Το πρώτο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα - Free Sunday
Το πρώτο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα

Το πρώτο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα

Κρίσιμη για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό, η οποία αναμένεται να οριοθετήσει τόσο το πλαίσιο, όσο και τον τρόπο υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος της.

Χθες ο καθηγητής Τσιόδρας έκανε λόγο για «σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση» και όχι αναστολή των μέτρων, καθώς κάθε βήμα προς την κανονικότητα θα περνά μέσα από ενδελεχή έλεγχο των επιδημιολογικών φορτίων και της συμπεριφοράς του ιού, προκειμένου να εγκρίνονται οι επόμενες κινήσεις, οι οποίες θα προβλέπονται στο κεντρικό χρονοδιάγραμμα.

Μετά την έξαρση της πανδημίας περίοδο θα διατηρηθούν και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία θα εκλαμβάνονται ως προαπαιτούμενα για τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες στο εξής.Δηλαδη:

  • συστηματικό πλύσιμο των χεριών,
  • χρήση γαντιών και μάσκας,
  • αποστάσεις ασφαλείας σε όλους τους χώρους και
  • αποφυγή σωματικής επαφής


«Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που - όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί - έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, καθιστώντας σαφές ότι τα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες θα συνεχιστουν.

 Η εκκίνηση θα γίνει με την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων στις 27 Απριλίου και θα ακολουθήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής στις 4 Μαΐου με συγκεκριμένες προδιαγραφές προστασίας (αποστάσεις, γάντια κά).

Έως τις 4 Μάϊου θα έχει παρουσιαστεί στο σύνολο ο οδικός χάρτης, ενώ με περιοριστικούς όρους στις μετακινήσεις προβλέπεται να εορταστεί και η επέτειος της Πρωτομαγιάς.

Υψηλή προτεραιότητα σε ότι αφορά στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων δίνει η κυβέρνηση στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάϊου, με τραπεζάκια έξω και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.