Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει πάντα φωτιά; - Free Sunday
Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει πάντα φωτιά;

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει πάντα φωτιά;

Παρακολουθώντας όμως από κοντά το γεγονός του αποκλεισμού του μεγάλου Έλληνα αθλητή μας Μανώλη Γιάνκου στο 30ό παγκόσμιο πρωτάθλημα υποβρύχιας αλιείας στη Σύρο στις 17-18 Σεπτεμβρίου 2016, επιβεβαίωσα πως οι εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Για όσους δε γνωρίζουν, ο Μανώλης Γιάνκος είναι ο αθλητής που μας έχει κάνει περήφανους με διακρίσεις του ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα, έχει χαρίσει στη χώρα μας χρυσό μετάλλιο σε διεθνές πρωτάθλημα –το πρώτο για Έλληνα αθλητή μετά το 1954, έχει κατακτήσει δύσβατα, άγνωστα και σκοτεινά νερά στα οποία καταδύεται ατρόμητα χωρίς την αίσθηση του κινδύνου και του φόβου από πολλούς θεωρείται ο καλύτερος Έλληνας αθλητής που έχουμε στο είδος. Φυσικά ήταν και το φαβορί του συγκεκριμένου αγώνα στη Σύρο σε νερά γνωστά και οικεία για τον Έλληνα πρωταθλητή.

freediver_upright

Και ξαφνικά γίνεται κάτι ανέλπιστο, ήδη την πρώτη μέρα του αγώνα: Ο Έλληνας αθλητής Μανώλης Γιάνκος, αποκλείεται από τον Πορτογάλο αλυτάρχη για χρήση φακού στο βυθό, ενέργεια απαγορευμένη σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο και τον κανονισμό του αγώνα. Κι εκεί επικρατεί αμηχανία.. και αμφιβολίες… και βλέμματα αμφισβήτησης προς τον αθλητή. Όταν όμως ο Μανώλης Γιάνκος, πέρα από εξαιρετικός και παλαίμαχος αγωνιστής στο χώρο του, φημολογείται και ως υπόδειγμα ήθους και πρωτοστάτης στην προσπάθεια για ένταξη στον ελληνικό νόμο διάταξης κατά της χρήσης του φακού, πρέπει η υπόθεσή του να εξεταστεί εξονυχιστικά και με αυστηρότητα, τουλάχιστον από όσους θέλουμε να γνωρίζουμε την αλήθεια. Για να δούμε αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα υποκριτικό τελικά προφίλ του συγκεκριμένου αθλητή ή μπροστά σε έναν πόλεμο, από αυτούς που υφίσταται συχνά κάθε σημαντικός άνθρωπος στο χώρο του, που έχει οπαδούς αλλά και εχθρούς που καραδοκούν.

IMG_5915

Αναμένοντας να δω και να «κρίνω», ως ανελέητος καταδικάζων τρίτος, τα στοιχεία, η απογοήτευσή μου ήταν μεγάλη ότα διαπίστωσα, λαμβάνοντας τα έγγραφα της υπόθεσης και το σχετικό βίντεο, ότι δεν υπήρχαν στοιχεία!! Το μόνο ενοχοποιητικό έγγραφο στη «δικογραφία» ήταν η κατάθεση του Κροάτη ανταγωνιστή του Έλληνα πρωταθλητή, ο οποίος κατηγόρησε το Μανώλη Γιάνκο για χρήση φακού στο βυθό και τίποτα άλλο...

Σημειωτέον, ότι σύμφωνα με μάρτυρες, ο Κροάτης αθλητής προφορικά δεν παραδέχτηκε στον Έλληνα ότι τον κατηγόρησε και σε σαφές ερώτημα του Μανώλη Γιάνκου, που προσπαθούσε να διασαφηνίσει την κατάσταση, αν τον είδε με φακό, ο Κροάτης είπε ότι είδε φακό κάτω από την επιφάνεια του Έλληνα αθλητή χωρίς να μπορεί να πιστοποιήσει αν όντως προήλθε από αυτόν!

Manolis_champion_2014

Παραμένει η εύλογη απορία της υπόθεσης, πώς ο αλυτάρχης απέκλεισε τον Έλληνα πρωταθλητή μας με μόνη την κατάθεση του ανταγωνιστή του.. Γι’ αυτό όμως αρμόδια είναι μόνο τα δικαστήρια, και ο Μανώλης Γιάνκος έχει προσφύγει ήδη στο διαιτητικό αθλητικό δικαστήριο της Λωζάνης, το CAS, με γερμανικό δικηγορικό γραφείο αθλητικού δικαίου που έχει αναλάβει την υπόθεση. Δυστυχώς, δεν είχε άλλη επιλογή όταν χωρίς στοιχεία υπέστη τόσο βαριά προσβολή όχι μόνο της αγωνιστικής του προσπάθειας, αλλά και της φήμης του. Ο αγώνας μπορεί να είναι μακρύς αλλά όταν κάποιος νοιώθει αναπόδραστα το δίκαιο, δεν μπορεί να μην το διεκδικήσει, έστω και μέχρι την άκρη του κόσμου.