Ο Ζάεφ έχασε το πολιτικό κεφάλαιο της συμφωνίας των Πρεσπών - Free Sunday
Ο Ζάεφ έχασε το πολιτικό κεφάλαιο της συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Ζάεφ έχασε το πολιτικό κεφάλαιο της συμφωνίας των Πρεσπών

Όταν στις 3 Ιανουαρίου ο Ζόραν Ζαεφ θα παραιτείται για να αναλάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα του σε εκλογές, θα έχει συμπληρώσει μόλις 31 μήνες στην εξουσία.
Ήδη από χθες το πολιτικό του κεφάλαιο έχει απομειωθεί σημαντικά. Η προταση του για εκλογές τον Δεκέμβριο δεν πέρασε, δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ενώ η πορεία προς την ΕΕ επιβεβαιώθηκε ως κοινη στρατηγική όλων των πολιτικών δυνάμεων. Παρά τη συνθήκη των Πρεσπών, η πρωθυπουργία του δεν αφήνει σημαντικό πολιτικό αποτύπωμα.
Όμως οι εξαιρετικά προσεκτικές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών δείχνουν ότι η πολιτική επιλογή Μακρόν να πει όχι στη διεύρυνση κατέστησε πιο ώριμη την πολιτική ηγεσία στα Σκόπια.
Κανένας πολιτικός αρχηγος δεν κατάγγειλε τον Ζάεφ και κανένας δεν τον κατονόμασε ως υπεύθυνο για την αρνητική εξέλιξη με την ΕΕ. Μάλλον κατάλαβαν ότι ο δρόμος τους προς την ΕΕ θέλει δουλειά πολλή, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας τους με τις απαραίτητες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις.
Αυτό είναι θετική εξέλιξη και για τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και λιγότερες ανόητες μεγαλοστομίες.
Δυστυχώς υπάρχει μια σειρά διμερών θεμάτων τα οποία υποχρεωτικά θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα στην μακρά προεκλογική περίοδο που θα διανύσει η γειτονική χώρα.
Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι όταν γίνουν οι εκλογές, να υπάρχει από την άλλη πλευρά των συνόρων, ένας υπεύθυνος συνομιλητής που να μπορεί να δώσει λύσεις.
Διότι η αβεβαιότητα στα Σκόπια, θα αγγίξει αμέσως και τα Τίρανα και την Αθήνα