Η Κύπρος, η Γαλλία, η TOTAL και οι φρεγάτες - Free Sunday
Η Κύπρος, η Γαλλία, η TOTAL και οι φρεγάτες

Η Κύπρος, η Γαλλία, η TOTAL και οι φρεγάτες

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλορανς Παρλί, προκειμένου, όπως μεταδίδεται από την Λευκωσία, να επισκεφθεί τις δύο γαλλικές φρεγάτες , οι οποίες συμμετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη στον Λίβανο και τις τελευταίες ημέρες έχουν αγκυροβολήσει στην Λάρνακα αφού προηγουμένως συναντηθεί με τον κύπριο ομόλογο της Χριστόφορο Φωκαϊδη.

Η είδηση, θα μπορούσε να έχει λίγο ή καθόλου ενδιαφέρον, αν η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού δεν συνέπιπτε με την έναρξη των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Και ακόμη λιγότερο, αν η εταιρεία που έχει αναλάβει να κάνεις τις γεωτρήσεις δεν ήταν η γαλλική TOTAL.

Είναι προφανές ότι η επίσκεψη της κυρίας Παρλί, αποτελεί ένα σοβαρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς την Τουρκία, ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας για τα γαλλικά συμφέροντα, ακόμη και με τα όπλα.

Τα συγκεκριμένα γαλλικά συμφέροντα, στη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε, δείχνουν να ταυτίζονται με τα συμφέροντα της κυπριακής δημοκρατίας, σε μία αλυσίδα που καταλήγει ότι ταυτίζονται και με τα ελληνικά.

Με μοχλό τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταφέρει να δημιουργήσει ταύτιση οικονομικών συμφερόντων της Κύπρου με μία μεγάλη δύναμη.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στην Ελλάδα επικροτούν τη γαλλική εμπλοκή αυτοί, οι οποίοι ξορκίζουν την εμπλοκή οικονομικών συμφερόντων στην πολιτική.

Όμως είναι ακόμη νωρίς για προεξοφλήσεις προσδοκιών. Μία συμμαχία που στηρίζεται σε οικονομικά συμφέροντα, προφανώς ενεργοποιεί αντισυμμαχίες σε αυτούς τα συμφέροντα των οποίων θίγονται, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μία συμμαχία να καταλυθεί, αν προκύψει ένα πιο μεγάλο συμφέρον. Και η Γαλλία είναι μία μεγάλη χώρα, η οποία έχει πολλαπλά συμφέροντα σε πολλούς τομείς.