Κινεζική προειδοποίηση για την οικονομία - Free Sunday
Κινεζική προειδοποίηση για την οικονομία
Η Κίνα είδε τους οικονομικούς δείκτες της να βουλιάζουν

Κινεζική προειδοποίηση για την οικονομία

Η ελληνική οικονομία μπαίνει, εξαιτίας του κορωνοϊού, σε νέα μεγάλη κρίση.

Είναι πολύ νωρίς για να υπολογίσουμε το οικονομικό και κυρίως το κοινωνικό κόστος της νέας κρίσης αλλά είναι βέβαιο ότι ο λογαριασμός θα είναι μεγάλος, ίσως και τεράστιος.

Η Κίνα η οποία βρέθηκε πρώτη αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό μετράει ήδη το κόστος για την οικονομία το πρώτο δίμηνο του 2020 και τα στοιχεία είναι πραγματικά ανησυχητικά.

Από παγκόσμιος πρωταθλητής της ανάπτυξης και νέα οικονομική υπερδύναμη που ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ για την παγκόσμια πρωτιά, η Κίνα βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλη κάμψη όλων των βασικών οικονομικών δεικτών. Το πρώτο δίμηνο του 2020 οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 30%.

Η βιομηχανική παραγωγή – η Κίνα θεωρείται «το εργοστάσιο του κόσμου» - πέρασε από ρυθμό αύξησης 6,9% τον περασμένο Δεκέμβριο σε πτώση 13,5% το πρώτο δίμηνο του 2020, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2019.

Εντυπωσιακή και η πτώση των επενδύσεων, 24,5% το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για αύξηση της τάξης του 2,5 – 3%.

Τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας είναι τελείως διαφορετικά από εκείνα της κινεζικής δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δραματική πτώση των βασικών οικονομικών δεικτών για δύο τουλάχιστον τρίμηνα εφόσον ελάχιστοι πλέον προβλέπουν ότι η δοκιμασία του κορωνοϊού θα λήξει πριν τον Αύγουστο.