Στη ΔΕΘ το «ασημένιο βέλος», που θα κάνει Θεσσαλονίκη- Αθήνα σε 3.5 ώρες - Free Sunday
Στη ΔΕΘ το «ασημένιο βέλος», που θα κάνει Θεσσαλονίκη- Αθήνα σε 3.5 ώρες

Στη ΔΕΘ το «ασημένιο βέλος», που θα κάνει Θεσσαλονίκη- Αθήνα σε 3.5 ώρες

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από τα ξημερώματα, το «ασημένιο βέλος», το τρένο το οποίο όταν ολοκληρωθούν και τα έργα υποδομής- να κάνει τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3,5 μόλις ώρες.

Σύμφωνα με τo seleo.gr, που φωτογράφισε την άφιξη, το τρένο το οποίο ανήκει στην ιταλική «Ferrovie dello Stato» (FS), την ιδιοκτήτρια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ξεκίνησε από το Σερβινιάνο της Ιταλίας πριν τρεις ημέρες και έφτασε στην Ελλάδα μέσω Σκοπίων.

Όπως λεει η FS, πρόκειται για το τρένο που έρχεται «για να συναγωνιστεί τα αεροπλάνα» και θα κάνει δοκιμαστικά την διαδρομή Θεσσαλονίκη – Κατερίνη μέχρι να μπει στην γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Μετά την ΔΕΘ, θα επιστρέψει προσωρινά στην Ιταλία, μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής, ώστε να μπει μόνιμα στις ελληνικές ράγες.

Το «Frecciargento ETR 485», το οποίο θα παρουσιαστεί στο περίπτερο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στη Διεθνή ‘Εκθεση, έχει χωρητικότητα περίπου 480 θέσεων.

Διαθέτει κλιματισμό, τραπεζάκια ανά κάθισμα, οθόνες LCD για την παρακολούθηση μηνυμάτων και ψυχαγωγικού προγράμματος.

 

Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα ηλεκτροκίνησης και οι δοκιμές στα συστήματα ασφάλειας ETCS (European Train Control System), κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να γίνει το 2019, το τρένο -που έχει κατασκευαστεί από την Alstom Ferroviaria (πρώην FIAT Ferroviaria), ανήκει στην οικογένεια «Pendolino» και μπορεί να πετύχει μέγιστη ταχύτητα έως και 250 χλμ/ώρα- εκτιμάται ότι θα διανύει την απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη στον χρόνο των τριών ωρών και 20 λεπτών.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων, η FS θα έχει τη δυνατότητα να δρομολογήσει στην Ελλάδα και το ακόμη ταχύτερο «κόκκινο βέλος» (Frecciarossa), το οποίο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 300 χιλιομέτρων την ώρα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον χρόνο της διαδρομής μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.