Europa League: Προσγείωση μετά τους εγχώριους θριάμβους - Free Sunday
Europa League: Προσγείωση μετά τους εγχώριους θριάμβους

Europa League: Προσγείωση μετά τους εγχώριους θριάμβους

Mία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα ήταν ο πρώτος ελληνικός απολογισμός από τις βραδιές του Europa League, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει εκτός έδρας την Γιούνγκ Μπόις, τον ΠΑΟΚ να φέρνει εντός έδρας ισοπαλία με την Φιορεντίνα και τον Παναθηναϊκό να χάνει στη Λεωφόρο από τον Άγιαξ. 

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να επενδύσει στην έλλειψη εμπειρίας του νεανικού αλλά ποιοτικού ρόστερ του Άγιαξ και τελικά την πάτησε από τον νεανικό ενθουσιασμό των Ολλανδών. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν γρήγορα και πίεσαν για το δεύτερο γκολ, έχοντας πολύ καλή απόδοση μέχρι το 25’. Από εκεί και πέρα ο Γιουνές συμπαρέσυρε τους συμπαίκτες του και τους έδωσε αυτοπεποίθηση, με τον Παναθηναϊκό να κόβεται στα δύο όταν ο Λεντέσμα άρχισε να ασφυκτιά από το μαρκάρισμα του Κλάασεν, ενώ σταδιακά όλος ο Παναθηναϊκός έδειξε πως δεν είχε τις δυνάμεις να συνεχίσει να πρεσάρει με την ίδια ένταση. Θα μπορούσε να σταθεί κανείς και στην απουσία του πολύ χρήσιμου για τις ανάγκες της συγκεκριμένης αναμέτρησης Ιμπάρμπο, ωστόσο άλλο είναι το βασικό πρόβλημα που προέκυψε την Πέμπτη το βράδυ για την ομάδα του Στραματσόνι. 

Το γεγονός πως, τελικά, εντός του γηπέδου, άπειρος αποδείχτηκε ο ίδιος και όχι ο Άγιαξ. Ο Παναθηναϊκός μπήκε ορμητικά και αποφασισμένος να δείξει πως η φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική τόσο στο Europa League όσο και στο πρωτάθλημα. Όταν όμως ο Άγιαξ σκόραρε στην πρώτη καλή του στιγμή στο παιχνίδι οι «πράσινοι» φάνηκαν ψυχολογικά ανέτοιμοι να ανταπεξέλθουν, δεν είχαν πλέον καθαρό μυαλό και κυριάρχησε ο εκνευρισμός. 

Κι όλα αυτά παρ’ ότι η άμυνα του Άγιαξ ήταν εξαιρετικά ασταθής και πρόσφερε ευκαιρίες όποτε τις αναζητούσαν οι «πράσινοι». Το αποτέλεσμα ήταν σωρεία λαθών και δύο αποβολές στο δεύτερο ημίχρονο, σε συνδυασμό με ένα αποτέλεσμα που καθιστά σχεδόν απαγορευτικά τις όποιες ελπίδες για πρόκριση, δεδομένου ότι οι άλλοι δύο του ομίλου είναι η Θέλτα και η Σταντάρ Λιέγης. 

Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε ψυχολογικά πανέτοιμος στο παιχνίδι με την Γιούνγκ Μπόις στην Ελβετία, παίρνοντας μια νίκη από αυτές που χαρακτηρίζονται «επαγγελματικές». Το εξαιρετικό δίδυμο των Καμπιάσο και Μιλιβόγεβιτς έλεγξε απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα, ο Ολυμπιακός ήταν στιβαρός αμυντικά και εκμεταλλεύτηκε την ποιότητα των παικτών του για να προηγηθεί, μετά από έναν τρομερό συνδυασμό Ιντέγε, Μαρίν και Καμπιάσο. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν απειλήθηκαν από μία μέτρια ομάδα, αλλά και δεν της έδωσαν το οποιοδήποτε δικαίωμα να θεωρήσει ότι θα μπορέσει να πάρει κάτι από το παιχνίδι. 

Η επιλογή του Πάουλο Μπέντο να εμπιστευτεί τον Λεάλι κάτω από τα δοκάρια δικαιώθηκε και ο Ολυμπιακός δείχνει πως επανέρχεται σε σταθερή τροχιά μετά τις καλοκαιρινές του περιπέτειες. Από αυτό βέβαια μέχρι την υπερηχητική «εξάρα» απέναντι στην Βέροια υπάρχει τεράστια απόσταση, όση και αυτή που χωρίζει μια μικρή ομάδα του Europa League από μια μικρή ομάδα της Super League. 

Το που θα τον οδηγήσει τελικά αυτή η τροχιά μένει να αποδειχτεί, καθώς ο Μπέντο ουσιαστικά χτίζει την ομάδα του εν μέσω επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων: σε δύο μήνες από τώρα ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι κάτι το πολύ διαφορετικό, κάτι που δεν μπορείς να πεις για τους Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, που έχουν αποφασίσει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν, ανεξαρτήτως του πόσο καλά θα τα καταφέρουν τελικά. 

Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων, ο ΠΑΟΚ είχε την πιο δύσκολη αποστολή της πρεμιέρας καθώς αντιμετώπιζε τον καλύτερο αντίπαλο και μάλιστα εντός έδρας, σε μια Τούμπα που είχε υψηλές απαιτήσεις. Δυσανάλογα υψηλές δεδομένης της ποιότητας του αντιπάλου. 

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ έκανε αυτό που έπρεπε: χάρη και στον εξαιρετικό Γλύκο ανταπεξήλθε στα διαστήματα που οι Ιταλοί ανέβαζαν ταχύτητα και πίεζαν ασφυκτικά και προς το τέλος έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του και θα μπορούσε να αποχωρήσει νικητής. Παράλληλα φάνηκε ότι αυτός ο πλουραλισμός που είχε δείξει στην επιθετική ανάπτυξη χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη, και ίσως και επιπλέον ποιότητα (περισσότερους… Μάτος δηλαδή), για να εμφανιστεί κόντρα σε αντιπάλους του επιπέδου της Φιορεντίνα. 

Το βασικό όμως ήταν ότι δεν έχασε, κάτι που, πέρα από τον βαθμολογικό αντίκτυπο, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε απογοήτευση των οπαδών, στοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο στον ΠΑΟΚ.