Η επικράτηση του Φιγιόν δίνει πρόσθετες ευκαιρίες στη Λεπέν - Free Sunday
Η επικράτηση του Φιγιόν δίνει πρόσθετες ευκαιρίες στη Λεπέν

Η επικράτηση του Φιγιόν δίνει πρόσθετες ευκαιρίες στη Λεπέν

Στη Γαλλία οι περισσότερες δημοσκοπήσεις και οι αναλυτές κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για την επιλογή του υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου 2017 θα ήταν μια μονομαχία μεταξύ του Ζιπέ και του Σαρκοζί, με τον κ. Φιγιόν να έρχεται τρίτος με ένα ποσοστό της τάξης του 25%. 

Τελικά ο κ. Φιγιόν ήρθε πρώτος με 44% και είναι σχεδόν απίθανο να καλύψει ο κ. Ζιπέ, ο οποίος περιορίστηκε σε ένα 28%, την απόσταση στον κρίσιμο δεύτερο γύρο. Όσο για τον κ. Σαρκοζί ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος με ένα ποσοστό της τάξης του 20% και αν κρίνουμε από τις δηλώσεις που έκανε έφτασε στο τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας. 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου-Μαΐου 2017 εάν όπως όλα δείχνουν επικρατήσει στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων ο κ. Φιγιόν. Θα μπορέσει να αντέξει στην πολιτική πίεση της Μαρίν Λεπέν σε μια περίοδο κατά την οποία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις; 

Ο κ. Φιγιόν είναι ένας έμπειρος πολιτικός αλλά αυτό είναι ίσως το μειονέκτημά του σε μία περίοδο κατά την οποία ενισχύεται σε όλη την Ε.Ε. η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος. 

Ήταν πρωθυπουργός της Γαλλίας κατά την περίοδο της προεδρίας του κ. Σαρκοζί. Οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν πάντα δύσκολες γιατί ο κ. Φιγιόν ήθελε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία τις οποίες απέρριπτε για πολιτικούς λόγους ο κ. Σαρκοζί και επειδή ο τελευταίος ασκούσε τα προεδρικά του καθήκοντα –στη Γαλλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευρύτατες αρμοδιότητες- με έναν περιοριστικό έως ταπεινωτικό τρόπο για τον πρωθυπουργό του. 

Από τη στιγμή όμως που ο γαλλικός λαός έχει απορρίψει την πενταετία Σαρκοζί ο κ. Φιγιόν θα βρεθεί σε αρκετά δύσκολη θέση, εάν φυσικά πάρει το χρίσμα από τους Ρεπουμπλικανούς και μετατραπεί στον βασικό πολιτικό στόχο της κ. Λεπέν και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. 

Εάν οι Ρεπουμπλικανοί επέλεγαν για προεδρικό υποψήφιο τον κ. Ζιπέ αυτός θα μπορούσε εύκολα να συσπειρώσει στον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τους κεντροαριστερούς και τους αριστερούς ψηφοφόρους και να επικρατήσει άνετα της κ. Λεπέν, που όλοι προβλέπουν ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Εάν οι Ρεπουμπλικανοί επέλεγαν τον κ. Σαρκοζί, θα είχαν πρόβλημα να επικρατήσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών γιατί ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πλησιάσει αρκετά τις θέσεις της κ. Λεπέν και δεν θα μπορούσε να ελπίζει στην υποστήριξη των κεντροαριστερών και αριστερών ψηφοφόρων. 

Σε περίπτωση που όπως όλα δείχνουν υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είναι ο κ. Φιγιόν, θα έχει καλύτερες πιθανότητες να επικρατήσει της κ. Λεπέν απ’ ό,τι ο κ. Σαρκοζί αλλά χειρότερες απ’ ό,τι ο κ. Ζιπέ.

Οι πολιτικές δυνατότητες της κ. Λεπέν φαίνεται να διευρύνονται, αν και το πιθανότερο σενάριο για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου-Μαΐου 2017 παραμένει η επικράτηση του κ. Φιγιόν.