Μια πρόκριση που μπορεί να γίνει σημείο καμπής - Free Sunday
Μια πρόκριση που μπορεί να γίνει σημείο καμπής

Μια πρόκριση που μπορεί να γίνει σημείο καμπής

Τα τρία νικηφόρα ντέρμπι του πρώτου γύρου έδειξαν πως το δέσιμο της φετινής ομάδας με τον κόσμο της θα μπορούσε να συμβεί, ωστόσο η συνέχεια ήταν νερόβραστη ενώ τον Ιανουάριο αποχώρησαν οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές εκείνου του διαστήματος, οι Μιλιβόγεβιτς και Ιντέγε. 

Με τη χρονιά να οδεύει πλέον προς την τελική ευθεία της θα μπορούσε να πει κανείς οι οπαδοί του Ολυμπιακού απαιτούν το… συνηθισμένο, την κατάκτηση του τίτλου, και προσμένουν το καλοκαίρι όπου θα δημιουργηθεί η επόμενη έκδοση του Ολυμπιακού. 

Κατόρθωμα 

Και μετά ήρθε η ρεβάνς με την Οσμάνλισπορ και η «ερυθρόλευκη» πρόκριση με 3-0 μέσα στην Άγκυρα. Μία νίκη που φυσικά δεν θα βελτιώσει δραματικά το αγωνιστικό επίπεδο του Ολυμπιακού. Μπορεί όμως να κάνει τους οπαδούς του να τον αντιμετωπίσουν με περισσότερη συμπάθεια. Επιπλέον, καθιστά σαφώς πιο ελκυστικό το υπόλοιπο της σεζόν: ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα ασφαλείας στο πρωτάθλημα, διεκδικεί το Κύπελλο και προκρίθηκε στους «16» του Europa League για πρώτη φορά μετά το 2012, έχοντας αποκλειστεί στη φάση των «32» το 2013 από την Λεβάντε, το 2015 από την Ντνιέπρ και πέρυσι από την Άντερλεχτ. 

Δεν το λες και μικρό κατόρθωμα για μία ομάδα που σχεδιάστηκε λάθος το καλοκαίρι, είχε έναν τραυματικό αποκλεισμό από τον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League, άλλαξε δύο προπονητές πριν την επίσημη έναρξη της σεζόν και ο Μπέντο μάθαινε την ομάδα μέσα από τα επίσημα παιχνίδια, στα οποία έπρεπε και να… κερδίζει, έχει σαφώς χειρότερο ποιοτικά ρόστερ σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν και επιπλέον έχασε δύο από τους καλύτερους παίκτες της στη μέση της χρονιάς. 

Σημαντικό και το γεγονός ότι για μία ακόμη χρονιά ο Ολυμπιακός συνεχίζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όταν όλες οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες έχουν αποκλειστεί. Ακόμη πιο σημαντικό όμως ότι με την πρόκριση επί της Οσμάνλισπορ ο Ολυμπιακός πιθανότατα ξεπέρασε τη φάση εσωστρέφειας στην οποία είχε… επισήμως μπει μετά την ήττα από την ΑΕΚ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άφησε τα δύσκολα πίσω του. Ακολουθούν το ντέρμπι με τον δεύτερο Πανιώνιο και με τον τρίτο ΠΑΟΚ: αν σε αυτά δεν «καθαρίσει», ουσιαστικά, το πρωτάθλημα, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε ένα τρομερά απαιτητικό φινάλε, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά και στα τρία ανοιχτά του μέτωπα. Και το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για μία ομάδα με αρκετά βαθύ ρόστερ ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει.  

Ο χρόνος του Μπέντο

Εξίσου σημαντική ήταν αυτή η πρόκριση και για τον προπονητή του Ολυμπιακού, για τέσσερις λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός πως αν δεν την έπαιρνε το πιθανότερο είναι ότι σήμερα... δεν θα ήταν προπονητής του Ολυμπιακού, καθώς είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για δίκαιους αλλά και άδικους λόγους. Σίγουρα έχει κάποιες εμμονές στην επιλογή των παικτών και είναι δογματικός στα πιστεύω του, ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποια ομάδα παρέλαβε και υπό ποιες συνθήκες, τις χειρότερες από κάθε άλλον προπονητή του Ολυμπιακού επί θητείας Μαρινάκη. 

Ο δεύτερος, γιατί προετοίμασε σωστά την ομάδα του, αγωνιστικά και νοητικά. Ο Ολυμπιακός δεν έθελξε με την απόδοσή του, ήταν ο γνωστός φετινός Ολυμπιακός, μια σωστά στημένη ομάδα που δουλεύει και παλεύει στο γήπεδο, αλλά είναι δυσκοίλια επιθετικά και με πολλές δυσκολίες στη σύνδεση των γραμμών μετά την αποχώρηση του Μιλιβόγεβιτς. Παρουσίασε επίσης μια ομάδα που ήθελε πολύ την πρόκριση και ήταν αποφασισμένη να την πάρει. Γι’ αυτό και έδειχνε υπό μεγάλη πίεση μέχρι να έρθει το γκολ του Ανσαριφάρντ και να «λυθεί», διαχειριζόμενη άψογα στη συνέχεια το προβάδισμά της. 

Ο τρίτος, ότι ο Μπέντο την πιο κρίσιμη στιγμή βρήκε και πάλι την «καλή» του ενδεκάδα όπως είχε συμβεί και στο καλό διάστημα του Ολυμπιακού στον πρώτο γύρο, ενώ στη συνέχεια τραυματισμοί, απουσίες και αποχωρήσεις δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει να βασίζεται σε αυτή. 

Ο τέταρτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση χωρίς ο Μπέντο να παρασυρθεί από την πίεση που δεχόταν: οι Μαρίν και Καμπιάσο παρέμειναν εκτός (φυσικά και ο Τσόρι που δεν είναι καν στη λίστα). Η εμπιστοσύνη στους νεαρούς δεν διαταράχθηκε, με τον εξαιρετικό Ρέτσο βασικό αμυντικό μέσο και τον Ανδρούτσο να περνά ως αλλαγή (όταν τραυματίστηκε ο Μάρτινς και η προφανής επιλογή ήταν ο Ρομαό) και να ανταποδίδει με την ενέργειά του στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού. Ακόμη και η επιλογή του Ανσαριφάρντ –η μη χρησιμοποίηση του οποίου αποτελούσε μια προφανή, λανθασμένη εμμονή του Μπέντο- στο μυαλό του Πορτογάλου δεν αποτελεί προϊόν της πίεσης που δέχτηκε: ο Καρντόσο δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν οπότε είχε φτάσει η ώρα να τον προσπεράσει στην ιεραρχία ο φουριόζος Ιρανός. 

Εκείνο που μένει να αποδειχτεί πλέον είναι πόσο χρόνο εξασφάλισε ο Μπέντο με την πρόκριση επί της Οσμάλισπορ,  καθώς ακολουθεί πολύ απαιτητικό πρόγραμμα και είναι βέβαιο ότι ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να πάει… τρένο: το 3-0 της Άγκυρας δεν λύνει τα δεδομένα αγωνιστικά του προβλήματα. 

Και τώρα Μπεσίκτας

Η κληρωτίδα δεν στάθηκε ευνοϊκή προς τον Ολυμπιακό, καθώς έφερε απέναντί του στους «16» την Μπεσίκτας, η οποία απέκλεισε στους «32» τον καλοκαιρινό δήμιο του Ολυμπιακού Χαποέλ Μπερ Σεβά. Και πάλι τουρκική ομάδα και πάλι το πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη, ωστόσο οι ομοιότητες με την Οσμάνλισπορ σταματούν κάπου εκεί. Σίγουρα η Μπεσίκτας δεν είναι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ωστόσο είναι μια ομάδα με πολύ ποιοτικούς παίκτες, που παίζει ωραίο και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο και η οποία είναι πρώτη στο τουρκικό πρωτάθλημα, ενώ παραλίγο να προκριθεί στους «16» του Champions League, μένοντας πίσω από Νάπολι και Μπενφίκα στον όμιλο.

Ένας κάθε άλλο παρά επιθυμητός αντίπαλος για τον φετινό Ολυμπιακό, καθώς είναι αναμφισβήτητα το φαβορί για την πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης. Από την άλλη πλευρά, για μια ομάδα με τα χαρακτηριστικά του φετινού Ολυμπιακού μπορεί και να αποδειχτεί καλό το γεγονός ότι δεν θεωρείται φαβορί.