«Χρυσή βίζα» στη χώρα του ΕΝΦΙΑ - Free Sunday
«Χρυσή βίζα» στη χώρα του ΕΝΦΙΑ

«Χρυσή βίζα» στη χώρα του ΕΝΦΙΑ

Αποτελεί, ίσως, παγκόσμια πρωτοτυπία: σε μια χώρα οι πολίτες της οποίας υπερφορολογούνται και τα ακίνητα βρίσκονται στη μέγγενη του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση... προσκαλεί ξένους πολίτες να αγοράσουν ακίνητα (ενίοτε «φιλέτα») με το κίνητρο της χορήγησης άδειας παραμονής σε χώρα-μέλος της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα «Golden Visa», το οποίο εφαρμόζεται στη χώρα από το 2013, δεν είναι ούτε ελληνική εφεύρεση ούτε ιδιαίτερα πρωτότυπο. Έκπαλαι χώρες που επιθυμούσαν να προσελκύσουν επενδυτές από το εξωτερικό φρόντιζαν να προσφέρουν συγκεκριμένα κίνητρα, ώστε οι επενδύσεις να γίνονται πιο ελκυστικές. Αυτό που προβλέπει ως σήμερα το πρόγραμμα είναι ότι πολίτες από τρίτες χώρες αποκτούν άδεια παραμονής στην Ελλάδα αν κάνουν ελάχιστη επένδυση ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητα στη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία ξένων οίκων, η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα «εισιτήρια» εισόδου στην Ε.Ε., μαζί με τη Λετονία, ενώ αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται και σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος κ.ά.

Σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το ελληνικό πρόγραμμα «Golden Visa», που συνδιοργάνωσε ο οργανισμός Enterprise Greece και το Ιnvestment Migration Council (Επενδυτικό Συμβούλιο Μετανάστευσης), έγινε γνωστό ότι, με βάση τα στοιχεία έως τις 30 Απριλίου 2017, από το σύνολο των 1.684 αδειών που έχουν δοθεί από την αρχή του προγράμματος, 701 έχουν δοθεί σε Κινέζους, 357 σε Ρώσους, 84 σε Αιγύπτιους, 81 σε Τούρκους και ακολουθούν η Ουκρανία με 79, ο Λίβανος με 78, το Ιράκ με 53, η Συρία με 45, η Ιορδανία με 37 και η Σαουδική Αραβία με 16 άδειες, ενώ αναφέρθηκε ότι το ανταγωνιστικό ύψος της επένδυσης κάνει το πρόγραμμα να παρουσιάζει σαφείς αυξητικές τάσεις.

Επέκταση
Στην ίδια εκδήλωση ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε ότι «πρέπει να δούμε τόσο την πολιτική όσο και την οικονομική διάσταση του θέματος. Το πρόγραμμα “Golden Visa” είναι μία πρωτοβουλία που βελτιώνει συνεχώς η ελληνική πολιτεία, διαθέτοντας μεγάλη ευελιξία, ενώ έχει γίνει σημαντική δουλειά από το Enterprise Greece». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση του προγράμματος, κινούμενη, σε συνεργασία με το Enterprise Greece, σε έναν βασικό άξονα, ο οποίος αφορά την παροχή της «χρυσής βίζας» και σε όσους αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα και μετοχές επενδυτικών ταμείων, καθώς εκτιμάται ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από επενδυτές από τρίτες χώρες που ενδεχομένως επιθυμούν να αποκτήσουν την άδεια παραμονής αλλά η προϋπόθεση της αγοράς ακινήτου –δηλαδή ενός περιουσιακού στοιχείου που ρευστοποιείται σχετικά δύσκολα– λειτουργεί αποτρεπτικά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της επένδυσης θα διατηρηθεί στα 250.000 ευρώ, ενώ προφανώς θα υπάρχουν και κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες.

Ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι οι αλλαγές συνδυάζονται και με τις ευκαιρίες για επενδύσεις που ανοίγονται από τη συμμετοχή της χώρας στον λεγόμενο «νέο δρόμο του μεταξιού», όπου εντάσσεται μια ομάδα 30 χωρών. Τόνισε, δε, ότι αποτέλεσμα των επαφών που έγιναν στην Κίνα από τον πρωθυπουργό και κυβερνητικούς παράγοντες ήταν ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν συντονισμένα στην Ελλάδα, με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται στην κτηματαγορά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τις αυξητικές τάσεις επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, επισημαίνοντας ότι αυξήθηκε και ο αριθμός των αιτήσεων και εξηγώντας ότι «σε αυτό έχει συμβάλει η προώθηση και η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών και τη γρήγορη λήψη βιομετρικών στοιχείων για τη γρήγορη έκδοση της ηλεκτρονικής βίζας».

Επιφυλάξεις
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια εκδήλωση υπήρξαν και φωνές αρνητικές σχετικά με την επέκταση του προγράμματος, όπως αυτήν του Γιεργκ Στέφεν, CEO της αυστριακής Henley & Partners, που ασχολείται με τα θέματα χορήγησης «χρυσής βίζας», ο οποίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα, ως έχει σήμερα, είναι επαρκώς δελεαστικό για τους ενδιαφερόμενους και πιθανή επέκτασή του σε τομείς όπως η αγορά μετοχών ή κρατικών ομολόγων περισσότερο θα μπέρδευε τους ενδιαφερόμενους παρά θα τους διευκόλυνε. Ο κ. Στέφεν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, δηλαδή το γεγονός ότι είναι τουριστικός προορισμός, ανήκει στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, είναι χώρα της Σένγκεν και οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και λόγω της κρίσης.

Από την άλλη, παράγοντες του real estate επισημαίνουν ότι ναι μεν το πρόγραμμα της «Golden Visa» θα μπορούσε να λειτουργήσει αναζωογονητικά για την κτηματαγορά, η οποία υπέστη πραγματική καταστροφή από την κρίση, όμως η φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται τα ακίνητα λειτουργεί ως φρένο για μια πραγματική «ανάσταση» της αγοράς.