Σάκης Παπαδόπουλος: «Η απόπειρα του κ. Μητσοτάκη να πέσει η κυβέρνηση έχει χρεοκοπήσει» - Free Sunday
Σάκης Παπαδόπουλος: «Η απόπειρα του κ. Μητσοτάκη να πέσει η κυβέρνηση έχει χρεοκοπήσει»

Σάκης Παπαδόπουλος: «Η απόπειρα του κ. Μητσοτάκη να πέσει η κυβέρνηση έχει χρεοκοπήσει»

Το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής συμπληρώνει ότι πλέον απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.


Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μιλήσουμε για το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Εσείς πώς «μεταφράζετε» τις αποφάσεις του;
Πρόκειται για αποφάσεις που εκλογικεύουν τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει η δεύτερη θετική αξιολόγηση της τρίτης σύμβασης. Υπαγορεύτηκαν από την προσπάθεια να μην ενισχυθούν η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και οι αποσχιστικές-διαλυτικές τάσεις στην ενωμένη Ευρώπη και να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να συνεχίσει την ανορθωτική πορεία της οικονομίας της. Στα ζητήματα αυτά ασφαλώς συνέβαλε και η ευνοϊκή μετατόπιση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Δεν αποτελεί ήττα για την κυβέρνηση το γεγονός ότι αποδέχεται την ανάγκη νομοθέτησης μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος;
Αναμένω τα επίσημα κείμενα του Eurogroup. Εάν πραγματικά αναγκαστούμε να νομοθετήσουμε τη μείωση του αφορολόγητου και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, θα πρόκειται για μια νέα υποχώρηση σε εκβιασμούς, ακόμη κι αν δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα για τον ΦΠΑ στην εστίαση, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, για νέες θέσεις εργασίας…

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι επί της ουσίας το Eurogroup δεν αποφάσισε τίποτα. Τι απαντάτε;
Το Eurogroup αποφάσισε τη συνέχιση των προσπαθειών για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων. Η ΝΔ ασφαλώς ήθελε αρνητική εξέλιξη για να προωθήσει το σενάριό της για πτώση της κυβέρνησης και εκλογές.

Οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί τόνισαν την ανάγκη βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν προσδιοριστεί;
Θέλουν κυρίως την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, την απελευθέρωση επαγγελμάτων, την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων…

Όσον αφορά το ΔΝΤ, τελικά θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι, έχει ξεκαθαριστεί;
Θα συμμετάσχει, γιατί η νεοφιλελεύθερη ατζέντα του έχει αρκετούς συνοδοιπόρους στην Ε.Ε.

Για να έρθουμε στα καθ’ ημάς, ως, ούτως ειπείν, τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα χαρακτηρίζατε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια υγεία στην Ελλάδα;
Γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να στηριχτεί ένα καταρρέον δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εκρηκτικά κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, παρά τις προσλήψεις που ήδη προωθήθηκαν.

Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι από τούδε προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας;
Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και για άλλες χρήσιμες παρεμβάσεις ενίσχυσης του δημόσιου τομέα υγείας. Οι προτεραιότητες εντοπίζονται:
  • Στην οργάνωση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας με 240 τοπικές μονάδες υγείας σε 62 περιοχές στελεχωμένες από οικογενειακούς γιατρούς (γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους) και διεπιστημονική ομάδα (νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, ψυχολόγους κ.ά.).
  • Στην οργάνωση της επείγουσας περίθαλψης με αυτοτελή τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενίσχυση του ΕΚΑΒ και 16ωρη εφημερία των μονάδων του ΠΕΔΥ.
  • Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση της υγείας (Άτλας Υγείας, ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς κ.λπ.).
  • Στο νέο κεντρικό σύστημα προμηθειών.
  • Στην οργανωτική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρή «κεφαλή» της ΝΔ. Θεωρείτε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη;
Είναι αναστρέψιμη. Καθώς θα προχωρούν οι προωθητικές μεταρρυθμίσεις του παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος (περιουσιολόγιο, κτηματολόγιο, ηλεκτρονικές συναλλαγές, δημόσια διοίκηση, παιδεία, υγεία, κέντρα κοινότητας, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, κοινωνικές επιχειρήσεις, πρωτοβουλίες ΟΑΕΔ για δημιουργική απασχόληση, καταπιστευτικός λογαριασμός, εξωδικαστικός συμβιβασμός), οι αναγκαίες εξωστρεφείς και καινοτόμες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από νέα εργαλεία (Συν-Επιχειρώ, Ταμείο Συμμετοχών-Επιχειρηματικότητας κ.λπ.), καθώς και από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το νέο ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, και θα δίνουν την εικόνα του περάσματος στην ενάρετη φάση για την ελληνική οικονομία και της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει και πάλι την ιδεολογική ηγεμονία και θα πείθει ότι χρειάζεται να συνεχίσει να είναι ο βασικός κορμός κυβερνήσεων που θα διευθύνουν τη συνολική ανασυγκρότηση της χώρας υπέρ των φτωχών και των μικρομεσαίων στρωμάτων, που αποτελούν την τεράστια πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;
Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η απόπειρα του κ. Μητσοτάκη να πείσει τους δανειστές της χώρας να ρίξουν την κυβέρνηση έχει χρεοκοπήσει.