«Έφυγε» ο άνθρωπος που αναβάθμισε την επιβατηγό ναυτιλία - Free Sunday
«Έφυγε» ο άνθρωπος που αναβάθμισε την επιβατηγό ναυτιλία

«Έφυγε» ο άνθρωπος που αναβάθμισε την επιβατηγό ναυτιλία

Τον είχαν χαρακτηρίσει ως τον «πατριάρχη» της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς με τις κινήσεις και τις αποφάσεις του άλλαξε το προφίλ της ακτοπλοΐας στη χώρα και ιδίως της επιβατηγού ναυτιλίας. Δημιούργησε και ενέπνευσε, ωστόσο αυτό που θα θυμούνται όσοι γνώρισαν τον Περικλή Παναγόπουλο, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη, είναι το ήθος και η ευγένειά του.

Η ζωή του

Ο Περικλής Παναγόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Δεκεμβρίου 1935 και ήταν γιος του Καλαματιανού Σταύρου Παναγόπουλου και της Ειρήνης, η οποία καταγόταν από μεγάλη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Ο πατέρας του είχε ξενιτευτεί στην Αμερική σε ηλικία 17 ετών και επιστρέφοντας στην Αθήνα άρχισε να έχει επιχειρηματική δράση. Ωστόσο, το 1930 πεθαίνει η πρώτη του γυναίκα, με την οποία είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, και λίγα χρόνια μετά γνωρίζει τη δεύτερη σύζυγό του, Ειρήνη, με την οποία απέκτησε τον Περικλή.
Ο Σταύρος Παναγόπουλος απεβίωσε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάποιοι λένε ότι πέθανε στη διάρκεια του εμφυλίου και άλλοι ότι απεβίωσε κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων από τους Γερμανούς, οι οποίοι τον συνέλαβαν ως μέλος της Αντίστασης. Για το τελευταίο λέγεται ότι χτυπήθηκε βάναυσα από γκεσταπίτες μέσα στο ξενοδοχείο του με την ονομασία Veto, το οποίο κατέλαβαν οι Γερμανοί.
Η καταγωγή της μητέρας του και οι στενοί δεσμοί που διατηρούσε στην Κωνσταντινούπολη η οικογένειά της με την οικογένεια του εφοπλιστή και εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη ήταν που τον έφεραν για πρώτη φορά σε επαφή με τη θάλασσα.

Η αρχή μιας σπουδαίας πορείας

Μαθητής ακόμη, ο Περικλής Παναγόπουλος εργαζόταν στον ελεύθερο χρόνο του στα κρουαζιερόπλοια της Home Lines του Ομίλου Ευγενίδη. Φοίτησε στη Σχολή École Supérieure de Commerce της Ελβετίας, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του και στη συνέχεια εργάστηκε στη Home Lines. Ο θάνατος του Ευγένιου Ευγενίδη, το 1954, τον βρίσκει να εργάζεται ως εκπαιδευόμενος σε εταιρεία του ομίλου στο Λονδίνο και το 1955 μετακομίζει στα κεντρικά γραφεία της Home Lines στη Γένοβα, όπου εργάζεται σε όλα τα τμήματά της, αποκτώντας έτσι πλούσια εμπειρία στη διαχείριση των ναυτιλιακών εταιρειών.
Το 1965 και έχοντας περάσει από τις περισσότερες διευθυντικές θέσεις της Home Lines σε όλο τον κόσμο, αποφασίζει να εγκαταλείψει τον Όμιλο Ευγενίδη και αναλαμβάνει γενικός διευθυντής της εταιρείας κρουαζιερόπλοιων Sun Line του εφοπλιστή Μπάμπη Κιοσέογλου.
Το 1971 αποχωρεί από τη Sun Line με σκοπό να δημιουργήσει για πρώτη φορά δική του εταιρεία. Έτσι, ιδρύεται η Royal Cruise Line.
Το 1993 ο Περικλής Παναγόπουλος συνιδρύει με τον γιο του Αλέξανδρο τη Superfast Ferries, ως μέρος του Ομίλου Attica. Το 1999 αποκτά τον έλεγχο του 38,8% των Γραμμών Στρίντζη Ναυτιλιακή Α.Ε. και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αυξάνει το ποσοστό του σε 48,8%, αποκτώντας και τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, που μετονομάστηκε σε Blue Star Ferries.

Η απαγωγή που συγκλόνισε την Ελλάδα

Ο Περικλής Παναγόπουλος έπεσε θύμα απαγωγής στις 12 Ιανουαρίου 2009. Η απαγωγή του συγκλονίζει τη χώρα, ενώ η σύζυγός του Κατερίνα Παναγοπούλου παρακαλεί τους δράστες να σεβαστούν τα προβλήματα υγείας του και να του χορηγούν τα φάρμακά του.
Η σπείρα των απαγωγέων με επικεφαλής, όπως αποδείχθηκε, τον Παναγιώτη Βλαστό και τον Γιάννη Σκαφτούρο είχε υπολογίσει τα πάντα.
Ο ίδιος ο εφοπλιστής στο βιβλίο του «Περικλής Παναγόπουλος – Βίος και Ναυτιλία» είχε περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια τις στιγμές που είχε περάσει στα χέρια των απαγωγέων του. «Εκείνο το πρωινό ξεκίνησα με τον οδηγό μου για το γραφείο μου στη Βούλα, όταν ξαφνικά ένα βανάκι μάς έκλεισε τον δρόμο. Κατέβηκαν τρεις γεροδεμένοι άνδρες, ντυμένοι στα μαύρα και κρατούσαν όπλα. Μας άρπαξαν και μας έβαλαν στο βαν. Μας πήγαν στον σκουπιδότοπο του Υμηττού και στη συνέχεια με έβαλαν στο πορτμπαγκάζ ενός άλλου οχήματος» έγραφε στο βιβλίο του.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, τον αλυσόδεσαν με χειροπέδες και με μια χοντρή αλυσίδα σαν αυτές που χρησιμοποιούν για τις άγκυρες των κότερων. Του φόρεσαν μαύρα ρούχα και τον έκλεισαν σε ένα μέρος με έναν μόνο καναπέ και μια τηλεόραση.
Οι απαγωγείς επικοινώνησαν με τη σύζυγό του και της ζήτησαν 30 εκατ. ευρώ ως λύτρα για να τον απελευθερώσουν. Οι επικοινωνίες που είχε η κ. Παναγοπούλου με τους απαγωγείς του συζύγου της ήταν αρκετές μέχρι να αφεθεί ελεύθερος λίγο μετά τη 1 το βράδυ της 20ής Ιανουαρίου 2009. Ο εφοπλιστής εντοπίστηκε από πλήρωμα περιπολικού λίγες ώρες αργότερα να κάθεται στο παγκάκι ενός πάρκινγκ επί της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, στην περιοχή ανάμεσα στον Σκαραμαγκά και το Δαφνί. Παρά τη σύλληψη των απαγωγέων, τα λύτρα που έδωσε η οικογένεια για την απελευθέρωσή του δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η γνωριμία με την Κατερίνα Παναγοπούλου

«Ολοκλήρωσε την επίγεια πορεία του εν ειρήνη, στο σπίτι του, έχοντας, όπως επιθυμούσε, στο πλευρό του τη σύζυγό του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του» έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η Κατερίνα Παναγοπούλου.
Όπως είχε εκμυστηρευτεί η ίδια, ο Περικλής Παναγόπουλος αποτέλεσε διαρκή έμπνευση στη ζωή της, ενώ για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε, την περίοδο της απαγωγής του, τόνισε ότι έγινε σοφότερη.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η Κατερίνα Παναγοπούλου έλαβε το χρυσό μετάλλιο του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ) για την προσφορά της στην κοινωνία, στην επιστήμη και στους νέους ως εθνική πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα».
Η συνάντησή τους ήταν εντελώς τυχαία, όταν ο γνωστός εφοπλιστής βρέθηκε σε πολυκατοικία στην οδό Χάρητος στο Κολωνάκι για να συναντήσει έναν αρχιτέκτονα. Όμως, αντί να χτυπήσει το κουδούνι του αρχιτεκτονικού γραφείου, χτύπησε το κουδούνι ενός ατελιέ υψηλής ραπτικής το οποίο ανήκε στην ίδια. Ο έρωτας της σχεδιάστριας Κατερίνας Ναυπλιώτου με τον Περικλή Παναγόπουλο ήταν κεραυνοβόλος. Η Κατερίνα Παναγοπούλου, εκτός όλων των άλλων, έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια έντονη φιλανθρωπική δράση.