Πνεύμα και ηθική - Free Sunday
Πνεύμα και ηθική

Πνεύμα και ηθική

Μετά την πυρκαγιά στο Μάτι οργανώθηκε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, από κοινού με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα, προσπάθησε να μας πείσει ότι η φωτιά οφείλονταν σε εμπρησμό. Στη συνέντευξη αυτή παρουσιάστηκαν ψεύτικα στοιχεία, δήθεν παρμένα από δορυφόρους, που απεδείκνυαν, υποτίθεται, τον ισχυρισμό του εμπρησμού. Ήταν ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, εποπτείας του κ. Νίκου Παππά, υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, που υποτίθεται ότι βρήκε τα στοιχεία. Η περίφημη συνέντευξη δεν έπεισε κανέναν και λίγο μετά ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο από την περιοχή της καταστροφής, που απεδείκνυε ότι η φωτιά προκλήθηκε από αμέλεια κατοίκου που έκαιγε κλαδιά στην αυλή του και ο οποίος διώχθηκε και επισήμως. Την εποχή εκείνη, τα φιλοκυβερνητικά Μέσα παρουσίαζαν στα πρωτοσέλιδα «την είδηση» της συνέντευξης. Για αυτή τη χοντροκομμένη απόπειρα εξαπάτησης της κοινής γνώμης δεν αποπέμφθηκε κανείς από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παππάς, πολιτικός προϊστάμενος του Οργανισμού που «ανακάλυψε» τα ψευδή στοιχεία, δεν έκρινε σκόπιμο να παραιτηθεί. Ούτε η ενορχηστρωμένη παρουσίαση των ψευδών ειδήσεων θεωρήθηκε δείγμα αναξιοπιστίας του φιλικού τής τότε κυβέρνησης Τύπου. Αντίθετα, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί διεφθαρμένα τα σημερινά Μέσα, απλώς και μόνο επειδή ενισχύθηκαν οικονομικά εν μέσω πανδημίας από την κυβέρνηση, όπως έγινε με σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Παππάς ήταν αυτός που επιχείρησε να ρυθμίσει το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Είναι αλήθεια ότι υπήρξε μακρόχρονη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ότι το θέμα έπρεπε να ρυθμιστεί. Το πρόβλημα είναι ότι στην πραγματικότητα ο κ. Παππάς και η τότε κυβέρνηση δεν επιχείρησαν να ρυθμίσουν, αλλά να ελέγξουν τον Τύπο και να εξοντώσουν μη φιλικά προς αυτούς μέσα. Η αρχική επιλογή να αδειοδοτηθούν μόνο τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί, με αστείες δικαιολογίες, μόνο προσπάθεια φίμωσης μαρτυρά και τίποτε άλλο. Η προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς, μετά την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του σχετικού νόμου. Δεν πρέπει να ξεχαστεί όμως ότι την εποχή εκείνη διέρρευσε στον Τύπο προσωπική αλληλογραφία του δικαστή που θα εισηγούνταν το θέμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη σκέψη καθενός από εμάς. Ούτε μετά από την κατάρρευση του σχεδίου φίμωσης των Μέσων αποπέμφθηκε κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ ή την τότε κυβέρνηση.

Ο ίδιος υπουργός είχε δηλώσει το βράδυ της προκήρυξης του δημοψηφίσματος: «Σήμερα είναι μια πολύ καλή νύχτα, αύριο ξημερώνει μια πολύ όμορφη μέρα», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει το «όχι». Είναι γνωστό ότι συνδέεται με μακρόχρονη προσωπική φιλία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης είναι γνωστό ότι βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του κ. Τσίπρα στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο.

Ο κ. Παππάς υπήρξε ο κύριος εκφραστής των βασικών πολιτικών επιδιώξεων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες όμως στην πράξη απέτυχαν παταγωδώς. Οι παταγώδεις πολιτικές αποτυχίες, σε φυσιολογικές συνθήκες, οδηγούν είτε σε απομάκρυνση είτε σε παραίτηση. Με αυτόν τον τρόπο εκτονώνεται η κατάσταση, ο δε πολιτικός χώρος αποδέχεται τα λάθη του και κατά κάποιον τρόπο εξυγιαίνεται, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι έλαβε το μάθημά του και είναι διατεθειμένος να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Απομάκρυνση του κ. Παππά, ωστόσο, θα σήμαινε και παραδοχή εκ μέρους του κ. Τσίπρα της δικής του πολιτικής ευθύνης. Είτε ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε είτε δεν θέλησε να εκθέσει τον στενό του συνεργάτη, το αποτέλεσμα είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να βγει ο ίδιος από το κάδρο. Ερώτημα παραμένει εάν μπορούσε να το κάνει.

Ο κ. Νίκος Παππάς εμπλέκεται, μαζί με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο, και στις καταγγελίες του Ισραηλινού επιχειρηματία Σάμυ Μιωνή, περί απόπειρας εκβιασμού του, με τον κ. Παπαγγελόπουλο να του φορτώνει την ευθύνη. Η υπόθεση ελέγχεται και ποινικά, στο πλαίσιο της υπόθεσης Novartis.

Πλέον, ο κ. Παππάς ερευνάται από τη Βουλή αυτοτελώς και για παράβαση καθήκοντος και ξέπλυμα χρήματος, διότι φέρεται να προσπάθησε να χρηματοδοτήσει την ίδρυση ελεγχόμενου από το κόμμα του ραδιοτηλεοπτικού μέσου. Οι καταθέσεις του κ. Καλογρίτσα ενώπιον της Προανακριτικής, όπως διαρρέουν, φαίνεται να στηρίζουν πλήρως την εκδοχή αυτή. Παρότι η διαδικασία είναι ποινική, ας παραβλέψουμε τη διάσταση αυτή. Αν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας τεκμηριωθούν όσα προβλέπει ο νόμος, τα πράγματα θα εξελιχθούν.

Αυτό στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι ότι οι αναφορές του εργολάβου Καλογρίτσα στις δράσεις του κ. Παππά διασταυρώνονται και με αναφορές άλλων επιχειρηματιών και τεκμηριώνουν απόλυτα την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ενέργεια πολιτικά άθλια και απολύτως αποδοκιμαστέα, ασχέτως του αν είναι ποινικό αδίκημα. Η δουλειά μιας κυβέρνησης δεν είναι να κλείσει μέσα και να ανοίξει δικά της ασκώντας επιρροή. Στις δημοκρατίες, οι κυβερνήσεις ρυθμίζουν τους όρους του γίγνεσθαι, σεβόμενες το σύνταγμα και το κράτος δικαίου. Δεν παρεμβαίνουν για να το διαμορφώσουν κατά τη δική τους και μόνο βούληση.

Ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας καταγγέλλει ότι με ενέργειες του κ. Παππά βρέθηκε χρηματοδότηση, αφενός για να συμμετάσχει ο επιχειρηματίας στον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες, αφετέρου για να ιδρυθεί φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ έντυπο. Εάν επιβεβαιωθούν αυτά, πρόκειται για καθαρό ξέπλυμα και ατιμωτικό αδίκημα. Εάν οι κατηγορίες δεν τεκμηριωθούν ως προς το ποινικό τους σκέλος, δεν σημαίνει ότι όλα έγιναν καλώς. Έχει ήδη γίνει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προαποφάσισε «για το καλό μας», όπως αυτός το εννοούσε, μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει ακόμη και το ΣτΕ ως θεσμικό εμπόδιο.

Ο κ. Παππάς, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, βρέθηκε στη Βενεζουέλα, συνοδευόμενος από δικηγόρο ειδικευόμενο στις εξωχώριες εταιρείες. Ουδέποτε έδωσε πειστική εξήγηση για τον λόγο του ταξιδιού. Ο κ. Καλογρίτσας επαναφέρει τις αιχμές για το θέμα.

Η επιλογή της απόλυτης στήριξης του κ. Παππά και της μη απόδοσης στο πρόσωπό του πολιτικών ευθυνών σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, αναδεικνύεται σε βρόχο που θα πνίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν ποινικά ο συγκεκριμένος αθωωθεί. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να αποτινάξει από πάνω του τη βεβαιότητα ότι θέλησε να παρέμβει αθέμιτα στους όρους του δημοκρατικού παιχνιδιού.

«Θα σας σώσω, το ’χω βάλει πρόγραμμα να σας σώσω, μυαλό μωρέ, μυαλό... πνεύμα και ηθική... ρεμπεσκέδες», έλεγε ο Αυλωνίτης στην «Ωραία των Αθηνών». Πλην, όμως, η πολιτική δεν είναι ταινία και τα όσα αποκαλύπτονται δεν βγάζουν καθόλου γέλιο.