Μια πρώτη γεύση από τους τέσσερις «μεγάλους» - Free Sunday
Μια πρώτη γεύση από τους τέσσερις «μεγάλους»

Μια πρώτη γεύση από τους τέσσερις «μεγάλους»

Μισογεμάτο προς γεμάτο φαντάζει το «ποτήρι» της πρώτης επίσημης αναμέτρησης των τεσσάρων «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου στον γ΄ προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Από την πλευρά του, ο πέμπτος των «Ευρωπαίων», ο Πανιώνιος, εξακολουθεί να ελπίζει σε πρόκριση στα πλέι οφ του Europa League παρά την ήττα του με 1-0 από τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ.

Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά εξασφάλισε την παρουσία του στα πλέι οφ του Champions League, η ΑΕΚ ουσιαστικά αποκλείστηκε από αυτά, ενώ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ απέκτησαν ισχυρό προβάδισμα πρόκρισης στα πλέι οφ του Europa League, όπου θα τους συντροφεύσει και η ΑΕΚ.

Επιλογή που δεν δικαιώνεται

Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ απέτυχε να κάνει την υπέρβαση ή έστω να δημιουργήσει την προοπτική να παλέψει στο δεύτερο παιχνίδι για την υπέρβαση. Δεν μπορεί να την κατηγορήσει κανείς γι’ αυτό: κληρώθηκε με μΙα ανώτερη ποιοτικά και πιο δουλεμένη ομάδα, η οποία βρίσκεται σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς και δεν έχει αποκλειστεί ποτέ στον γ΄ προκριματικό γύρο. Ο Χιμένεθ επέλεξε να παρατάξει τους παίκτες που είχε και πέρυσι στην ομάδα, επενδύοντας στη συνοχή τους, αλλά δεν ήταν αυτή του η επιλογή που δεν δικαιώθηκε. Η ΑΕΚ το πάλεψε το παιχνίδι, ήταν καλύτερη μέχρι να δεχτεί το πρώτο γκολ, ωστόσο η έκβαση της αναμέτρησης ήταν η ίδια με των περσινών ανάλογης κρισιμότητας αγώνων: πάλεψε μεν, έχασε δε.

Αυτή είναι και η επιλογή του Χιμένεθ που πρέπει να προβληματίσει, το να παίζει όλα τα, τύπου νοκ άουτ, δύσκολα ματς με τον ίδιο τρόπο: πολύ κλειστά με στόχο να μη δεχτεί γκολ και από κεΙ και πέρα αν γίνει κάτι σε κάποια αντεπίθεση. Αντεπίθεση με τη συμμετοχή συνήθως ενός ή δύο παικτών, άρα και με πολύ περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας. Στον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ υπήρξε μόλις μία τέτοια στιγμή, στην αντεπίθεση όπου ο Λιβάια πάσαρε στον Χριστοδουλόπουλο αλλά πριν εκτελέσει, ο Σενίκοφ τον… άφησε με την όρεξη. Αποδεικνύεται πως πιο συχνά γίνεται κάτι από τον αντίπαλο, είτε λόγω της ποιότητάς του είτε λόγω μιας αβλεψίας των παικτών της ΑΕΚ, όπως συνέβη στο πρώτο γκολ της ΤΣΣΚΑ. Και όταν «στραβώνει» με αυτόν τον τρόπο το –άτολμο– πλάνο, τότε η ΑΕΚ φανερώνει αδυναμία να αντιδράσει και ανυπαρξία εναλλακτικού σχεδίου. Πέρυσι η δικαιολογία ήταν ότι ο Χιμένεθ ανέλαβε μεσούσης της σεζόν την ομάδα, ενώ για το ματς με την ΤΣΣΚΑ θα μπορούσε να είναι πως ήταν το πρώτο επίσημο της σεζόν απέναντι σε μια ομάδα με πολύ ανώτερο βαθμό ετοιμότητας. Η πορεία της σεζόν θα δείξει αν πρόκειται για βάσιμες δικαιολογίες ή αν, απλώς, ο Χιμένεθ δεν εμπιστεύεται αρκετά τους παίκτες του.

Μπερδεμένος

Δεν ήταν η ΑΕΚ, πάντως, εκείνη που είχε την πιο προβληματική απόδοση από τους τέσσερις, αλλά ο έτερος Δικέφαλος, ο ΠΑΟΚ. Απέναντι σε μια ομάδα χωρίς εμπειρία, ειδικό βάρος, υποδεέστερη ποιοτικά αλλά καλά οργανωμένη, η ομάδα του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς σώθηκε χάρη στον Ενρίκε, που ισοφάρισε σε 1-1 χαρίζοντας προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς στην Τούμπα, και στον Ρέι, που απέτρεψε την Ολίμπικ Ντόνετσκ από το να σκοράρει και δεύτερη φορά. Ο Στανόγεβιτς μοιάζει μπερδεμένος και η ομάδα του το ίδιο, χωρίς ισορροπία μεταξύ των γραμμών, με τα προβλήματα των φιλικών στην ανασταλτική λειτουργία να έχουν παραμείνει άλυτα, χωρίς οργανωμένη ανάπτυξη. Η είσοδος των Μπίσεσβαρ –κυρίως– και Ενρίκε «γλύκανε» το παιχνίδι του ΠΑΟΚ, αλλά παράλληλα μεγέθυνε και τα προβλήματά στην άμυνα. Ο Στανόγεβιτς μπορεί να παραδέχτηκε πως προσέγγισε υπερβολικά συντηρητικά το παιχνίδι, μπορεί επίσης με τις αλλαγές του να βοήθησε την ομάδα του, ωστόσο δεν βρέθηκε στη διάρκεια του παιχνιδιού ένα σχήμα που να λειτουργεί συνολικά καλά. Όπως δεν βρέθηκε και στη διάρκεια των φιλικών. Συνεπώς ίσως το πρόβλημα να είναι το αγωνιστικό πλάνο και η συμβατότητά του με τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του.

Επιστρέφει στο ύψος του

Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που προβλημάτισε, εκείνος που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν ο Ολυμπιακός. Πέρασε με 3-1 και μετά από ένα πολύ μεστό παιχνίδι από την «καυτή» έδρα της Παρτίζαν, έδειξε πως έμαθε από το περσινό του πάθημα, ο Χάσι, που αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, είδε τις επιλογές του να δικαιώνονται και κέρδισε πολύτιμο χρόνο, οι παίκτες που αποκτήθηκαν και έπαιξαν έδειξαν πως μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά τους «ερυθρόλευκους». Ο Ολυμπιακός έδειξε πως έχει σημαντικές πιθανότητες να επιστρέψει στους ομίλους του Champions League μετά από έναν χρόνο απουσίας και επιπλέον διαθέτει τόσο ποιότητα όσο και βάθος στο ρόστερ του που δεν διαθέτουν οι εγχώριοι αντίπαλοί του. Αν η πρώτη εικόνα ήταν αντιπροσωπευτική της πραγματικής δυναμικής του, πολύ δύσκολα θα απειληθεί ουσιαστικά στη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου.

Φτωχός συγγενής

Στην πιο… περίεργη κατάσταση μετά το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν βρέθηκαν αναμφίβολα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Η σκέψη που αυτόματα δημιουργήθηκε στο μυαλό τους στη διάρκεια του παιχνιδιού θα πρέπει να ήταν κάτι σαν «γιατί να έχουμε τον Στραματσόνι και όχι τον Ουζουνίδη πέρυσι, όταν υπήρχαν και λεφτά για μεταγραφές». Πολλά θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά σε αυτή την περίπτωση, μέχρι και οι σχέσεις του Γ. Αλαφούζου με τους οπαδούς της ομάδας, άρα και το συνολικό δέσιμό του με την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Καμπάλα, την οποία κέρδισε με το ισχνό βάσει της απόδοσής του 1-0, αφήνοντας ανοιχτή την πρόκριση ενόψει ρεβάνς, ήταν μια πραγματική ομάδα, μια ομάδα του προπονητή, με ξεκάθαρο σχέδιο και επιδιώξεις μέσα στο γήπεδο. Πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία, πολύ καλή ανάπτυξη, οργανωμένο και αποτελεσματικό πρέσινγκ, εξαιρετική για την εποχή φυσική κατάσταση. Η άλλη όψη του νομίσματος έχει προσφυγές, οφειλές δεδουλευμένων, ανασφάλεια, προσπάθεια ενίσχυσης με τα… ψέματα, σημαντικότατο έλλειμμα ποιότητας ακόμα και σε σχέση με το ρόστερ που υπήρχε στο τελείωμα της περσινής σεζόν. Αν υπάρχει ένα επιπλέον καλό νέο για τους «πράσινους», ήταν η θετική διάθεση των οπαδών που πήγαν στο γήπεδο.

Ο Ολυμπιακός επανέρχεται στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, αφήνοντας πίσω του την κακή περσινή χρονιά, και βρίσκεται στην πρώτη θέση της εκκίνησης, ο ΠΑΟΚ έχει μια καλή βάση εκκίνησης από πέρυσι και την οικονομική ευχέρεια να διορθώσει τα όποια λάθη έγιναν στον σχεδιασμό, η ΑΕΚ ενισχύθηκε αξιοπρεπώς και ξεκινάει τη σεζόν με ενθουσιασμό χάρη στη διαφαινόμενη πλέον επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Παναθηναϊκός, από την πλευρά του, μοιάζει λίγο με τον φτωχό συγγενή, εναποθέτοντας τις όποιες ελπίδες του στη δουλειά του προπονητή του.