Είναι ακριβές οι εκλογές; - Free Sunday
Είναι ακριβές οι εκλογές;

Είναι ακριβές οι εκλογές;

Αύριο οι Έλληνες πηγαίνουν να ψηφίσουν. Περίπου 10 εκατομμύρια, (εννέα εκατομμύρια και εννιακόσιες τρεις χιλιάδες) είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα πάνε να ψηφίσουν σε περίπου 23.000 εκλογικά τμήματα (22.675 για την ακρίβεια). Όμως δεν είμαστε τόσοι οι ψηφοφόροι. Διότι ο πληθυσμός είναι περίπου 10,8 εκατομμύρια, από τα οποία οι 550.000 είναι μετανάστες και άλλο 1,5 εκατομμύριο παιδιά.

Άρα το σύνολο των ψηφοφόρων είναι κάτι κάτω από 8 εκ.

Δηλαδή τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους ενώ δεν υφίστανται.

Με τμήματα των 500 ατόμων, αυτά τα δύο εκατομμύρια, κάνουν περίπου 4.000 εκλογικά τμήματα.

Η λειτουργία αυτών των εκλογικών τμημάτων, (δικαστικοί, γραμματείς κλπ) κοστίζει περίπου 6 εκ. ευρώ.

Τα ψηφοδέλτια τα οποία τα είκοσι κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές πρέπει να παραδώσουν για τα 2 εκ. ανύπαρκτους ψηφοφόρους κοστίζουν περίπου 1 εκ.

Σύνολο 7 εκ. χωρίς να υπολογίζουμε πόσο κάνουν 4.000 επιπλέον κάλπες, τα 4.000 επιπλέον παραβάν κλπ., τα κυριακάτικα των δήμων για 4.000 επιπλέον εκλογικά τμήματα. Αν όλα αυτά κάνουν 500 ευρώ ανά τμήμα, το κόστος ανεβαίνει κατά 2 εκ.

Αν υπολογίσουμε και τις τρεις εκλογές, περιφερειακές και δημοτικές του προηγούμενου μήνα, μόνο το 2019 δαπανήθηκαν πάνω από 20 εκ. ευρώ για την εξυπηρέτηση ανύπαρκτων ψηφοφόρων.

Θα κόστιζε παραπάνω η εφ' απάξ επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων;

Αυτό λέγεται αβελτηρία! Αυτό έχει μπροστά της η επόμενη κυβέρνηση να αντιμετωπίσει. Αν θέλει να μην είναι όπως οι προηγούμενες...