Ευρωεκλογές: Στις 10 μονάδες η διαφορά - Free Sunday
Ευρωεκλογές: Στις 10 μονάδες η διαφορά

Ευρωεκλογές: Στις 10 μονάδες η διαφορά

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η δημοσκόπηση της MRB για το Star Channel, που δίνει διαφορά της τάξης των 9 μονάδων στις ευρωεκλογές, υπέρ της ΝΔ.

Με βάση τα αποτελέσματα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 30,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,1%, η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής δίνουν τη μάχη για την τρίτη θέση γύρω στο 6,2% και το ΚΚΕ ακολουθεί με 5,5%.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, κανένα από τα άλλα κόμματα δεν ξεπερνά το όριο του 3%, το οποίο εξασφαλίζει εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα, το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να ξεπεράσει το 20% –το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17% στις ευρωεκλογές του 2014–, εξέλιξη που θα λειτουργήσει υπέρ των μεγαλύτερων κομμάτων σε ό,τι αφορά την κατανομή των 21 εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αναλογούν στην Ελλάδα.

Δεν είναι συμβόλαιο

Οι δημοσκοπήσεις αμφισβητούνται γιατί πολλές φορές πέφτουν έξω στην Ελλάδα και διεθνώς και είναι βέβαιο ότι δεν αποτελούν συμβόλαιο με τη νίκη ή με την εξουσία. Άλλωστε η πολιτική δυναμική μπορεί να αλλάξει από τη στιγμή που πραγματοποιείται μια δημοσκόπηση –γι’ αυτό πολλοί αναλυτές θεωρούν τις δημοσκοπήσεις φωτογραφία της πολιτικής στιγμής– μέχρι τη διενέργεια των εκλογών.

Κατά την άποψή μου, η ΝΔ θα πάρει στις ευρωεκλογές μεγαλύτερη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, γιατί την ευνοεί η πολιτική δυναμική που αναπτύσσεται.

Η κατανομή των αναποφάσιστων θα γίνει πιθανότατα σε όφελός της. Ο συνδυασμός των ευρωεκλογών με τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές, στις οποίες επίσης έχει το πλεονέκτημα, τη διευκολύνει.

Επειδή επισκέπτομαι πολλές πόλεις της Ελλάδας διεκδικώντας τον σταυρό προτίμησης με τον οποίο εκλέγονται, σε πανελλαδική βάση, οι ευρωβουλευτές, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η διψήφια διαφορά στις ευρωεκλογές υπέρ της ΝΔ είναι ένα πολύ πιθανό, ίσως και το βασικό σενάριο.

Κατά την άποψή μου, η ΝΔ θα δώσει μάχη για να περάσει το φράγμα του 30%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη για να κρατηθεί γύρω στο 20%. Τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων στις ευρωεκλογές είναι κατά κανόνα χαμηλότερα από τα ποσοστά τους στις βουλευτικές, γιατί η ψήφος είναι πιο χαλαρή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε κάτω του 27%, ενώ στις βουλευτικές ξεπέρασε το 36%, και η ΝΔ κάτω από το 23%, ενώ στις βουλευτικές ήταν πάνω από το 28%.

Επειδή όμως, όπως πολύ σωστά τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, οι ψηφοφόροι έχουν να πάνε τέσσερα χρόνια στις κάλπες και εάν προηγηθούν οι ευρωεκλογές των βουλευτικών θα ενισχυθεί η εσωτερική πολιτική διάσταση της αναμέτρησης, είναι εξαιρετικά πιθανό να μειωθεί η απόσταση που χωρίζει παραδοσιακά τα ευρωεκλογικά αποτελέσματα των δύο μεγάλων κομμάτων από τα αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές.

Με τον βουλευτή Καρδίτσας και γενικό γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρα στην Καρδίτσα

Με τον βουλευτή Καρδίτσας και γενικό γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρα, στην Καρδίτσα

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Πίσω από τους αριθμούς, που δεν είναι δεσμευτικοί, βρίσκονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της αναμέτρησης, τα οποία, κατά την άποψή μου, έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής κρίση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν όλα πηγαίνουν στραβά, με το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής να αυξάνεται, το κόστος του πετρελαίου να είναι απαγορευτικό, τις τιμές να υποχωρούν, τη χρηματοδότηση να λείπει και το εμπορικό κύκλωμα να γίνεται ολοένα πιο αυστηρό έναντι των παραγωγών.

Η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε κοινωνική, δημογραφική κρίση για την ελληνική περιφέρεια.

Το δεύτερο ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι οι άνισες επιδόσεις των παραγωγικών μονάδων στη μεταποίηση. Υπάρχουν εξαιρετικές εξωστρεφείς μονάδες που ανταγωνίζονται με επιτυχία στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, οι περισσότερες όμως από αυτές δεν είναι στενά δεμένες με το σύνολο της ελληνικής οικονομίας ή δεν είναι αντιπροσωπευτικές της κατάστασης που επικρατεί.

Η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ελληνικό ΑΕΠ είναι της τάξης του 8,5%. Θα πρέπει να ανέβει εντυπωσιακά, να περάσουμε σε φάση σταθερής και δυναμικής ανάπτυξης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και με αξιοπρεπείς δουλειές.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα μεγάλης ανασφάλειας, που εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο από το ένα αστικό κέντρο στο άλλο και από τη μία περιοχή στην άλλη.

Τα αίτια της ανασφάλειας είναι σύνθετα. Παρατηρείται μετακίνηση πολλών πολιτών, ιδιαίτερα νέων, προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και συνεχίζεται η φυγή των νέων στο εξωτερικό. Δημιουργείται με μεγάλη ταχύτητα η επόμενη γενιά των 360 ευρώ. Συμπιέζονται τα εισοδήματα των συνταξιούχων, με τα μισά νοικοκυριά να έχουν ως βασική πηγή εισοδήματος τη σύνταξη. Επιταχύνεται χρόνο με τον χρόνο η δημογραφική γήρανση και έχουμε φτάσει στο σημείο να πεθαίνουν σε ετήσια βάση 40.000 περισσότεροι απ’ όσους γεννιούνται.

Αυτές οι μεγάλες ανατροπές δημιουργούν, δικαιολογημένα, αίσθημα ανασφάλειας και σε αρκετές περιπτώσεις διευκολύνουν ή «παράγουν» ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Την κατάσταση περιπλέκει η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία δεν είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί σταθεροποιητικά υπέρ της νεολαίας, αλλά να ανοίγει συνεχώς μέτωπα και να μεγαλώνει διαφορές πολυδιασπώντας τις περιορισμένες, σε σχέση με τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, κοινωνικές δυνάμεις.

Τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες συμπληρώνει η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, για να λειτουργήσει ως καταλύτης στην εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Πάρα πολλοί πολίτες θεωρούν ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι σε βάρος των καλώς εννοούμενων εθνικών συμφερόντων μας και πως ο κ. Τσίπρας τους προκαλεί με τη συμπεριφορά του, εφόσον δεν παίρνει υπόψη του τις ευαισθησίες και τον προβληματισμό τους και τους μειώνει συστηματικά, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί στους χειρισμούς του.

Από την Άρτα και τα Ιωάννινα μέχρι τη Σπάρτη και την Τρίπολη, από τον Βόλο και τη Χαλκίδα μέχρι την Αττική και από την Κοζάνη και την Έδεσσα μέχρι τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, το μήνυμα της αποδοκιμασίας της πολιτικής που εφαρμόζεται και της ίδιας της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Στην ομιλία του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βέροια

Στην ομιλία του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βέροια

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Σε όλες τις πόλεις και τις περιοχές που επισκέπτομαι διαπιστώνω μεγάλη υποχώρηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων της ΝΔ. Η ΝΔ είναι πρώτη με διαφορά και αυτό θα επιβεβαιωθεί στην τριπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι η διαμόρφωση της τελικής πολιτικής δυναμικής, οι επιδόσεις των μεσαίων και των μικρών κομμάτων και η προσπάθεια της ελληνικής άκρας Δεξιάς και των παραλλαγών της να εκμεταλλευτούν τη βαθιά απογοήτευση ή και την οργή του ελληνικού λαού από τις επιλογές του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του.

Φροντίζω να ακολουθώ τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Μητσοτάκη σε ορισμένες από τις περιοδείες του, για να παίρνω τα μηνύματα που στέλνει στους ψηφοφόρους και στις τοπικές κοινωνίες και να αξιολογώ την αντίδραση των στελεχών και του κόσμου στις θέσεις που αναπτύσσει.

Ο Μητσοτάκης έχει επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και γι’ αυτό δίνει την έμφαση στις προτάσεις για το μέλλον και να βελτιώσει την οικονομική και την κοινωνική δυναμική της χώρας. Είναι ζήτημα αν αφιερώνει το 20% των ομιλιών του στην κριτική της κυβέρνησης.

Περνάει το μήνυμα της ήρεμης δύναμης που θα οργανώσει την αναγκαία επανεκκίνηση σε συνθήκες σταθερότητας.

Η ανταπόκριση του κόσμου στο μήνυμα Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα θετική, γιατί περιγράφει με έναν ήρεμο και αποφασιστικό τρόπο αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη.

Γι’ αυτό θεωρώ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα είναι ακόμη περισσότερο υπέρ της ΝΔ απ’ ό,τι περιγράφουν οι ευνοϊκές γι’ αυτήν δημοσκοπήσεις.

Ενημέρωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αρκαδίας

Ενημέρωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αρκαδίας