Οριστική διακοπή στο ντέρμπι της Τούμπας, στα δικαστήρια θα κριθεί η τύχη του - Free Sunday
Οριστική διακοπή στο ντέρμπι της Τούμπας, στα δικαστήρια θα κριθεί η τύχη του

Οριστική διακοπή στο ντέρμπι της Τούμπας, στα δικαστήρια θα κριθεί η τύχη του

Ο διαιτητής Κομίνης κατακύρωσε τελικά στα αποδυτήρια το γκολ του ΠΑΟΚ και δεν αναφέρει λόγο για την οριστική διακοπή της αναμέτρησης, απλά τα γεγονότα, ενώ είχε διακόψει προσωρινά το παιχνίδι λόγω της εισβολής στο γήπεδο του Ιβάν Σαββίδη και της συνοδείας του. Κάτι που σημαίνει πως η τύχη του παιχνιδιού θα κριθεί στα δικαστήρια.

Τα υπόλοιπα θα γίνουν γνωστά μόλις ο Κομίνης συμπληρώσει το φύλλο αγώνα και μάθουμε τα όσα έγραψε, καθώς η πληροφόρηση από τον ΠΑΟΚ είναι πως ο διαιτητής κατακύρωσε τον αγώνα υπέρ του με σκορ 1-0 εφόσον η ΑΕΚ αρνήθηκε να επανέλθει στο γήπεδο για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αναμέτρηση. Η αντίστοιχη ενημέρωση από πλευράς ΑΕΚ είναι πως ο διαιτητής διέκοψε την αναμέτρηση λόγω της εισβολής του Σαββίδη και των μπράβων του και ότι οι ίδιοι δεν μπορούσαν να επανέλθουν μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και με... όπλα να κάνουν βόλτες στο χορτάρι της Τούμπας. Ο διαιτητής από την πλευρά του φαίνεται να ισχυρίζεται ότι θα καταγράψει στο φύλλο αγώνος όλα τα συμβάντα. 

Η εισβολή του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με όπλο στη μέση στον αγωνιστικό χώρο -οπλισμένα ήταν και μέλη της συνοδείας του- κάνει πλέον τον γύρο του κόσμου, ενώ ο Χιμένεθ αναφέρθηκε σε αυτή σε δηλώσεις του σε ισπανικά ΜΜΕ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ πέρασε μπροστά μου και δεν ξέραμε ότι έφερε πιστόλι. Έβαζε συνέχεια το χέρι στη ζώνη και δεν ξέραμε το λόγο. Αυτό που τελικά φάνηκε, ήταν πως επρόκειτο για ένα πιστόλι, αλλά από εκεί μέχρι να το τραβήξει δεν είναι τόσο τρελός. Ο πρόεδρος μας, μας είπε να μην βγούμε στο γήπεδο υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό που μου μοιάζει απίστευτο, είναι να συγχωρήσουν τις ποινές στον ΠΑΟΚ. Μου μοιάζει θλιβερό ένα πρόεδρος να πηγαίνει στο κέντρο του γηπέδου για να επικρίνει το διαιτητή και τον αντίπαλο πάγκο. Εξεπλάγην, δεν το καταλαβαίνω. Ίσως να συμβαίνει σε μια ταινία του Κλιντ Ίστγουντ. Ο πρόεδρος απείλησε το διαιτητή μπροστά μου κι επίσης τον τεχνικό διευθυντή. Σύμφωνα με τον μεταφραστή είπε: "Τελείωσες ως διαιτητής"». 

Η φάση από την οποία ξεκίνησαν όλα, λοιπόν, έγινε στο 90ο λεπτό, όταν στην εκτέλεση κόρνερ του Μπίσεσβαρ ο Βαρέλα πήρε την δεύτερη κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Τη στιγμή που ο Βαρέλα έπαιρνε την κεφαλιά ο Μαουρίτσιο ήταν οφσάιντ και άρχισε να κινείται προς το τέρμα με συνέπεια την ώρα που ο Μπάρκας έκανε την εκτίναξή του ο Μαουρίτσιο να βρίσκεται στα αριστερά του και να εμποδίζει την πλήρη έκταση της κίνησης του Μπάρκα. Ο Μαουρίτσιο έκανε ένα… ακροβατικό και δεν ακούμπησε την μπάλα, το πιθανότερο είναι δε πως ο Μπάρκας δεν θα την έφτανε. Παρ’ όλ’ αυτά όμως ο Μαουρίτσιο ήταν εκεί -και μάλιστα σε κίνηση- που θα κατέληγε η εκτίναξη του Μπάρκα και έτσι η απόφαση του διαιτητή Κομίνη και των βοηθών του πως επηρέαζε τη φάση είναι πιθανότατα η σωστή.

Οι παίκτες και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ξεκίνησαν να πανηγυρίζουν, ενώ ο Λαμπρόπουλος κατευθύνθηκε στον Κομίνη και ο Μπάρκας και άλλοι παίκτες της ΑΕΚ στον βοηθό, ο οποίος δεν είχε σηκώσει το σημαιάκι του και άρχισε να κινείται προς τη σέντρα για να σταματήσει μετά από ένα δύο βήματα. Εκεί κατευθύνθηκε και ο Κομίνης στη συνέχεια και για ώρα προσπαθούσαν να συνεννοηθούν, καθώς αρχικά παίκτες της ΑΕΚ και στη συνέχεια, μόλις το αντιλήφθηκαν, και του ΠΑΟΚ έσπευσαν στο σημείο και «έπεσαν πάνω» στους διαιτητές, οι οποίοι δεν μπορούσαν να μιλήσουν. Όταν τα κατάφεραν μετά από ώρα ο Κομίνης συμφώνησε με την υπόδειξη του βοηθού του και υπέδειξε, αντί για τη σέντρα, το οφσάιντ, ενώ εξήγησε στον αρχηγό του ΠΑΟΚ Βιεϊρίνια την απόφασή του.

Όπως αναφέρεται και στον κανονισμό, ένας παίκτης υποδεικνύεται σε θέση οφσάιντ, πέραν του αν αγγίξει την μπάλα ή του τη μεταβιβάσει συμπαίκτης του, όταν κατά την άποψη του διαιτητή συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι, το οποίο συμβαίνει σε τρεις περιπτώσεις: όταν επηρεάζει το παιχνίδι, ή όταν επηρεάζει έναν αντίπαλό του ή όταν αποκτά πλεονέκτημα και στη συγκεκριμένη φάση έχουμε να κάνουμε με τη δεύτερη περίπτωση.

4401023

Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγύρισαν, οι παίκτες του ΠΑΟΚ άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα και κάπου εκεί κατέφτασε μαινόμενος στον αγωνιστικό χώρο ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης -ο οποίος είχε σε εμφανές σημείο πίσω στη μέση του πιστόλι μέσα σε θήκη, ένα… όχι ακριβώς γηπεδικό αξεσουάρ- με τη συνοδεία του, ο οποίος, σε πραγματικά έξαλλη κατάσταση, αρχικά κατευθύνθηκε προς τον διαιτητή, στη συνέχεια με χειρονομίες ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές και τον πάγκο της ομάδας του να σηκωθούν να φύγουν, ενώ πλέον πολλά άτομα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί ήταν στον αγωνιστικό χώρο, ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ Λούμπος Μίχελ έφτασε μέχρι τον διαιτητή και κάτι του έλεγε, κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια «τελείωσε», ενώ ο Κομίνης ζητούσε μάταια από όλους όσοι δεν είχαν θέση σε αυτόν να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο. Την ίδια ώρα ο Βιεϊρίνια διαφώνησε με την θέση του Ιβάν Σαββίδη για αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο και ζητούσε από τους συμπαίκτες του να παραμείνουν σε αυτόν, ενώ ο Σαββίδης κατευθύνθηκε σε έξαλλη κατάσταση προς τον πάγκο της ΑΕΚ και άρχισε να βρίζει κάποιον σε αυτόν, ενώ από την ΠΑΕ ΑΕΚ έγινε γνωστό λίγο μετά πως επιτέθηκε στον γενικό αρχηγό της Βασίλη Δημητριάδη.

Στο μεταξύ ο διαιτητής Κομίνης και οι βοηθοί του κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια και λίγο αργότερα τους ακολούθησαν και οι παίκτες και ο πάγκος της ΑΕΚ, με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να παραμένουν στον αγωνιστικό χώρο και να κάνουν ζέσταμα. Η πρώτη ενημέρωση από πλευράς διαιτητή ήταν πως ο αγώνας θα συνεχιστεί όταν ο αγωνιστικός χώρος αδειάσει από όσους δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί.

Στη συνέχεια έγινε γνωστό πως ο διαιτητής δεν είχε καν αποφασίσει ακόμα αν θα κατακυρώσει το γκολ ή όχι, όπως έλεγε ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Βιεϊρίνια, ενώ από πλευράς του αρχηγού της ΑΕΚ Σιμόες η ενημέρωση στην ομάδα του ήταν πως το γκολ είχε ακυρωθεί. Την ίδια ώρα η ΑΕΚ ενημέρωνε πως ασκούνταν πιέσεις στον διαιτητή στα αποδυτήρια να αλλάξει την απόφασή του, ενώ τόνιζε πως δεν επρόκειτο να επιστρέψει να παίξει μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας που κατήγγειλε ότι υπάρχει.

Σε όλο αυτό το διάστημα, που έφτασε τη μία ώρα, η στάση των οπαδών του ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετική, όπως και σε όλο το διάστημα που ο αγώνας παιζόταν.

Ένας αγώνας το πρώτο ημίχρονο του οποίου θα ξεχάσουμε πολύ γρήγορα, καθώς κυριάρχησαν η δύναμη, τα πολλά φάουλ, μία ευκαιρία για την ΑΕΚ, με το εντυπωσιακό γυριστό του Αραούχο που πέρασε άουτ στο 14’, και μία… παραλίγο ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ στο 32’ καθώς η μπάλα από το επικίνδυνο σουτ του Κάνιας κόντραρε και πέρασε άουτ.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε πιο αποφασισμένος στο δεύτερο ημίχρονο, πίεσε ψηλά την ΑΕΚ και έκλεψε μπάλες, ενώ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία με τον Τζάλμα, καθώς ο Λαμπρόπουλος τον πρόλαβε με τρομερή προβολή και έβγαλε την μπάλα κόρνερ. Ο ρυθμός του αγώνα βελτιώθηκε και άρχισαν να βγαίνουν φάσεις, ο Πρίγιοβιτς απέναντι από τον Μπάρκα εκτός περιοχής έκανε αδύναμο σουτ στο 62’ και ένα λεπτό αργότερα η ΑΕΚ έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του παιχνιδιού, από τη σέντρα του Γκάλο και το για λίγο άστοχο σουτ του Μπακασέτα. Νέα ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ με το σουτ του Πρίγιοβιτς να περνάει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, νέα απάντηση από Μπακασέτα με το δυνατό διαγώνιο σουτ του να περνάει ξυστά από το δεξί δοκάρι του Πασχαλάκη, με το παιχνίδι να μπαίνει στο τελευταίο δεκάλεπτο, τον ΠΑΟΚ να πιέζει και να φτάνουμε στη φάση του 90ου λεπτού.