Πώς ο κορονοϊός ξεγύμνωσε τα τηλεοπτικά πάνελ - Free Sunday
Πώς ο κορονοϊός ξεγύμνωσε τα τηλεοπτικά πάνελ
Μέσα από αυτή την αναγκαστική, λόγω κορονοϊού, τηλεοπτική προβολή σοβαρών ανθρώπων είδαμε μια άλλη Ελλάδα, που βρίσκεται συνεχώς στο περιθώριο. Ανακαλύψαμε μάλιστα και μια δεύτερη σπουδαία Ελλάδα, στο εξωτερικό.

Πώς ο κορονοϊός ξεγύμνωσε τα τηλεοπτικά πάνελ

Χρειάστηκε μια πανδημία ώστε η κάκιστη ελληνική τηλεόραση να αναγκαστεί να καλεί στις εκπομπές της σοβαρούς ανθρώπους, ειδήμονες, με συγκρότηση, ήθος και γνώσεις.

Για να το κάνει, υποχρεώθηκε –προσωρινά φαντάζομαι– να αποβάλει ασήμαντους, ανόητους και άχρηστους κομματικούς της πολιτικής που είχαν στασίδια στα ιδιωτικά κανάλια και τους βλέπαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ να αλληλολοιδορούνται και να περιφέρουν την ασημαντότητά τους ενώπιον των τηλεθεατών.

Μέσα από αυτή την αναγκαστική, λόγω κορονοϊού, τηλεοπτική προβολή σοβαρών ανθρώπων είδαμε μια άλλη Ελλάδα, που βρίσκεται συνεχώς στο περιθώριο. Ανακαλύψαμε μάλιστα και μια δεύτερη σπουδαία Ελλάδα, στο εξωτερικό, όπου Έλληνες κατέχουν υψηλότατες θέσεις σε φημισμένα νοσοκομεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια διπλά ξεχασμένη Ελλάδα. Από τη μια η Ελλάδα του πνεύματος και της αξίας που παραγκωνίζεται συστηματικά και από την άλλη η υπέροχη Ελλάδα των αποδήμων, που η μητέρα πατρίδα (με πρώτους τους πολιτικούς) την περιφρονεί αντί να συμπορεύεται μαζί της και να την αξιοποιεί, τώρα που ο μικρός μας πλανήτης έχει γίνει μια γειτονιά.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι η ιδιωτική τηλεόραση στο μεγαλύτερο ποσοστό της είναι θλιβερή. Ένας από τους βασικούς λόγους της φοβερής κατάντιας της είναι το ποιους καλεί, συστηματικά, στις ενημερωτικές εκπομπές (πάνελ), που, θυμίζω, ξεκινούν από τις 6 το πρωί και τελειώνουν μετά τα μεσάνυχτα.

Μια ομάδα καλεσμένων είναι οι αγράμματοι. Άλλοι οι εμπαθείς. Μια τρίτη οι ψευτοδημοσιογράφοι που δηλητηριάζουν κάθε συζήτηση υπερασπιζόμενοι προκλητικά και χωρίς ντροπή κόμματα στα οποία έχουν στρατευτεί και όχι την αλήθεια που υποτίθεται ότι υπηρετούν.

Σας καλώ να σκεφτείτε πώς θα ήταν η ενημέρωση των πολιτών στη χώρα μας αν η ιδιωτική τηλεόραση δεν καλούσε ποτέ κανένα από αυτά τα δημόσια πρόσωπα της αισθητικής ευτέλειας, αλλά, όπως με τον κορονοϊό, για κάθε θέμα καλούσε τους άξιους, αυτούς που έχουν να πουν μόνο τα σπουδαία.

Καταλήγοντας θέλω να πω τούτο: ένα μέσο ενημέρωσης είναι ένα λουσάτο κλαμπ με face control στην πόρτα. Δεν μπορεί να την περνά ο καθένας, μόνο σπουδαίοι που το αξίζουν και έχουν ΝΑ ΠΟΥΝ.

Δυστυχώς, η ιδιωτική τηλεόραση έχει όντως face control στην πόρτα, αλλά κάνει το ανάποδο. Μέσα περνούν μόνο οι ασήμαντοι και μένουν διαρκώς απέξω οι σημαντικοί. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι μετά τον κορονοϊό θα επιστρέψουμε σε αυτή την εξοργιστική παρακμή.