Επιτέλους, θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία σε 230.000 πτωχευμένους Έλληνες; - Free Sunday
Επιτέλους, θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία σε 230.000 πτωχευμένους Έλληνες;
Περίπου 230.000 Έλληνες χωρίς περιουσία, χωρίς εισοδήματα και χωρίς πια δικαστικές εκκρεμότητες είναι μονίμως πτωχευμένοι εδώ και 10, 20, 30, 40 χρόνια.

Επιτέλους, θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία σε 230.000 πτωχευμένους Έλληνες;

Στην Ελλάδα έχουμε διαχρονικά έναν σκληρό ιδιότυπο κρατισμό, όπου η εκάστοτε κυβέρνηση ελέγχει ασφυκτικά τα πάντα και «αποφασίζει και διατάζει» για οτιδήποτε. Θα περίμενε κανείς μέσα από αυτόν τον ηγεμονισμό να επιλύονται πανεύκολα προβλήματα της κοινωνίας.

Κι όμως: Όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά όλα γίνονται χειρότερα, με χιλιάδες τροπολογίες, νομοθετήματα, εξαιρέσεις, φωτογραφικές διατάξεις κ.ο.κ. Έτσι, ο ιδιότυπος κρατισμός δημιούργησε το ελληνικό χάος. Έναν λαβύρινθο, διώκτη τελικά των πολιτών, που δύσκολα μπορούν να βρουν το δίκιο τους.

Οι πολιτικοί που συντηρούν τον κρατισμό δεν λειτουργούν μέσα στην κοινωνία, αλλά στο ρετιρέ της. Δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στο πεζοδρόμιο. Και από το ρετιρέ δεν μπορούν να δίνουν τις πρέπουσες λύσεις, μπορούν μόνο να ρουσφετολογούν.

Ακούω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πτωχευτικό νόμο. Έχω ακούσει τον κ. Μητσοτάκη να λέει πως το πτωχευτικό δίκαιο στη χώρα «είναι υπέρμετρα άδικο και σκληρό», αφού είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία σε έναν άνθρωπο που τον κατέστρεψε, ας πούμε, ακόμη και ένας σεισμός.

Έχω γράψει επίσης για το αίσχος όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να μην εκσυγχρονίζουν το πτωχευτικό δίκαιο με δεύτερη ευκαιρία, παρά τις επίμονες πιέσεις των Ευρωπαίων. Απίστευτη γαϊδουριά, αλλά είπαμε: στο ρετιρέ δεν ξέρουν τι γίνεται στο πεζοδρόμιο.

Τελευταίο κρούσμα γαϊδουριάς, ο δήθεν νόμος δεύτερης ευκαιρίας που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ένα έκτρωμα, κατευθείαν για τα σκουπίδια. Ο νομικός κόσμος έμεινε αποσβολωμένος από αυτό το τερατούργημα, που δεν το χρησιμοποίησε τελικά ούτε ένας Έλληνας. Θα μου πείτε, λογοδοτεί κανείς για το αίσχος; Όχι, γιατί είπαμε: έχουμε ιδιότυπο κρατισμό του ρετιρέ.

Τώρα είναι η σειρά του κ. Μητσοτάκη να νομοθετήσει. Θα τολμήσει; Περίπου 230.000 Έλληνες χωρίς περιουσία, χωρίς εισοδήματα και χωρίς πια δικαστικές εκκρεμότητες είναι μονίμως πτωχευμένοι εδώ και 10, 20, 30, 40 χρόνια. Δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ένα ποδήλατο, πόσο μάλλον να πουλάνε κάστανα σε ένα πεζοδρόμιο για να ζήσουν.

Θα έρθει, λοιπόν, το σωστό πτωχευτικό δίκαιο ή εκεί στο ρετιρέ του ιδιότυπου κρατισμού δεν ξέρουν ούτε και σήμερα τι γίνεται κάτω στο πεζοδρόμιο; Γιατί διαβάζω ότι αλλάζει το πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα «με στόχο την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών». Όμως αυτός είναι το μοναδικό πρόβλημα; Να προχωρά γρήγορα ο νόμος Κατσέλη; Δεν είναι η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για χιλιάδες ανθρώπους που τη δικαιούνται;