Επιστροφή στα δύσκολα για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό - Free Sunday
Επιστροφή στα δύσκολα για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό

Επιστροφή στα δύσκολα για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό


Από τη φάση των ομίλων επιβίωσαν δύο ελληνικές ομάδες, με τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται την Πέμπτη τη Σάλκε και τον Ολυμπιακό την Οσμάνλισπορ.

Την Οσμάνλισπορ οι περισσότεροι την γνωρίζουν με το προηγούμενο όνομά της, Άνκαρασπορ, είναι 6η στο τουρκικό πρωτάθλημα και προκρίθηκε πρώτη από τον όμιλό της στο Europa League, αφήνοντας δεύτερη τη Βιγιαρεάλ και εκτός συνέχειας τη Ζυρίχη και τη Στεάουα Βουκουρεστίου. Είναι σαφές πως δεν πρόκειται για μια τυχαία ομάδα, ούτε η κλήρωση του Ολυμπιακού μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολη ή βατή: πρόκειται για την καλύτερη, μαζί με τον ΑΠΟΕΛ, ομάδα που έχουν αντιμετωπίσει οι «ερυθρόλευκοι» φέτος στις ευρωπαϊκές βραδιές τους, στις οποίες γενικά έχουν περάσει δύσκολα. 

Αποκλείστηκαν από την Χαποέλ Μπερ Σεβά στον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League, απέκλεισαν στην παράταση την Αρούκα για να βρεθούν στους ομίλους του Europa League, προκρίθηκαν ως δεύτεροι από τον όμιλο του Europa League με 8 βαθμούς, έναντι 12 του ΑΠΟΕΛ (από τον οποίο είχαν δύο ήττες) και με τις Γιουνγκ Μπόις και Αστάνα να μένουν εκτός.

Να ξαναβρεί τον εαυτό του

Συνεπώς το μόνο βέβαιο είναι πως ο φετινός Ολυμπιακός δεν μπορεί να πάρει αψήφιστα τον οποιονδήποτε αντίπαλό του στο Europa League. Πόσο μάλλον που ο Ολυμπιακός αυτή την εποχή δεν δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από το καλό του διάστημα το φθινόπωρο, όταν κέρδισε όλα τα ντέρμπι (συν Ατρόμητο και Πανιώνιο) και εξασφάλισε την πρόκρισή του από τον 2ο όμιλο του Europa League. 

Τουναντίον, σε σχέση με εκείνη την περίοδο ο Ολυμπιακός έχει χάσει το σημείο αναφοράς της ενδεκάδας του, τον Μιλιβόγεβιτς, ενώ αρκετοί παίκτες που σήκωσαν μεγάλο βάρος τότε, τώρα είτε μόλις επέστρεψαν από τραυματισμό (Ελιουνούσι, Μάρτινς, Μποτία), είτε απουσίαζαν για μεγάλο διάστημα, όπως ο Ντα Κόστα που ήταν με το Μαρόκο στο Κόπα Άφρικα για 1,5 μήνα. Στο μεσοδιάστημα ο Μαρίν εξαφανίστηκε και το τελευταίο διάστημα επανεμφανίστηκε δυναμικά, οι νεαροί (Ρέτσος, Μανθάτης, Ανδρούτσος, Βιάνα) αναδείχθηκαν και απέκτησαν ρόλο στην ομάδα, ενώ στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου προστέθηκαν στο ρόστερ ο Ανσαριφάρντ και δύο πλάγιοι μπακ, ο Παρέδες και ο Σισοκό. 

Έτσι, λίγο πριν την επανέναρξη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων ο Μπέντο βρίσκεται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν λίγο μετά το δύσκολο ξεκίνημά του στο πρωτάθλημα και στο Europa League: καλείται να βρει την «καλή» του ενδεκάδα, η οποία θα ανταπεξέλθει στο πολύ απαιτητικό διάστημα που ακολουθεί, καθώς μαζί με τα νοκ άουτ του Europa League αρχίζουν και τα ντέρμπι στην Super League. Στην αρχή της σεζόν το σημείο αναφοράς ήταν το ντέρμπι με την ΑΕΚ: ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-0 και ο Μπέντο βρήκε σε εκείνο το παιχνίδι την ενδεκάδα του, την οποία διατήρησε σε όλο το κρίσιμο διάστημα. Καπίνο, Φιγκέιρας και Ντε Λα Μπέγια στα άκρα της άμυνας, Ντα Κόστα και Μποτία κεντρικοί αμυντικοί, Μιλιβόγεβιτς μπροστά από την άμυνα με τον Μάρτινς δίπλα του και τον Φορτούνη μπροστά τους, Σεμπά αριστερά, Ελιουνούσι δεξιά και Ιντέγε στην κορυφή της επίθεσης. 

Το πρώτο μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με το ποιος θα επιλεγεί για αντι-Μιλιβόγεβιτς, με βασικούς υποψήφιους τον Ρομαό και τον Ρέτσο. Το δεύτερο, αν θα διατηρηθεί το δίδυμο στα άκρα της άμυνας ή ένας από τους νεοαποκτηθέντες θα βρει θέση. Το τρίτο, έχει να κάνει με την ετοιμότητα των Μάρτινς και Ελιουνούσι μετά τους τραυματισμούς τους αλλά και αν θα χωρέσει ο Μαρίν. 

Στην ανάλογη περίοδο του πρώτου γύρου ο Μπέντο είχε απαντήσει σωστά στα ανάλογα ερωτήματα και το βασικό σχήμα που επέλεξε τον έβγαλε ασπροπρόσωπο. Αν τα καταφέρει και πάλι ο Ολυμπιακός μπορεί να αποκλείσει την Οσμάνλισπορ αλλά και να συνεχίσει χωρίς ιδιαίτερο άγχος στις εγχώριες διοργανώσεις. 

Κρας τεστ

Στον ΠΑΟΚ η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Όπως επίσης διαφορετικός, σε επίπεδο «κυβικών» είναι και ο αντίπαλός του: η Σάλκε είναι μια ομάδα με πολύ ποιοτικό ρόστερ, η οποία ανανεώθηκε σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι, έχασε έδαφος στην Bundesliga και έχει θέσει ως βασικό στόχο στη σεζόν τη διάκριση στο Europa League. Στοιχεία που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αποστολή του ΠΑΟΚ. 

Από την άλλη πλευρά τα όρια του απίθανου άγγιξε και η προσπάθεια του ΠΑΟΚ να προκριθεί από τον όμιλο, ωστόσο το «διπλό» στη Φλωρεντία και τα ευνοϊκά αποτελέσματα στα άλλα παιχνίδια έφεραν τη μεγάλη ανατροπή στα δύο τελευταία παιχνίδια του ομίλου. Σε σχέση με τότε ο ΠΑΟΚ μοιάζει μια άλλη ομάδα. Διαθέτει και έχει εξελίξει όλα τα θετικά στοιχεία που έδειχνε ήδη από την καλοκαιρινή του προετοιμασία, με την ειδοποιό διαφορά ότι πλέον διαθέτει και μεγάλη αυτοπεποίθηση και πίστη. Έχει 13 νίκες στα τελευταία 14 παιχνίδια, «πνίγει» τους (εν Ελλάδι) αντιπάλους του με το πρέσινγκ του και την εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, παίζει όμορφο ποδόσφαιρο. 

Επιπλέον, χάρη στους αυτοματισμούς που έχει αναπτύξει αλλά και στις δύο μεταγραφικές προσθήκες που έγιναν στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου στην επίθεση, τους Πρίγιοβιτς και Ενρίκε, δείχνει να έλυσε και ένα από τα βασικά του προβλήματα: το εύκολο γκολ. Η ομάδα του Ίβιτς είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος αυτή την περίοδο και απολαμβάνει το παιχνίδι του. 

Μένει να αποδειχτεί και πως μπορεί να ανταπεξέλθει στο πραγματικό υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού που θα του προσφέρει η Σάλκε.