Senghen υπό όρους για τα ελληνικά διαβατήρια στα γερμανικά αεροδρόμια - Free Sunday
Senghen υπό όρους για τα ελληνικά διαβατήρια στα γερμανικά αεροδρόμια

Senghen υπό όρους για τα ελληνικά διαβατήρια στα γερμανικά αεροδρόμια

Παράταση έξι μηνών μέχρι την 11η Μαΐου του 2018, στους αυστηρούς ελέγχους επιβατών από την Ελλάδα έτσι ώστε να προληφθεί η είσοδος στη χώρα παράτυπων και παράνομων μεταναστών αποφάσισε το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr.Τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει εντολή να εφαρμόζει η ομοσπονδιακή αστυνομία, προβλέπουν μια ιδιαίτερη «καραντίνα» για όλους τους επιβάτες από την Ελλάδα οι οποίοι θα προσγειώνονται σε γερμανικό έδαφος και την δυνατότητα των αρχών να τους υποβάλλουν σε αυστηρό έλεγχο, σε ειδικό χώρο εντός των αερολιμένων.

Οι εντολές προβλέπουν:

  • Απαγόρευση της χρήσης γέφυρας αποβίβασης (της γνωστής «φισούνας») για όλες τις πτήσεις από την Ελλάδα.Τα αεροσκάφη προβλέπεται να προσγειώνονται σε ειδικούς χώρους στάθμευσης του αεροδρομίου (σε θέσεις όπου δεν υπάρχει φυσούνα)
  • Οι επιβάτες θα αποβιβάζονται και στη συνέχεια θα παραλαμβάνονται από λεωφορεία των αεροδρομίων τα οποία θα τους μεταφέρουν σε ειδικούς χώρους ελέγχου οι οποίοι ενεργοποιούνται για πρώτη φορά.
  • Σε αυτούς τους χώρους, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα μπορούν να ελέγχουν εξονυχιστικά τους επιβάτες, πριν μεταβούν στον χώρο παραλαβής των αποσκευών τους.

 Ήδη από το 2015, οι αρχές ασφαλείας σε πολλά αεροδρόμια της Γερμανίας, είχαν εντοπίσει -διαρκώς αυξημένα- περιστατικά παράτυπων και παράνομων μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στη Γερμανία, με πλαστά έγγραφα, κυρίως πλαστές ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες. 

Η αφορμή για τους αυστηρότερους ελέγχους στις πτήσεις από Ελλάδα, δόθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία το 2016, μία εκ των οποίων είχε λάβει χώρα σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, όπου σκοτώθηκαν δώδεκα άνθρωποι.Τότε η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ε.Ε. άδεια να επαναφέρει προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους για όλες τις πτήσεις από Ελλάδα, καθώς και στα χερσαία σύνορά της με την Αυστρία, όπου είχε καταφύγει μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων.


Το protothema.gr επικαλείται το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, σύμφωνα με το οποίο έχουν ενημερωθεί οι Υπ. Εσωτερικών των χωρών μελών ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Τομας Ντε Μεζιέρ, «η επιστροφή στην κατάσταση χωρίς ελέγχους εντός του χώρου Σένγκεν, θα εξαρτηθεί από την συνολική πορεία της κατάστασης».