Κόντρα Apple – ΕΕ για τα καλώδια φόρτισης - Free Sunday
Κόντρα Apple – ΕΕ για τα καλώδια φόρτισης
H Apple επιμένει σε διαφορετική σύνδεση από ό,τι οι υπόλοιποι κατασκευαστές Apple

Κόντρα Apple – ΕΕ για τα καλώδια φόρτισης

H Apple ίσως χρειαστεί να καταργήσει τα καλώδια Lightning που χρησιμοποιεί στις φορητές συσκευές της αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πατήσει πόδι απαιτώντας συμβατότητα με τα προϊόντα άλλων εταιρειών.

Την περασμένη Δευτέρα, αναφέρει το BBC, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από την Κομισιόν να πιέσει τους κατασκευαστές φορητών συσκευών να συμφωνήσουν σε κοινό σύστημα φόρτισης.

Στόχος είναι η διευκόλυνση των χρηστών αλλά και η μείωση των λεγόμενων ηλεκτρονικών απορριμμάτων από παλιά καλώδια, τα οποία εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε 51 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών το χρόνο.

Η σημερινή κατάσταση «είναι άκρως επιβαρυντική για το περιβάλλον» δήλωσε ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής Άλεξ Άγκιους Σαλίμπα.

«Ένας κοινός φορτιστής θα ταίριαζε σε όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ, τις συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων και άλλες φορητές συσκευές» είπε, σύμφωνα με το βρετανικό δίτυο.

Από την πλευρά της, η Apple υποστηρίζει ότι η πρόταση της ΕΕ εμποδίζει την καινοτομία και επιβαρύνει τους κατασκευαστές με μεγάλα κόστη.

Οι πιέσεις της ΕΕ για μια γενική τεχνολογία φόρτισης δεν είναι νέες. Όταν το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά το 2009, στην ευρωπαϊκή αγορά κυκλοφορούσαν πάνω από 30 είδη φορτιστή. Χάρη στην καμπάνια των Βρυξελλών, ο αριθμός έχει πλέον πέσει στα 3 διαφορετικά καλώδια.

To κυριότερο από αυτά είναι η σύνδεση USB-C που τείνει πλέον να γίνει στάνταρτ στις νέες συσκευές. Το δεύτερο καλώδιο είναι το micro-USB, που χρησιμοποιείται ακόμα σε συσκευές Android, και τρίτο είναι το Lightning της Apple, το οποίο δεν χρησιμοποιείται από άλλους κατασκευαστές.

Όπως υπενθυμίζει το BBC, η Apple, η Nokia, η Samsung και ακόμα οκτώ κατασκευαστές υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την υιοθέτηση του micro-USB ως στάνταρτ.

Η Apple, όμως, προτίμησε τελικά να εκμεταλλευτεί «παραθυράκι» της συμφωνίας, το οποίο επέτρεπε στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες εφόσον προσφέρουν φορτιστή μαζί με τις συσκευές τους.

Η ΕΕ ξεκίνησε νέα προσπάθεια το 2014 με την Οδηγία Εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος καλούσε τη βιομηχανία να ανανεώσουν την προσπάθεια για κοινό φορτιστή.

Η Apple επέμεινε τότε ότι δεν ήταν δυνατόν να στριμώξει σύνδεση USB-C -που ήταν τότε νέα τεχνολογία- και ότι η συμμόρφωσή της με την ευρωπαϊκή απαίτηση θα της κόστιζε 2 δισ. δολάρια.

Η ΕΕ αναμένεται τώρα να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Σε περίπτωση που υποχρεωθεί να αλλάξει πρακτικές, η Apple πιθανότατα θα επέλεγε το USB-C, το οποίο έχει ήδη αντικαταστήσει το Lightning στο νεότερο μοντέλο του iPad Pro.

Μια άλλη λύση θα ήταν η πλήρης κατάργηση των καλωδίων φόρτισης για χάρη της τεχνολογίας ασύρματης φόρτισης που κερδίζει έδαφος στην αγορά.