Και γρήγορα και αποτελεσματικά - Free Sunday
Και γρήγορα και αποτελεσματικά

Και γρήγορα και αποτελεσματικά

Την ώρα που στον ΠΑΟΚ και στον Παναθηναϊκό επικρατεί μεταγραφική στασιμότητα, για διαφορετικούς λόγους, ο Ολυμπιακός έχει πραγματοποιήσει τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις, αποκτώντας τους Εμενίκε και Καρσελά. Έναν επιθετικό κλάσης, που όμως χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση λόγω χαρακτήρα, και έναν φαντεζί ακραίο, από αυτούς που ενθουσιάζουν τους οπαδούς των «ερυθρολεύκων».

Εκείνη όμως που συνολικά έχει κινηθεί πιο εντυπωσιακά στο μεταγραφικό παζάρι είναι αναμφίβολα η ΑΕΚ, η οποία είναι σαφές πως είχε ξεκάθαρο πλάνο για την ενίσχυσή της και προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίησή του. Κάτι απαραίτητο για την ΑΕΚ, εφόσον συμμετέχει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, αλλά και κάτι που δεν είδαμε από τις ομάδες που βρέθηκαν στη θέση της τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά για την περίπτωση της ΑΕΚ, που απουσιάζει τα τελευταία πέντε χρόνια από τους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και δεν συγκεντρώνει βαθμούς για την ειδική βαθμολογία της UEFA (άρα θα έχει και πολύ δύσκολες κληρώσεις), η φετινή ευρωπαϊκή πορεία της είναι καθοριστική. Δεδομένου ότι εξασφάλισε την παρουσία της στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, ακόμη και αν αποκλειστεί από αυτόν, που είναι και το πιθανότερο, στη συνέχεια θα έχει την ευκαιρία με δύο παιχνίδια να βρεθεί στους ομίλους του Europa League. Και η ΑΕΚ έκανε το καλύτερο που μπορούσε προκειμένου να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθεί στους ομίλους του Europa League.

Αρχικά κράτησε το σύνολο των σημαντικών παικτών που βρίσκονταν πέρυσι στον βασικό κορμό της, με την εξαίρεση του Αραούχο, του οποίου το θέμα παραμένει ανοιχτό, και φυσικά τον προπονητή της. Συνεπώς ο Μανόλο Χιμένεθ θα οδηγήσει την ομάδα του στη μάχη των προκριματικών ως επί το πλείστον με παίκτες που ξέρει και τον ξέρουν.

Ακόμη καλύτερα, η συνεργασία Μαϊστόροβιτς και Χιμένεθ αποδείχθηκε τρομερά αποδοτική και η ΑΕΚ ολοκλήρωσε ταχύτητα τις περισσότερες μεταγραφές της, με συνέπεια να τεθούν στη διάθεση του Χιμένεθ σχεδόν για το σύνολο της προετοιμασίας και για τουλάχιστον 25 μέρες δουλειάς πριν από τους προκριματικούς. Εκείνο που φαίνεται να απομένει είναι η απόκτηση ενός επιθετικού κλάσης. Προσθήκη η οποία μπορεί πλέον να γίνει χωρίς να πιέζει ο χρόνος και ανάλογα με τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Όπως θα μπορούσε να γίνει, εφόσον όλα εξελιχθούν καλά, και η προσθήκη ενός ποιοτικού ακραίου μεσοεπιθετικού.

Επιπλέον, η ΑΕΚ ενισχύθηκε ουσιαστικά και δείχνει ήδη σαφώς πιο γεμάτη και ποιοτική σε σχέση με πέρυσι, παρ’ ότι τα όρια του μπάτζετ παρέμειναν αρκετά περιορισμένα. Οι κινήσεις που έγιναν ήταν σχεδιασμένες, έξυπνες και στη σωστή λογική. Αποκτήθηκαν τρεις πολύ καλοί Έλληνες παίκτες. Ο γνωστός στην ΑΕΚ Κλωναρίδης για να δώσει βάθος τόσο στα άκρα όσο και στην επίθεση, ο Γιακουμάκης πρόσθεσε μία ακόμη καλή επιθετική λύση, ενώ αντίστοιχα ο Τσιντώτας δίνει μια αξιόπιστη λύση πίσω από το βασικό δίδυμο κεντρικών αμυντικών, τους Τσιγκρίνσκι και Βράνιες.

Ακόμη καλύτερες ήταν οι κινήσεις που έγιναν από το εξωτερικό, καθώς πρόκειται για ταλαντούχους, φιλόδοξους και σε καλή ηλικία παίκτες, που έχουν αγωνιστεί σε κορυφαία ή καλά πρωταθλήματα. Ο 24χρονος Σέρβος Τσόσιτς, που έπαιζε στην Έμπολι, θα διεκδικήσει θέση βασικού από Τσιγκρίνσκι και Βράνιες. O 26χρονος Κροάτης επιθετικός Λιβάια, ο οποίος δεν διακρίνεται τόσο για το σκοράρισμά του όσο για το πληθωρικό παιχνίδι του, έχει γαλουχηθεί στην Ίντερ και έχει αγωνιστεί ήδη σε Ιταλία, Ρωσία και Ισπανία, με τελευταίο σταθμό τη Λας Πάλμας, από την οποία τον απέκτησε δανεικό η ΑΕΚ με οψιόν αγοράς. Από τη Λας Πάλμας πήρε και τον αξιόλογο αριστερό μπακ Έλντερ Λόπες, ενώ το καρέ έκλεισε ο Ισλανδός διεθνής Τρίστανσον (επίσης ως δανεικός με οψιόν αγοράς), ο οποίος την περασμένη σεζόν ήταν βασικός στη Ραπίντ Βιέννης και διαθέτει τα φόντα να εξελιχθεί σε μία από τις πιο ουσιαστικές κινήσεις των ελληνικών ομάδων το φετινό καλοκαίρι.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ΑΕΚ κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά, μέσα στα όρια του διαθέσιμου μπάτζετ, κάνοντας το καλύτερο δυνατό προκειμένου να εμφανιστεί όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται στους τέσσερις αγώνες (δύο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και δύο για τα πλέι οφ είτε του Champions είτε του Europa League) που δεν θα κρίνουν τόσο τη φετινή πορεία της όσο τη δυναμική της ενόψει των επόμενων σεζόν.