Δεύτερη Ευκαιρία: Η μεγάλη ευκαιρία για το comeback της ελληνικής οικονομίας - Free Sunday
Δεύτερη Ευκαιρία: Η μεγάλη ευκαιρία για το comeback της ελληνικής οικονομίας

Δεύτερη Ευκαιρία: Η μεγάλη ευκαιρία για το comeback της ελληνικής οικονομίας

Γραφει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης 

Το επερχόμενο νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» πρόκειται να αποτελέσει μια σημαντικότατη τομή για τον επιχειρηματικό κόσμο, μια μεταρρύθμιση που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ μετά από μία δεκαετία κρίσης.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία επιτρέπει σε πολίτες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν αποτύχει-πτωχεύσει να επιστρέψουν στον κόσμο του επιχειρείν, αφού πρώτα έχουν αποπληρώσει το μεγαλύτερο τμήμα των οφειλών τους και «αποκλειστεί» από την οικονομική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πρακτικά, δίνεται στον επιχειρηματία μια «δεύτερη ευκαιρία», έτσι ώστε να μπορέσει να στήσει ξανά την επιχείρησή του έχοντας μάθει από τα λάθη της πρώτης φοράς, να τα διορθώσει και να μπορέσει να δημιουργήσει μια υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια φιλελεύθερη ρύθμιση, η οποία θα βελτιώσει άμεσα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η «Δεύτερη Ευκαιρία» θα δώσει τη δυνατότητα σε οικονομικά ανενεργούς, πτωχευμένους επιχειρηματίες να κάνουν μια νέα αρχή, να απασχολήσουν προσωπικό, να παραγάγουν. Το άμεσο αποτύπωμα της «Δεύτερης Ευκαιρίας» στην ελληνική οικονομία, λοιπόν, είναι η μεγέθυνση αυτής, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του ΑΕΠ, αξιοποιώντας απλώς το υπάρχον έμψυχο δυναμικό που τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται επ’ αόριστον σε καθεστώς οικονομικού αποκλεισμού λόγω χρεών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Δεν πρέπει να υποτιμά όμως κανείς και τον συμβολισμό πίσω από τη ρύθμιση αυτή, το μήνυμα που στέλνει στις διεθνείς αγορές και τη σημασία της στο να μετατραπεί η Ελλάδα σε θελκτικό πόλο επενδύσεων. Η «Δεύτερη Ευκαιρία», σε συνδυασμό με άλλες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, πρακτικά μειώνει το ρίσκο της αρχικής επένδυσης, δεδομένου ότι καθιστά το σενάριο της αποτυχίας-πτώχευσης περισσότερο διαχειρίσιμο, χωρίς να αποτελεί «ταφόπλακα» για τον επενδυτή. Άλλωστε πολλές χώρες της Ε.Ε., και όχι μόνο, έχουν θεσμοθετημένους ήδη τέτοιους μηχανισμούς, καταδεικνύοντας την υστέρηση της χώρας μας και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που παρουσιάζει συγκριτικά.

Αν και η στόχευση του νομοσχεδίου είναι αναμφίβολα στη σωστή κατεύθυνση, έχει ιδιαίτερη σημασία η εφαρμογή του να γίνει με τέτοιον τρόπο που να είναι σύμφωνος με το πνεύμα του νομοθέτη. Το τελικό νομοσχέδιο οφείλει να αφήσει εκτός υπαγωγής τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Να μην επιτρέψει σε επαγγελματίες «μπαταχτσήδες» να καταχραστούν τις ευνοϊκές του διατάξεις μέσα από τυχόν νομοθετικά παραθυράκια, αλλά να τους τιμωρεί παραδειγματικά. Αντίθετα, πρέπει να αποτελέσει ομπρέλα για τους μη δολίως πτωχεύσαντες και να επισπεύσει στο μέτρο του εφικτού την επιστροφή τους στην οικονομική δραστηριότητα, αφού φυσικά πληρώσουν τη δίκαιη τιμωρία τους.

Ο δρόμος για τη μετατροπή της ελληνικής οικονομίας σε πραγματικά ανοιχτή, φιλελεύθερη και ανταγωνιστική χωρίς αμφιβολία θα είναι μακρύς. Η «Δεύτερη Ευκαιρία» θα αποτελέσει ένα γενναίο και αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την πίεση που προκαλεί στην επιχειρηματικότητα η πανδημία τους τελευταίους μήνες. Ας ελπίσουμε ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα βελτιώσουν περαιτέρω το επενδυτικό-επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα.