Ντόμινο νέων ροών προσφυγων από Τουρκία προς Ελλάδα και από Ελλάδα προς Αλβανία - Free Sunday
Ντόμινο νέων ροών προσφυγων από Τουρκία προς Ελλάδα και από Ελλάδα προς Αλβανία

Ντόμινο νέων ροών προσφυγων από Τουρκία προς Ελλάδα και από Ελλάδα προς Αλβανία


Έντονες ανησυχίες για αλλαγές στους διαδρόμους παράνομης προώθησης προσφύγων και μεταναστών από την Ασία και την Αφρική μέσω Ελλάδος δημιουργεί η κινητικότητα που διαπιστώνουν οι αλβανικές αρχές.
Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα 26 Αφγανούς πρόσφυγες, δεκαοκτώ από οποίους ήταν παιδιά. Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές είχαν περάσει στην χώρα από την Κακαβιά και είχαν προορισμό το Μαυροβούνιο και αναμένεται να γίνει επαναπροώθηση τους στην Ελλάδα. 

Οι πρόσφυγες κρύβονται στις δασικές εκτάσεις κοντά στα σύνορα πριν περάσουν στο αλβανικό έδαφος απο διόδους που είναι γνωστές στον τοπικό πληθυσμό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη συνεργασία και σε αστυνομικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κάλυμνο συνελήφθησαν και θα παραπεμφθούν σε δίκη ένας 34χρονος και μία 28χρονη από την Αλβανία που προσπαθούσαν να διευκολύνουν πέντε Σύριους να περάσουν στην ηπειρωτική χώρα. 

Οι αυξημένες ροές κυρίως Σύρων και Αφγανών προσφύγων που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, οδήγησαν τις αλβανικές αρχές να ιδρύσουν σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενός γραφείου στο Αργυρόκαστρο.

Σύσκεψη για το θέμα, γίνονται υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς την Αθήνα ανησυχεί ιδιαίτερα η αύξηση των προσφυγικών ροών  από την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. ήδη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται πάνω από 10.000 άτομα ενώ οι λιμενικοί χαρακτηρίζουν την κατάσταση ασφυκτική.  

Την ανησυχία για τα θέματα της διαχείρισης των προσφύγων εντείνουν και άλλα γεγονότα όπως η πληροφορία για αιφνίδια νοσηλεία στο Νοσοκομείο Κιλκίς επτά παιδιών και μίας δεκαοκτάχρονης από τον καταυλισμό της Νέας Καβάλας, στους οποίους φέρεται να έχει διαγνωστεί ηπατίτιδα Α.