To ελληνικό ποδόσφαιρο σε φάση… εξομάλυνσης - Free Sunday
To ελληνικό ποδόσφαιρο σε φάση… εξομάλυνσης

To ελληνικό ποδόσφαιρο σε φάση… εξομάλυνσης

Το Σάββατο θα ανακοινωθεί και επισήμως η εξαμελής σύνθεση της Επιτροπής Εξομάλυνσης, η οποία θα διοικήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο για το υπόλοιπο της φετινής αγωνιστικής σεζόν, με τις εκλογές της ΕΠΟ για την ανάδειξη της νέας διοίκησης να έχουν ως καταληκτική ημερομηνία διεξαγωγής τα τέλη Μαΐου. 

Είναι η πρώτη φορά που η διαχείριση του ελληνικού ποδοσφαίρου θα περάσει σε εκτός της ΕΠΟ χέρια, με την επιτροπεία από την FIFA, εξέλιξη που θεωρείται θετική από τη μεγάλη πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων, που έχουν «ξενερώσει» με την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό και την κλειστή κοινωνία των ανθρώπων που το διοικούν. Για την ακρίβεια την κλειστή κοινωνία των ανθρώπων που έχουν επανειλημμένα αποτύχει να το διοικήσουν σωστά και να βελτιώσουν ουσιαστικά το προϊόν που προσφέρεται στους φιλάθλους-πελάτες. 

Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι απειλές της ΕΠΟ προς την πολιτεία, με την επίκληση του «μπαμπούλα» της FIFA όχι απλώς δεν πέρασαν αλλά είχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: η FIFA περιθωριοποίησε την ΕΠΟ και σχεδιάζει την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συνεργασία με τον μεγάλο κερδισμένο της διαδικασίας, τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, ο οποίος μπόρεσε να κάνει αυτό που δεν κατάφερε κανείς από τους προκατόχους του.  

Μετά το Ελ Σαλβαδόρ, τις Μαλδίβες και το Μπενίν

Από εκεί και πέρα, δεν είναι η πρώτη φορά που το ποδόσφαιρο μιας χώρας τίθεται σε καθεστώς επιτροπείας από την FIFA. Έχουν προηγηθεί το Ελ Σαλβαδόρ το 2008, οι Μαλδίβες το 2014, η Ταϊλάνδη και το Μπενίν το 2015 και προ μερικών μηνών και η Αργεντινή. Και μόνο η ανάγνωση των χωρών που προηγήθηκαν αρκεί για να καταδείξει το επίπεδο αξιοπιστίας στο οποίο έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο στα μάτια των διεθνών Ομοσπονδιών. 

Αυτό βέβαια δεν ήταν ο μόνος λόγος που οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση. Ο άλλος βασικός λόγος είναι η φάση «καθαρά χέρια» στην οποία βρίσκονται τόσο η UEFA όσο και η FIFA μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς που οδήγησαν στην αποπομπή των προηγούμενων προέδρων τους, του Μισέλ Πλατινί από την UEFA και του Ζεπ Μπλάτερ από τη FIFA. 
Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την… κούραση των υπερκείμενων Ομοσπονδιών να ασχολούνται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ανελλιπώς με το ελληνικό πρόβλημα, σε συνδυασμό με τους τακτικισμούς, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και τον αυταρχισμό (και) της προηγούμενης διοίκησης της ΕΠΟ.

Τελευταίο σχετικό κρούσμα η προσπάθεια της έκπτωτης διοίκησης της ΕΠΟ να μονιμοποιήσει τρεις συμβασιούχους υπαλλήλους της Ομοσπονδίας μέσω αποφάσεων της Επιτροπής Έκτακτων Θεμάτων, εξέλιξη που απέτρεψε με παρέμβασή του ο κ. Κουτσοκούμνης, καθώς απέτρεψε τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα επικύρωνε τις μονιμοποιήσεις. 

Ο άνθρωπος λοιπόν που ανέλαβε να «βγάλει τα κάστανα από τα τη φωτιά» ήταν ο πολύπειρος Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου από το 2001 και μέλος της UEFA HatTrick Committee. Ο Κύπριος παράγοντας, με την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Θοδωρή Θεοδωρίδη, κατάλαβε γρήγορα πώς έχει η κατάσταση, βρήκε κώδικα επικοινωνίας με τον κ. Κοντονή και θα συνεννοηθούν και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους δύο κρίσιμους τομείς, τον νέο αθλητικό νόμο και το νέο καταστατικό της ΕΠΟ, ώστε να είναι και οι δύο πλευρές κερδισμένες. Και με την ελπίδα φυσικά ο μεγάλος κερδισμένος να είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Τα μέλη της Επιτροπής

Με την ΕΠΟ να μην υπάρχει πουθενά στην εξίσωση, από τη συνεννόηση των τριών προαναφερθέντων προέκυψε και η σύνθεση της εξαμελούς Επιτροπής Εξομάλυνσης, που αναλαμβάνει από Δευτέρα τις τύχες του ελληνικού ποδοσαφαίρου, με την ψήφο του προέδρου προφανώς να μετράει διπλή στις σχετικές ψηφοφορίες. Η σύνθεση της Επιτροπής θα ανακοινωθεί επισήμως το Σάββατο από τον κ. Κουτσοκούμνη, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΠΟ. 

Μέχρι στιγμής δύο είναι τα σίγουρα μέλη (ο κ. Κουτσοκούμνης θα έχει την εποπτεία αλλά δεν θα συμμετέχει στην Επιτροπή), ο Αλέξης Δέδες (ο οποίος παραιτήθηκε επί τούτου από την ΠΑΕ ΑΕΚ) που θα αναλάβει το μάνατζμεντ της Ομοσπονδίας, δηλαδή θα τρέχει την καθημερινότητά της αλλά και θα αναλάβει να επαναφέρει την τάξη στα ενδότερα της Ομοσπονδίας. Ο Α. Δέδες αποτελεί προσωπική επιλογή Κουτσοκούμνη, καθώς έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (υπήρξε στέλεχός της από το 1995 έως το 2004), ενώ έχει περάσει και από την ΕΠΟ, στο γραφείο Τύπου. Η επιλογή Δέδε αποτυπώνει και τον τρόπο που έγιναν οι επιλογές για την εξαμελή Επιτροπή: αυτόν ξέρουν, αυτόν εμπιστεύονται ότι θα τους κάνει τη δουλειά και ας δούλευε μέχρι πριν λίγες μέρες σε μία από τις μεγάλες ΠΑΕ της χώρας, κάτι που θεωρητικά τον καθιστά εύκολο στόχο, και μαζί του αυτόν που τον επέλεξε, στην κριτική των άλλων «μεγάλων» εφόσον θεωρήσουν ότι θίγονται από κάποια απόφαση. 

Η δεύτερη γνωστή επιλογή είναι ο Γιώργος Μπίκας, ο οποίος είναι ο εκλεκτός της FIFA για να αναλάβει τη διαιτησία, άρα και αυτός στον οποίο θα ασκηθεί η μεγαλύτερη πίεση μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της Επιτροπής Εξομάλυνσης. Από εκεί και πέρα, τρίτο μέλος είναι πολύ πιθανό να είναι ο Ζήσης Βρύζας (ακούστηκε και το όνομα του Άγγελου Μπασινά, ο οποίος όμως θέλει να ασχοληθεί αποκλειστικά με θέματα Εθνικών ομάδων) αναλαμβάνοντας καθήκοντα σχετικά με τις Εθνικές ομάδες. 

Σίγουρα θα υπάρξουν δύο μέλη με νομικές γνώσεις, δηλαδή δικηγόροι ή δικαστές, και ειδίκευση στον χώρο του ποδοσφαίρου και των Ομοσπονδιών, καθώς η Επιτροπή Εξομάλυνσης θα ορίσει και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών της ΕΠΟ, το νέο καταστατικό της αλλά και θα συνεργαστεί με τον υφυπουργό Αθλητισμού για τον νέο αθλητικό νόμο. 

Τα ονόματα που ακούγονται ως πιθανά μέλη είναι ο πρώην συνεργάτης του Σταύρου Κοντονή και πρώην μέλος της ΕΕΑ δικηγόρος Παναγιώτης Περράκης και ο νομικός εκπρόσωπος της UEFA, Ελληνοϊταλός Άντζελο Ρηγόπουλος, στενός συνεργάτης του κ. Κουτσοκούμνη.