Αλληλεγγύη ή ελεημοσύνη; - Free Sunday
Αλληλεγγύη ή ελεημοσύνη;

Αλληλεγγύη ή ελεημοσύνη;

Σύμφωνα με όσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη δήλωση του, η “Ε.Ε. ακόμη δεν λέει να καταλάβει ότι οικοδομήθηκε στην αρχή της αλληλεγγύης”.

Υπάρχει βέβαια η γνωστή παροιμία, σύμφωνα με την οποία “όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος”, αλλά προφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλύτερα από τους ιδρυτές της ΕΕ, τη βάση πάνω στην οποία ιδρύθηκε η Ένωση.

Εκείνοι δεν το ξέρουν.

Προφανώς η συνθήκη του Μάαστριχτ με βάση την οποία, ξεκίνησε η μετατροπή της κοινότητας σε Ένωση στη συνθήκη έχει και άλλες αναγνώσεις από την απλοϊκή που κατάγγειλε η Αριστερά, ως θρίαμβο των νεοφιλελεύθερων ιδεών, μπορεί να αναγνωστεί και ως καταστατικό ενωμοτίας προσκόπων.

Αλλά τέλος πάντων μπορεί να στηρίχτηκε στην αλληλεγγύη η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και να μην το θυμόμαστε γιατί ήταν στη δεκαετία του 1950.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να ερμηνεύσουμε με απλά ελληνικά τη λέξη αλληλεγγύη, διότι το ανέκδοτο παρατράβηξε και η κοινή γνώμη στην χώρα δηλητηριάζεται διαρκώς και αποκτά την εντύπωση ότι αλληλεγγύη είναι κάτι σαν την ελεημοσύνη, την οποία οι φτωχοί εξασφαλίζουν από τους πλούσιους.

Ένας τέτοιος νεολογισμός στην ερμηνεία, μπορεί να είναι χρήσιμος για το λεξικό του new speak αλλά σε πραγματικά δεδομένα δεν βγάζει νόημα αλλα αντιθετα μάλλον προκαλεί εκνευρισμό.

Αλληλεγγύη προφανώς δεν είναι η πολιτική συμπεριφορά στο πλαίσιο της οποίας, κάποιος δίνει και κάποιος εισπράττει. Δεν είναι εκείνο αστειο που μία χώρα ανοίγει τα συνορα της και περνούν μέσα ένα εκατομμύριο άνθρωποι και μετα κατηγορεί όσους δυσανασχετούν στον διαμοιρασμό του βάρους.

Και επειδή η ερμηνεία δεν είναι μονοδιασταση, πριν από τς βαρύγδουπες μπαρούφες, καλό θα ήταν να μελετηθεί πόση αλληλεγγύη έχει επιδείξει η Ελλάδα στους εταίρους της. Για παράδειγμα τι θέση παίρνει όταν η Πολωνία μαλώνει με τη Ρωσία, ή τι έκανε το καλοκαίρι του 2018, όταν καιγόταν τα δάση της Πορτογαλίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται σε μία κοινότητα συμφερόντων μεταξύ των χωρών που την απαρτίζουν και δεν είναι ένα πρωτόκολο που οι πλούσιοι διαθέτουν το περίσσευμα τους στους φτωχούς.

Προφανώς η ΕΚΤ αποφάσισε να βοηθήσει την Ελλάδα όταν αποδέσμευε 12 δισ. Ευρώ για την ένταξη της στα QE, αλλά προηγουμένως η Ελλάδα είχε κρατήσει τα σύνορα στον Έβρο, από όπου ο Ερντογάν είχε στείλει να περάσουν περίπου 100.000 μετανάστες.

Διάφορες χώρες μέλη της ΕΕ, δεν ήθελαν άλλους μετανάστες και η Ελλάδα διευκόλυνε την επίτευξη της επιδίωξης τους. Η Ελλάδα χρειαζόταν ρευστότητα και διάφορες χώρες μέλη διευκόλυναν την επίτευξη της.

Όπως παλαιότερα εκείνοι την έσωσαν από την χρεοκοπία και εκείνη τους διευκόλυνε με τη συμφωνία της Πρέσπας.

Όποιος θέλει το ονομάζει και αλληλεγγύη. Ελεύθερα...