«Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις» μετά τις τράπεζες και στις τηλεπικοινωνίες - Free Sunday
«Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις» μετά τις τράπεζες και στις τηλεπικοινωνίες

«Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις» μετά τις τράπεζες και στις τηλεπικοινωνίες

Χθες ήταν μία εξαιρετικά σημαντική ημέρα για τους κανόνες λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, καθώς η αναθεώρηση δημιουργεί ένα νέο τοπίο.

Τις επιπτώσεις από το νέο τοπίο θα τις δούμε και θα τις αναλύσουμε πολύ σύντομα.

Όμως χθες, λίγο μετά την αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός άνοιξε ένα εξαιρετικά σημαντικό για τον πολίτη μέτωπο, όταν είπε δημόσια ότι «είναι αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω».

Ο κ.Μητσοτάκης είπε φωναχτά μια απλή αλήθεια την οποία ξέρουμε όλοι. Η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα είναι πιο ακριβή από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρώπης. Και γνωρίζει ότι ψηφιακός μετασχηματισμός με υψηλό κόστος δεν γίνεται.

Είναι η δεύτερη φορά μετά τις τράπεζες που ο πρωθυπουργός παρεμβαίνει στο θέμα των χρεώσεων στις οποίες υποβάλλεται ο πολίτης από ισχυρούς ολιγοπωλιακούς οργανισμούς καθώς είχε προηγηθεί η δημόσια προειδοποίηση στις τράπεζες, η οποία ενεργοποίησε και την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αν οι τράπεζες και οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θέλουν να αξιοποιήσουν τις περισσότερες ευκαιρίες που ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας προσφέρει, πρέπει να κάνουν κάτι κι αυτοί.

Και το πρώτο είναι να τον διευκολύνουν μειώνοντας τις χρεώσεις τους για τον πολίτη. Δεν θα χάσουν αν αυξηθεί η χρήση των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να είναι δέσμιοι των προσδοκιών των εταιρειών μόνο για κέρδη.

«Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις», όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός.

Κανείς δεν πρόκειται να χάσει αν το τρένο της αισιοδοξίας συνεχίσει να κινείται.