμε για το 2019 για εκλογές. Λέγαμε προηγουμένως για τη ρευστότητα. Εάν δεν μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, να πάρουμε πιο εύκολα χρήμα για να μπορέσουμε να κάνουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και να οδηγήσουμε την οικονομία στην ανάπτυξη, όλα τα άλλα θα πέσουν στο κενό: είτε κάνεις εκλογές είτε δεν κάνεις, η οικονομία θα πάει στράφι. Πρέπει να κλείσει η συμφωνία και να μπούμε στη χαλάρωση, ειδάλλως όλα τα θετικά μεγέθη θα χαθούν και θα πάμε πάλι σε ύφεση. Είναι εθνικός στόχος να κλείσει η αξιολόγηση και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουμε θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα για να πάμε στη δεύτερη φάση.