Στέφανος Τσιτσιπάς: Έτοιμοι για το ATP Finals στο Λονδίνο; - Free Sunday
Στέφανος Τσιτσιπάς: Έτοιμοι για το ATP Finals στο Λονδίνο;

Στέφανος Τσιτσιπάς: Έτοιμοι για το ATP Finals στο Λονδίνο;

Μετά την καταπληκτική πορεία που διήνυσε στη Σανγκάη, ο κορυφαίος τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς θα είναι πλέον και επίσημα ο πρώτος Έλληνας που θα αγωνιστεί σε διοργάνωση ATP Finals.

Για όσους δεν παρακολουθούν φανατικά το άθλημα του τένις, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως το ATP Finals είναι ένα τουρνουά που (ημερολογιακά) διεξάγεται στο τέλος κάθε αγωνιστικής χρονιάς και στο οποίο συμμετέχουν μόνο οι οκτώ καλύτεροι τενίστες της παγκόσμιας κατάταξης. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, τόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης θα είναι το Λονδίνο και συγκεκριμένα η 02 Arena κατά την περίοδο 10-17 Νοεμβρίου.

Φέτος, λοιπόν, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η χώρα μας θα βρεθεί ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου με εκπρόσωπο τον σπουδαίο Έλληνα αθλητή μας, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει με τις συνεχείς επιτυχίες του. Ο Στέφανος έγινε ο 6ος παίκτης που εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Λονδίνο, κάτι που οριστικοποιήθηκε μετά την πρόκριση του Μεντβέντεφ εις βάρος του Φάμπιο Φονίνι (συνδιεκδικητή του εισιτηρίου με τον Τσιτσιπά) στο Shanghai Masters.

Μέχρι τώρα τη συμμετοχή τους έχουν εξασφαλίσει οι Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Φέντερερ, Μεντβέντεφ, Τιμ και Τσιτσιπάς. Για να κλείσει η οκτάδα απομένουν άλλα δύο εισιτήρια, τα οποία διεκδικούν οι Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ, Αλεξάντερ Ζβέρεφ, Ντέιβιντ Γκόφιν, Φάμπιο Φονίνι, Κέι Νισικόρι και Γκαέλ Μονφίς, με τους δύο πρώτους να έχουν για την ώρα το πλεονέκτημα. Βέβαια το ποιος τελικά θα πετύχει να μπει στην κορυφαία οκτάδα θα κριθεί από τα αποτελέσματα των αθλητών στα τουρνουά των δύο επόμενων εβδομάδων.

Σχετικά τώρα με τη διεξαγωγή του τουρνουά, οι οκτώ κορυφαίοι αθλητές χωρίζονται σε δύο γκρουπ, από τα οποία ο νικητής του καθενός θα αντιμετωπίσει στον τελικό τον αντίστοιχο της άλλης ομάδας.

Τελικός στο Πεκίνο: Τουρνουά-σταθμός για τον Έλληνα αθλητή

Μια μεγάλη έκπληξη μας κρατούσε για το τέλος ο Στέφανος, αφού το Rolex Shanghai Masters ήταν ένα από τα καλύτερα τουρνουά του για τη φετινή σεζόν.

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη νίκη του «Στεφ», απέναντι στον Φέλιξ Άουγκερ-Αλιασίμ, με την οποία κατάφερε να σπάσει το ρόδι και επιτέλους στην 6η μεταξύ τους συνάντηση να πάρει τη νίκη από τον Καναδό με σκορ 7-6 (3), 7-6 (3). Μετά από αυτή την ιδιαίτερα σημαντική για τον Στέφανο νίκη –που όπως φάνηκε του έδωσε αρκετή αυτοπεποίθηση– επόμενο «θύμα» στον 3ο γύρο της διοργάνωσης ήταν ο Πολωνός Χούμπερτ Χουρκάτς, τον οποίο είχε αντιμετωπίσει και νικήσει με άνεση πριν από μερικές εβδομάδες στο Davis Cup στο Tatoi Club. Αυτή τη φορά βέβαια το έργο του Έλληνα αθλητή δεν ήταν τόσο εύκολο, καθώς ο αγώνας κρίθηκε κυριολεκτικά στον «πόντο», με τον «Στεφ» να παίρνει τη νίκη με 7-5, 3-6, 7-6 (5). Αυτή η πολύ δύσκολη νίκη οδήγησε τον αθλητή μας για πρώτη φορά στην καριέρα του στα προημιτελικά της Σανγκάης και για 4η συνολικά φορά σε προημιτελικά τουρνουά ATP Masters 1000 (Μαδρίτη, Ρώμη, Τορόντο). Εκεί τον περίμενε ο κορυφαίος τενίστας στην παγκόσμια κατάταξη αυτή τη στιγμή, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος και θεωρούνταν το φαβορί του αγώνα, αλλά και του τουρνουά. Στέφανος και Νόβακ είχαν βρεθεί αντιμέτωποι κατά το παρελθόν δύο φορές, μετρώντας από μία νίκη έκαστος. Η τελευταία τους αναμέτρηση ήταν στον τελικό του Masters της Ρώμης, εκεί όπου ο Σέρβος επικράτησε με 6-3, 6-4. Αυτή τη φορά, όμως, μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τον Νόβακ αλλά και όλους εμάς, καθώς ο Στέφανος βγήκε νικητής σε έναν αγώνα-θρίλερ απέναντι στον περσινό πρωταθλητή και Νο1 στον κόσμο, πετυχαίνοντας, όπως ο ίδιος δήλωσε, τη μεγαλύτερη ανατροπή της καριέρας του: «Είναι η καλύτερη ανατροπή που έχω κάνει ποτέ, πιθανότατα. Και η ανατροπή στον αγώνα με τον Φέντερερ δεν ήταν καθόλου εύκολη. Έχασα το 1ο σετ απέναντι σε έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, ενώ έπειτα κέρδισα τρία συνεχόμενα σετ. Το ίδιο συνέβη και σήμερα, αλλά με λιγότερα σετ. Ονειρεύομαι να κερδίζω αυτούς τους παίκτες και βλέπω κάθε αναμέτρηση σαν μια ευκαιρία για να βγάλω τον καλύτερο εαυτό μου. Μου δίνει μεγάλη ώθηση».

Αντίπαλος του Στέφανου στον ημιτελικό ήταν ο όχι ιδιαίτερα συμπαθής του Ντανίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος αναμφισβήτητα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και μετά το Wimbledon έχει πετύχει ένα ασύλληπτο ρεκόρ 27-3 στις σκληρές επιφάνειες, μετρώντας 5 σερί τελικούς.

Τελικά, ο Έλληνας αθλητής δεν πέρασε στον μεγάλο τελικό, αφού ο Μεντβέντεφ ήταν αλάνθαστος και πιο ουσιαστικός στις κρισιμότερες στιγμές του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να πάρει, δύσκολα, αυτή τη νίκη, με 7-6 (5), 7-5.

Δηλώσεις Τζόκοβιτς για τον Στέφανο

«Άξιζε τη νίκη, ήταν καλύτερος παίκτης στο γήπεδο. Στο 2ο και στο 3ο σετ ξεκίνησα καλά, αλλά δεν ήμουν καίριος. Δεν μου άρεσαν οι κινήσεις μου, η ταχύτητα στα χτυπήματά μου και επίσης για 2 ολόκληρα σετ δεν είχα break point. Σέρβιρε πάρα πολύ καλά. Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος με τον τρόπο που έπαιξα» ήταν τα λόγια του Νόβακ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ήττα με 2-1 από τον Τσιτσιπά στα προημιτελικά του Rolex Shanghai Masters.

Σε ερώτηση που έγινε στον κορυφαίο τενίστα για το αν πιστεύει ότι ο Στέφανος έχει τη δυναμική να γίνει Νο1 στον κόσμο, ο Νόλε απάντησε: «Ναι, σίγουρα έχει τη δυναμική».