Δημοσκοπήσεις και συλλαλητήρια - Free Sunday
Δημοσκοπήσεις και συλλαλητήρια

Δημοσκοπήσεις και συλλαλητήρια

Οι δημοσκοπήσεις λένε πάντα την αλήθεια. Ακόμα και όταν αποκλίνουν από τα εκλογικά αποτελέσματα, σε θέματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών ή και πριν από αυτήν για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, αποτύπωναν αυτό που πραγματικά ίσχυε σε επίπεδο κοινής γνώμης. Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν έχουν θεσμικό χαρακτήρα και δεν δεσμεύουν κανέναν. Στέλνουν μήνυμα, ναι. Μέχρι εκεί όμως. Το ίδιο ισχύει και για τα συλλαλητήρια. Όσα και να γίνουν, όσο μεγάλα και να είναι, δεν παίζουν τελικά κανέναν ρόλο. Έτσι τουλάχιστον δείχνει στην πράξη.

Είναι όμως λόγος κάποιος να αποκολληθεί ή να προσκολληθεί σε κάποιο κόμμα, ανάλογα με τη στάση που κράτησε το κόμμα στο θέμα της ονομασίας; Η αποκόλληση ή η προσκόλληση είναι μόνιμη ή είναι ευκαιριακή; Νομίζω στην πολιτική ανάλυση αυτό είναι και το ζητούμενο. Εξηγούμαι: στηρίζω τη ΝΔ γιατί η θέση της στο θέμα του ονόματος είναι πιο κοντά στη δική μου και μένω σε αυτήν μέχρι την ημέρα της κάλπης, όπου και τελικά την επιβραβεύω γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ή στηρίζω σε αυτή τη φάση τη ΝΔ γιατί με εκφράζει στο εθνικό θέμα, το ξεχνάω όμως ή κάνω πως δεν το θυμάμαι, γιατί χθες πήρα το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, μια μικρή σύμβαση σε δημόσιο φορέα ή μια υποσχετική για μείωση ή διαγραφή μέρους του χρέους μου, και αλλάζω στρατόπεδο; Έτσι απλά, έτσι ξαφνικά. Δεν έχει γιατί.

Τα οφέλη ή οι ζημιές για τα κόμματα είναι συγκυριακές. Οι δημοσκοπήσεις έχουν αξία και διάρκεια ζωής μία εβδομάδα, ούτε μέρα παραπάνω. Και οι εκλογές δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν, ούτε ξέρουμε για τι θα συζητάμε όταν γίνουν. Έχει κάποιος την εντύπωση ότι και η ίδια η ΝΔ, που ίσως ωφελήθηκε από αυτή την κατάσταση, θα προσπαθήσει να κερδίσει μερίδια εκλογικού σώματος θυμίζοντάς τους τη σκληρή στάση που κράτησε για τη συμφωνία; Πιστεύει κάποιος σοβαρός άνθρωπος ότι έτσι θα κερδίσει ή θα συντηρήσει την ψαλίδα στις 10 μονάδες;

Οι εκλογές δεν θα κριθούν ούτε θα παιχτούν στο πεδίο αντιπαράθεσης του ονοματολογικού. Το θέμα θα κλείσει μετά την ψήφιση στη Βουλή και δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά. Τουλάχιστον όχι πριν από τις εκλογές. Η ΝΔ θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες στρατηγικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ, να τον «διαβάσει» εκ νέου και να ετοιμάσει το αντίδοτό της.