H Apple προσφεύγει στα δικαστήρια για σπασμένο iOS - Free Sunday
H Apple προσφεύγει στα δικαστήρια για σπασμένο iOS

H Apple προσφεύγει στα δικαστήρια για σπασμένο iOS

Η Apple πάντα αποθάρρυνε την πρακτική του jailbreaking, τώρα όμως δείχνει να πατά πόδι: ο γίγαντας της τεχνολογίας κατέθεσε προσφυγή εναντίον εταιρείας που παρεμβαίνει στο λειτουργικό σύστημα iOS.

Η εταιρεία Corellium κατηγορείται ότι αποκομίζει κέρδη από «τέλεια αντίγραφα» του λογισμικού στο οποίο βασίζονται οι φορητές συσκευές της Apple, της οποίας η πνευματική ιδιοκτησία παραβιάζεται.

Ωστόσο στην προσφυγή η Apple αποφεύγει να χαρακτηρίσει παράνομο το jailbreaking -μια σειρά τεχνικών που επιτρέπουν στο χρήστη να εγκαθιστά εφαρμογές που δεν έχουν εγκριθεί από το Apple Store, ή να παρεμβαίνει σε άλλα χαρακτηριστικά του iOS.

Η Corellium, από την πλευρά της, θεωρεί πως η κοινότητα των προγραμματιστών και οπαδών του jailbreaking πρέπει να «ανησυχεί», και υποστηρίζει ότι η Apple έχει ωφεληθεί οικονομικά από τον πειραματισμό με σπασμένα iOS.

Εικονικό iPhone

Το επίμαχο προϊόν της Corellium απευθύνεται κυρίως σε ερευνητές πληροφορικής, αναφέρει το Apple Insider. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις jailbreaking, που αφορούν την εκτέλεση του σπασμένου iOS σε συσκευές Apple, το λογισμικό της Corellium επιτρέπει σε προγραμματιστές να προσομοιώνουν στον υπολογιστή συσκευές με iOS όπως τα iPhone.

Η Apple υπέβαλε την καταγγελία της στην αμερικανική Δικαιοσύνη τον Αύγουστο, τώρα όμως τροποποίησε την καταγγελία προσθέτοντας την κατηγορία της παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Η συμπεριφορά της Corellium ξεκάθαρα παραβιάζει το copyright της Apple» καταγγέλλει η εταιρεία του Τιμ Κουκ. «Απλά, αντιγράφει τα πάντα: τον κώδικα, το user interface, τα εικονίδια -όλα με κάθε λεπτομέρεια» αναφέρεται στην καταγγελία.

«Το προϊόν που προσφέρει η Corellium προσφέρει μια ‘εικονική’ εκδοχή των φορητών συσκευών Apple, προσβάσιμη σε οποιονδήποτε διαθέτει πρόγραμμα περιήγησης» εξηγεί το κείμενο.

Την Κυριακή, η διευθύνουσα σύμβουλος της Corelli εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι η Apple ωφελήθηκε από την κοινότητα του jailbreaking. «Πολλά από τα χαρακτηριστικά του iOS εμφανίστηκαν αρχικά ως παρεμβάσεις jailbreaking και τελικά αντιγράφηκαν από την Apple» γράφει.

Τον Οκτώβριο, η Corelli απάντησε δικαστικά στην καταγγελία της Apple υποστηρίζοντας ότι για καιρό δεχόταν ενθάρρυνση από τον τεχνολογικό γίγαντα αλλά και υποσχέσεις για πληρωμές που φέρεται να αθετήθηκαν.