Τα πρόστιμα στους άστεγους ανακαλούνται, η εξάπλωση του ιού, όχι! - Free Sunday
Τα πρόστιμα στους άστεγους ανακαλούνται, η εξάπλωση του ιού, όχι!

Τα πρόστιμα στους άστεγους ανακαλούνται, η εξάπλωση του ιού, όχι!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΑΡΣΙΣ, η αστυνομία επικοινώνησε μαζί της και την ενημέρωσε ότι θα ανακαλέσει τα πρόστιμα που επέβαλε για άσκοπη μετακίνηση σε άστεγους στη Θεσσαλονίκη.

Διότι, όπως σωστα επισημαίνει η οργάνωση, οι άστεγοι έχουν αυξημένες ανάγκες μετακινήσεων διότι χρειάζεται εκ των πραγμάτων να μετακινούνται προκειμένου να καλύψουν τις πιο απλές και καθημερινές ανάγκες τους, όπως για παράδειγμα να κάνουν χρήση μπάνιου, τουαλέτας, να επισκεφτούν δομές σίτισης και τα λοιπά.

Η αστυνομία δικαίως έδειξε κατανόηση στα επιχειρήματα της οργάνωσης, στην ανακοίνωση της οποίας όμως υπήρχαν και ορισμένα άλλα ενδιαφέρουσες επισημάνσεις:

  • Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων φιλοξενίας των αστέγων της Θεσσαλονίκης δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων όσων αυτή τη στιγμή βρίσκονται άστεγοι στην πόλη.
  • Η λειτουργία εκτάκτως του Περιπτέρου του Γιατρών του Κόσμου στη ΔΕΘ κάλυψε την επείγουσα ανάγκη για προσωρινή στέγαση και πολλοί άστεγοι που απευθύνονται εκεί δεν γίνονται δεκτοί λόγω πληρότητας.

Όμως η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία, η οποία προκάλεσε την επιβολή των προστίμων, δεν ήταν βίτσιο.

Ήταν τρόπος και μέθοδος για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα.

Αν λοιπόν για οποιονδήποτε λόγο, υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι αναγκάζονται να κυκλοφορούν, αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα, διότι συνεισφέρει στην εξάπλωση.

Άρα λοιπόν, λόγοι προστασίας της κοινότητας επιβάλλουν να βρεθεί θέσεις φιλοξενίας για τους άστεγους, οι οποίοι, όπως λέει η ΑΡΣΙΣ, δεν επαρκούν.

Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόστιμα, το πρόβλημα είναι η έλλειψη θέσεων φιλοξενίας αστέγων.

Διότι όπως προέκυψε τα πρόστιμα, μπορούν να ανακληθούν, η εξάπλωση του ιού όχι!

Όταν η ανάγκη να βρεθούν θέσεις φιλοξενίας, για λόγους και δημοσίου συμφέροντος, το να βρεθούν δεν είναι ευθύνη της ΑΡΣΙΣ, η οποία τους υπερασπίζεται για τα πρόστιμα, δεν είναι ευθύνη των Γιατρών χωρίς Συνορα που τους φιλοξενούν εκτάκτως στο περίπτερο.

Όλα τα είπε η ΆΡΣΙΣ, ας πει και ποιος έχει θεσμικά την ευθύνη να τις βρει! Και να το κάνει αμέσως! Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι στην προσβολή από τον ιό...