Υποχωρεί ο καύσωνας, πιο δροσερή η επόμενη εβδομάδα - Free Sunday
Υποχωρεί ο καύσωνας, πιο δροσερή η επόμενη εβδομάδα

Υποχωρεί ο καύσωνας, πιο δροσερή η επόμενη εβδομάδα

Γεμάτες ήταν και την προηγούμενη εβδομάδα οι παραλίες από τον κόσμο που προσπαθούσε να ξεφύγει έστω και λίγο από τον καύσωνα. Παράλληλα, εννέα λέσχες φιλίας του Δήμου Αθηναίων παρέμειναν ανοιχτές από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου λειτουργούσε ο τηλεφωνικός αριθμός του δήμου 1595 ως ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Και μπορεί οι θερμοκρασίες να ήταν πιο ανεκτές από αυτές του καύσωνα του Ιουνίου λόγω των μελτεμιών που έδιναν ανάσες δροσιάς, σε κάποιες περιοχές ωστόσο άγγιξαν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Δροσίζει τις επόμενες μέρες

Ο μίνι καύσωνας φαίνεται να υποχωρεί και η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι λίγο πιο δροσερή. Ήδη από την Παρασκευή η πτώση της θερμοκρασίας άρχισε να γίνεται αισθητή. Η πρώτη αλλαγή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αφορούσε το μελτέμι, που ενισχύθηκε στα 4-5 μποφόρ και τοπικά στα 6 μποφόρ. Η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ τη Δευτέρα θα πέσει κι άλλο, φτάνοντας τους 31-32 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστοί και οι αρχαιολογικοί χώροι

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ήταν ότι ακόμη και οι αρχαιολογικοί χώροι άλλαξαν ωράριο λειτουργίας. Με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τις ημέρες που η θερμοκρασία θα ξεπερνούσε τους 39 βαθμούς Κελσίου όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο θα παρέμεναν κλειστοί από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Αφρικανικός καύσωνας στην Ισπανία

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Ισπανία αφρικανικός καύσωνας έκανε τα θερμόμετρα να δείξουν ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία είχε αρχίσει να ανεβαίνει από την περασμένη Δευτέρα. Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προέβλεπε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών σε 27 περιοχές, ενώ για τις ζώνες της Κόρδοβας και της Χαέν στην Ανδαλουσία προειδοποιούσε για 45 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν Κόρδοβα και Χαέν βρέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό, σε αντίθεση με τον πορτοκαλί συναγερμό στη Γρανάδα και στο Κάδιθ.
Η Aemet τόνιζε πως το κύμα καύσωνα, σε αντίθεση με εκείνο του Ιουνίου, δεν αποτελούσε πρωτόγνωρο φαινόμενο αλλά μια τυπική κατάσταση για τα μέσα Ιουλίου στην Ιβηρική χερσόνησο.

Η Γη περνά έναν ακόμη θερμό χρόνο

Τον περασμένο μήνα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε, με βάση την εξέλιξη της θερμοκρασίας τους τελευταίους δύο μήνες, ότι η Γη περνά έναν ακόμη εξαιρετικά θερμό χρόνο και ότι τα κύματα καύσωνα είναι πολύ πρόωρα.

«Τμήματα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έζησαν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο και τον Ιούνιο, με κατάρριψη σειράς ρεκόρ» ανέφερε ο οργανισμός.

Η τάση που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα θέτει τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από τότε που κρατούνται στοιχεία, δηλαδή από το 1880.
Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα που άρχισε το θερινό ηλιοστάσιο ο υδράργυρος άγγιξε θερμοκρασίες-ρεκόρ για την εποχή σε Παρίσι, Μαδρίτη, Λονδίνο και άλλες πόλεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης σε αρκετές περιοχές της Βρετανίας έλιωσε μέχρι και η άσφαλτος.

Βάσει στοιχείων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΝΑ Ασία, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είχαν ασυνήθιστα ζεστό καιρό από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Την ίδια ώρα μελέτη του Πανεπιστημίου της Μανόα (Χαβάη), που δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αν η ραγδαία κλιματική αλλαγή δεν επιβραδυνθεί στα επόμενα χρόνια, έως το 2100 το ποσοστό των εκτεθειμένων σε φονικούς καύσωνες θα φτάσει το 74% του συνολικού πληθυσμού της Γης, που ενδεχομένως να ξεπερνά τα 11 δισεκατομμύρια».

Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας συστήνει για τις ημέρες του καύσωνα στο κοινό και ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να αποφεύγουν την έκθεση στο ηλιακό φως και να αναζητούν σκιερά και δροσερά σημεία. Επίσης, συνιστά ανοιχτόχρωμα και ελαφριά ρούχα με ανοιχτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής και αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη όπου συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται και στη διατροφή, με την πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να αποφεύγονται, ενώ η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη, να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό. Συνιστάται ακόμη η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, θα πρέπει τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και στα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως τα άτομα άνω των 65 ετών, η φροντίδα των οποίων αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και ενδεχομένως σωτήρια ζωτική ενέργεια.