Μια καλή μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο - Free Sunday
Μια καλή μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Μια καλή μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Μετά τις επαφές που είχε με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και τον εκπρόσωπο της FIFA, τον Κύπριο Κωστάκη Κουτσοκούμνη, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις.


Δηλαδή την απόφασή του, μετά τα βήματα πίσω που έκαναν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές υπό την πίεση μιας καταστροφικής ενδεχόμενης αποβολής της ΕΠΟ από τις UEFA και FIFA, να συνεχιστεί το Κύπελλο (πιθανότατα μόνο με παρουσία μαθητών στις εξέδρες και ίσως με ξένους διαιτητές στον τελικό) εφόσον η ΕΠΟ από την πλευρά της αποδέχτηκε να εναρμονίσει τον Κώδικα Δεοντολογίας της με τον αντίστοιχο των FIFA και UEFA. 


Συνεπώς αποδέχτηκε, μεταξύ άλλων, να δώσει την αρμοδιότητα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της, η οποία αποτελείται πλέον από τακτικούς δικαστές, να ελέγξει πειθαρχικά (και όπως όλα δείχνουν να αποβάλει από τις τάξεις της) μέλη της ΕΠΟ στα οποία έχουν ασκηθεί διώξεις για ποινικές υποθέσεις οι οποίες χρονολογούνται πριν την ανάληψη των καθηκόντων των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας από τακτικούς δικαστές. Συγκεκριμένα, η εξέλιξη αφορά τους Σπάθα, Γιάχο, Δημητρόπουλο, Παπανικολάου, Υφαντή, Παπακωνσταντίνου, Προύντζο. Το παραπάνω στάθηκε αρκετό ώστε να πείσει τον κ. Κοντονή πως η αυτοκάθαρση που απαίτησε από την ΕΠΟ θα συμβεί. 


Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό: «Ενημέρωσα προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με την εξέλιξη των πραγμάτων μετά τις συναντήσεις με ΕΠΟ και FIFA. Εμείς περιμένουμε από τις διεθνείς ομοσπονδίες το έγγραφο το οποίο έχουμε ζητήσει. Μπορεί να το έχουμε και νωρίτερα από την Πέμπτη. Την Παρασκευή εμείς θα πάρουμε την απόφαση για την επανέναρξη του Κυπέλλου. Ελπίζουμε με όλα αυτά που θα γίνουν ότι θα μπούμε σε μια χρονιά τομή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει θετικό κλίμα για να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις. Θα εξηγήσω λεπτομερώς σε FIFA και UEFA πως έχουν τα πράγματα για τις αλλαγές που ζητούν στην αθλητική νομοθεσία. Δεν γίνεται όμως οι νόμοι να φτιάχνονται όπως ονειρεύονται στην ΕΠΟ».

Πέρα από τη συνάντηση του κ. Κοντονή με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γκιρτζίκη και τον εκπρόσωπο της FIFA κ. Κουτσοκούμνη, έλαβε χώρα και συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, παρουσία του κ. Κουτσοκούμνη αλλά και του επικεφαλής του Τμήματος Ομοσπονδιών της FIFA Πρίμο Καρβάρο, και του Άντζελο Ρηγόπουλου, οποίος εργάζεται στη νομική υπηρεσία της UEFA. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αποφασίστηκε η εναρμόνιση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ με εκείνον της FIFA, ενώ ζητήθηκε από τον υφυπουργό η επανέναρξη του Κυπέλλου (η ΕΠΟ θα αποσύρει την προσφυγή της στο ΣτΕ κατά της απόφασης Κοντονή), αλλά και η «έναρξη διαλόγου με την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία καθώς και με την ΕΠΟ για την νομοθετική προστασία της Ρήτρας Ανεξαρτησίας (του αυτοδιοίκητου) της ΕΠΟ, καθώς και την προστασία των ποδοσφαιρικών θεσμών που ισχύουν διεθνώς και που θα πρέπει να διέπουν και το ελληνικό ποδόσφαιρο». Μια διαδικασία που προβλέπεται αρκετά δύσκολη για όλους τους εμπλεκόμενους, όπως φάνηκε και από την τελευταία αποστροφή των δηλώσεων του κ. Κοντονή. 

Επαγγελματική διαιτησία και τεχνοκράτης πρόεδρος στη Super League
Από εκεί και πέρα, εξελίξεις υπήρξαν και στη σημερινή συνεδρίαση της Super League. Όπως αποφασίστηκε θα υπάρξει μια δικαιότερη, προς όφελος των μικρότερων ΠΑΕ, κατανομή των τηλεοπτικών εσόδων, κάτι στο οποίο συναίνεσαν οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου της Λίγκας κ. Μποροβήλου βάσει της νέας κατανομής το 40% θα μοιράζεται ισομερώς και το 60% βάσει των βαθμών που θα συγκεντρώσει η κάθε ομάδα. Συνεπώς, στο εξής κάθε νίκη θα σημαίνει και επιπλέον χρήματα, δίνοντας επιπλέον κίνητρο στις «αδιάφορες» ομάδες.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή που θα επεξεργαστεί πρόταση προς την ΕΠΟ για τη μετατροπή της διαιτησίας σε επαγγελματική. Οι δύο παραπάνω αποφάσεις λήφθηκαν στη βάση της πρότασης των 11 μικρότερων ΠΑΕ που συνασπίστηκαν με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη Χρήστου Πανόπουλου. 

Ακόμη, αποφασίστηκε και η διοικητική αναδιάρθρωση της Super League, της οποίας την προεδρία θα αναλάβει τεχνοκράτης, ενώ από τη νέα σεζόν οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Λίγκας: 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Super League κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
 1/ Αποφασίστηκε η αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων, καταρχήν για την αγωνιστική περίοδο 2016-17, επί τη βάσει των βασικών αξόνων της «πρότασης των έντεκα ομάδων».
 2/ Αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί την «πρόταση των έντεκα ομάδων» για τη διαιτησία και θα την επαναφέρει προς έγκριση και εν συνεχεία προς υποβολή στην Ε.Π.Ο.
 3/ Αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής για την επεξεργασία και υποβολή προς το Δ.Σ. του συνεταιρισμού, εισήγησης αναφορικά με την αναδιάρθρωση του συστήματος λειτουργίας και διοίκησης  της Super League.