Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα στα σύνορα και τον Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας - Free Sunday
Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα στα σύνορα και τον Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας

Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα στα σύνορα και τον Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας

Οι δηλώσεις των τριών κεντρικών πολιτικών στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χθες στις Καστανιές του Έβρου, είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Όμως απέφυγαν να αναφερθούν έναντι τίνος στηρίζουν την Ελλάδα.

Διότι η χώρα υπέστη μία προσβολή, μία απόπειρα εισβολής, απέναντι στην οποία συμπαρατάχθηκαν, αλλά απέφυγαν να πουν μία οποιαδήποτε επικριτική λέξη για αυτόν ο οποίος προέτρεψε στην εισβολή.

Δηλαδή την Τουρκία.

Εκτός αν η δήλωση του Ερντογάν ότι 100.000 άνθρωποι από την Τουρκία ξεκίνησαν να πάνε στην Ελλάδα, επέχει θέση διαπιστώσεως, όπως αν μιλούσε για τις κινήσεις του Χούτου εναντίον των Τουτσι στη Ρουάντα.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χθες στην Ελλάδα διατράνωσαν ότι στηρίζουν την Ελλάδα, αποφεύγοντας να πουν εναντίον τίνος τη στηρίζουν, περιοριζόμενοι σε εκκλήσεις στην Τουρκία μα τηρήσει τις συμφωνίες με την 'Ένωση.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι προσπαθούν εναγωνίως να μην θίξουν τον πρόεδρο Ερντογάν.

Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία μεγάλη δύναμη, με πολλά και ενίοτε αντικρουόμενα συμφέροντα, η οποία υποχρεωτικά επενδύει στην σταθερότητα και όχι στην αναταραχή, την οποία θα δουν με διαφορετικό μάτι οι διάφοροι εταίροι της.

Προφανώς στις Βρυξέλλες ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι στρατιωτικές ήττες που δέχεται ο πρόεδρος της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό, στην Συρία, στη Λιβύη αλλά και στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η ελληνική άμυνα των οποίων δεν έσπασε, να λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την εξουσία Ερντογάν.

Κι αυτό που τους ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν επαφές με τους πιθανούς ηγέτες της επόμενης ημέρας στην χώρα και δεν ξέρουν πως θα διαχειριστούν την εύφλεκτη Τουρκία, στην εύφλεκτη Μέση Ανατολή.

Δεν έχουν κοινά συμφέροντα στην επόμενη ημέρα της Τουρκίας και για αυτό φροντίζουν να μην θίγεται ο πρόεδρος Ερντογάν και ανοίξει η επόμενη ημέρα απροσδόκητα για την ίδια την Ένωση.

Προτιμούν αυτόν που ξέρουν αλλά δεν εμπιστεύονται, από τους άλλους που δεν ξέρουν.

Αλλά έτσι αποξενώνονται από την Τουρκία της επόμενης ημέρας. Η οποία υποχρεωτικά δεν θα αργήσει.