Ο Βαμβακούλας έγραψε τη συμφωνία με τα Σκόπια; - Free Sunday
Ο Βαμβακούλας έγραψε τη συμφωνία με τα Σκόπια;

Ο Βαμβακούλας έγραψε τη συμφωνία με τα Σκόπια;

Ο Βαμβακούλας έγραψε τη συμφωνία με τα Σκόπια;

Είναι τουλάχιστον κακοήθεις όσοι λένε ότι τη συμφωνία των Πρεσπών την έγραψαν οι Αμερικάνοι. Είναι πιο πιθανό να το διαδίδουν οι ίδιοι κύκλοι, που διαδίδουν ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ σύρθηκε να ζητήσει συγνώμη από τον Έλληνα ΥΠΕΞ, μετά το …ατόπημα στο οποίο υπέπεσε, να εξάρει τη συμβολή των ΗΠΑ στην επίλυση του ονοματολογικού. Κι όμως… η συμφωνία έχει σφραγίδα ελληνική, είναι made in Greece, ΠΓΕ, ΠΟΠ!

Ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΞ ότι «σύμφωνα με το Άρθρο 8 (5) της Συμφωνίας των Πρεσπών, συγκροτείται η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδος – πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα», απαρτιζόμενη από 7 μέλη και με πρόεδρο τον «χρήσιμο» υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη.

-Sir Humphrey, θύμισέ μου, τι έλεγε κείνο το άρθρο;

Η 5η παράγραφος του άρθρου 8 αναφέρει: «Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μια Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα».

Αφήνοντας στην άκρη ότι πρώτη φορά το ΥΠΕΞ υποκαθιστά το υπουργείο Παιδείας και άλλα σχετικά υπουργεία, αναθέτοντας τα θέματα που προβλέπονται στο σχετικό άρθρο στον εκ ΠΑΣΟΚ Μπόλαρη (βλ. σχετική δήλωση πως “δεν προέρχομαι από παρθενογένεση, πήγα μικρός στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα”), ευλόγως διερωτάται κανείς; Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία; Πότε; Διότι, στις 17 Ιουνίου υπογράφηκε και στις 5 Ιουλίου επικυρώθηκε για δεύτερη φορά από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και αναμένεται ένα δημοψήφισμα εκεί και μετά -αν και όταν- να έλθει στην ελληνική Βουλή.

-Σχετικό πράγμα ο χρόνος υπουργέ μου…

«Η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές». Ποια χρονιά; Τον Γενάρη 2019; Την επόμενη σχολική χρονιά; Δεν βαριέσαι…

Η κατάληξη του άρθρου είναι επική, με ταυτότητα ελληνική που δεν χωρά αλυτρωτισμούς και αηδίες: «Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές ετησίως και θα υποβάλει μια Ετήσια Έκθεση για τις δραστηριότητες».

Ταιριαστή θα ήταν εδώ και μια προσθήκη της ιστορικής πρότασης του Νίκου Βαμβακούλα σε τηλεοπτική συζήτηση με θέμα τη βία στα γήπεδα: «Να φτιάξουμε μία τριμελή επιτροπή από πέντε-έξι άτομα». Μια τέτοια δημιουργική ασάφεια θα βοηθούσε τον Μάρκο Μπόλαρη να φέρει σε πέρας το θεάρεστο έργο της επιτροπής που εν πολλοίς ταυτίζεται και με τις αρμοδιότητες που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός: Του ενιαίου διοικητικού τομέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας ΥΠΕΞ και των θεμάτων αρμοδιότητας των διευθύνσεων Προστασίας Περιβάλλοντος, Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων, Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων, προώθησης και καλλιέργειας του φιλελληνισμού.

Από την περίφημη λίστα των 320 ανθρώπων του πνεύματος που υπέγραψαν κείμενο υποστήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών

αφαιρώντας όσους δεν γνώριζαν ότι είχαν υπογράψει, αυτούς που είχαν πεθάνει και αυτούς που στον τελευταίο ανασχηματισμό έγιναν υπουργοί- ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Επιτροπής θα βρει σίγουρα περισσότερους από αρχαιολόγους, πανεπιστημιακούς, ιστορικούς ειδήμονες, έτοιμους και πρόθυμους να διεκπεραιώσουν το ιστορικό τους καθήκον. «Θα μπουν στη Μακεδονία και η Επιτροπή θα ξυπνήσει μεγάλο Σάββατο», που θα έλεγε κι ο Αλέφαντος...

Ένα μένει να φανεί: «Είναι Ταγαράς ο Μπόλαρης»; Θα χρειαστεί σίγουρα πολλές ντρίπλες για να αποφύγει να χρεωθεί απέναντι στο μέλλον τα θέματα ειδικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σχολικά βιβλία, ιστορία, αρχαιολογία (ναι, ντε, αυτά για τα οποία το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει του συριζαίους ιδεοληπτικούς). Πώς θα τα συνδυάσει με τις πάγιες πατριωτικές απόψεις του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος δεν ξεχνά;

Πάντως, στο σεβερνομακεδόνικο τμήμα της επιτροπής επικεφαλής αναλαμβάνει ο πρέσβης στην Αθήνα, Βίκτορ Γκάμπερ. Δεν θα χρειάζονται και ακριβές μετακινήσεις στις … «τακτικές συνεδριάσεις της επιτροπής, τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο».

Πολιτιστική διπλωματία, ο πολιτισμός ενώνει κι οι άνθρωποι του πνεύματος καλούνται να φτιάξουν την λαμπερή βιτρίνα του. Κερδίσαμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, που καμαρώνει και ο πρωθυπουργός. Πολιτισμός -αξία ανεκτίμητη! Για όλα τα όλα υπάρχει η Mastercard, που λέει και η διαφήμιση…

-Υπονοείς αυτό που καταλαβαίνω, Sir Humphrey?

-Yes minister!