Τι μας λένε οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις - Free Sunday
Τι μας λένε οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις

Τι μας λένε οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η ψήφος στη δημοσκόπηση είναι χαλαρή. Το επαναλαμβάνω: χαλαρή. Τη δίνεις από το τηλέφωνο, καθήμενος φαρδιά πλατιά στον καναπέ σου. Δεν αποφασίζεις εκείνη τη στιγμή ποιος θέλεις να σε κυβερνήσει και ποιος όχι. Επιλέγεις από το ασφαλές και οικείο περιβάλλον του σπιτιού σου να στείλεις ένα μήνυμα, ειδικά όταν ξέρεις ότι η άποψή σου (υπό μορφή πινάκων) θα δημοσιευτεί στα ΜΜΕ. Για τον λόγο αυτόν πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις έχουν απόκλιση από τα αποτελέσματα της κάλπης και όχι γιατί οι δημοσκόποι δεν «το ’χουν» ή, ακόμη χειρότερα, τα παίρνουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, οι πρώτες μετρήσεις είναι καλές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον μετά το Μάτι θα περίμενε κάτι χειρότερο και τον βρήκε κάτι καλύτερο, ακόμα και από αυτές πριν από το καλοκαίρι, όπου η διαφορά ήταν σταθερά διψήφια σε όλες τις έρευνες.

Πυρκαγιές, ανθρώπινες απώλειες και Σκοπιανό δεν έπαιξαν τον ρόλο τους. Αυτό είναι ίσως κι ένα μάθημα σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι εκλογές μπορούν να κριθούν σε άλλο πεδίο εκτός από αυτό της οικονομίας.

Επίσης, η ΔΕΘ, πολιτικά τουλάχιστον και κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ήταν άοσμη, άγευστη και άνοστη, ίσως μία από τις πιο άνευρες ΔΕΘ που έχω δει! Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είπαν σχεδόν τα ίδια. Να δεχτώ ότι ο Τσίπρας αντέγραψε προτάσεις του Μητσοτάκη, ότι ο Μητσοτάκης ήταν καλύτερος του Τσίπρα, αλλά μέχρι εκεί. Αυτή η ισοπαλία άλλωστε αποτυπώθηκε και στην πρόθεση ψήφου στις μετα-ΔΕΘ μετρήσεις, όπου το προβάδισμα παρέμεινε, η διαφορά όμως μειώθηκε.

Η απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε μεγάλη ούτε ασφαλής. Επίσης, στη ΝΔ η δυναμική θα έπρεπε να είναι καλύτερη. Όταν πιστεύεις ότι έχεις απέναντί σου τη χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά, η χαμηλή πτήση των ποσοστών σου δεν δικαιολογείται. Δεν αρκεί να κοιτάς τη διαφορά και να βαυκαλίζεσαι ότι έγινες ήδη κυβέρνηση. Χρειάζεται να πείσεις περισσότερο κόσμο, να δεις την εικόνα σου στην κοινή γνώμη και να προσαρμόσεις την αντιπολιτευτική σου στρατηγική πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζοντάς τον σωστά. Όταν βγαίνεις με πρόταση για το ασφαλιστικό που έχει τρεις πυλώνες, ο πρώτος είναι έτσι, ο δεύτερος είναι αλλιώς και ο τρίτος κάτι άλλο, και ταυτόχρονα βγαίνει ο Τσίπρας και λέει με μια απλή και αφοπλιστική θέση «δεν θα κοπούν οι συντάξεις», με συγχωρείτε πολύ αλλά ο Τσίπρας βάζει το γκολ. Η ΝΔ νομίζει ότι οι ψηφοφόροι έχουν PhD και διδακτορικά. Δεν έχουν όμως…